Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Μάθημα Γραμματικής
η συνέχεια από το προηγούμενο
Όμοια κλίνονται τα περισσότερα επίθετα  που έχουν σύμφωνο πριν από την κατάληξη -ος,όπως δυνατ-ός,τυχερ-ός,ακριβ-ός,σφιχτ-ός, έτοιμ-ος,ακούραστ-ος,βραδιν-ός,ήσυχ-ος,αθάνατ-ος,αθέατ-ος,κάθετ-ος,και άλλα.

Τα οξύτονα  και παροξύτονα  που έχουν φωνήεν πριν από την κατάληξη-ος ,όχι όμως τα φωνήεντα ι,υ,ει,οι,όπως στερε-ός,δίκαι-ος,υπάκου-ος, βέβαι-ος, όγδο-ος και άλλα.

Τα επίθετα σε - ος,-α,-ο,όπως ωραίος,ωραία,ωραίο - πλούσιος,πλούσια,πλούσιο.
Όμοια με το επίθετο ωραίος σχηματίζονται όλα τα επίθετα με χαρακτήρα φωνήεν τονισμένο,όπως  τελευταίος,κρύος,αρχαίος,αστείος,αθώος,νέος και  άλλα.

Μερικά επίθετα τονισμένα στην παραλήγουσα με χαρακτήρα σύμφωνο,όπως γκρίζος,σβέλτος-(σβέλτη και σβέλτο),σκούρος,στείρος και άλλα.
Όμοια με το πλούσιος σχηματίζονται
όλα τα επίθετα σε -ιος,όπως άγριος,αδέξιος,αιώνιος καινούριος,δόλιος και άλλα.
Όλα τα επίθετα σε -ειος,όπως κυκλώπειος,άδειος,τέλειος και άλλα.
Όλα τα επίθετα σε -οιος,όπως όμοιος,παρόμοιος και άλλα.
Όλα τα επίθετα σε -υος,όπως αλληλέγγυος και άλλα.

Τα παράγωγα σε - ένιος,όπως σιδερένιος,βελουδένιος και άλλα.
Τα παράγωγα σε -ισιος,όπως αρνίσιος,βουνίσιος και άλλα.

Μερικές φορές   τα προπαροξύτονα επίθετα σε -ος τα χρησιμοποιούμε και για ουσιαστικά π.χ. ο άρρωστος είναι ουσιαστικό,ο κύριος είναι ουσιαστικό, ο βάρβαρος είναι ουσιαστικό.Ως ουσιαστικά τονίζονται στην παραλήγουσα στη Γενική Ενικού και στη Γενική και Αιτιατική Πληθυντικού  π.χ. η καρδιά του αρρώστου, ο γιατρός κοίταξε τους αρρώστους,οι επιδρομές των βαρβάρων,ενώ ως επίθετα κρατούν τον τόνο σε όλες τις πτώσεις στην ίδια συλλαβή.Παραδείγματος χάριν λέμε το κρεβάτι του άρρωστου,οι συνήθειες των βάρβαρων.
Καλή Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου