Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

                                                     Η ΚΕΡΚΥΡΑ
Η  ΚΕΡΚΥΡΑ στο διάβα της ιστορικής της διαδρομής υπέστη τα πάνδεινα από το πλήθος των κατακτητών,που την μεταχειρίζονταν κατά τα συμφέροντα τους, πηγαίνοντας τη από τα χέρια του ενός στα χέρια του άλλου ,μέχρι να ενσωματωθεί με την μητέρα Ελλάδα.
Το όνομα της η Κέρκυρα διατηρεί αναλλοίωτο από τους αρχαίους χρόνους.
Ονομαζόταν Κέρκυρα και τότε.
Το όνομα της προέρχεται από την Κέρκυρα,που ήταν θυγατέρα της Μετώπης και του Ασωπού.
Την απήγαγε,την άρπαξε ο Ποσειδώνας και γέννησε από αυτόν τον Φαίακα.
Στους αρχαιοτάτους χρόνους ονομαζόταν Κεραυνίη  και Σχερία.
Στους μεταγενέστερους χρόνους επικράτησε το όνομα Κορυφώ.
Είναι δε γνωστή διεθνώς ως Corfu,ονομασία,που προέρχεται από το αρχαίο Κορυφώ.
Η ετυμολογία της λέξης αυτής, που επικρατεί  γι αυτό το νέο  όνομα,οφείλεται στη δικόρυφον ακρόπολιν,η οποία ευρίσκεται πολύ κοντά στη σημερινή πόλη.
Από τους Αρχαιοτάτους χρόνους η Κέρκυρα ταυτίστηκε με το αναφερόμενο από τον Όμηρο,στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια,το νησί των Φαιάκων.
Η γνώμη αυτή των αρχαίων συγγραφέων,του Θουκυδίδη,του Καλλίμαχου,του Παυσανία,του Απολλώνιου του Ρόδιου και άλλων,υποστηρίχθηκε και από άλλους ερευνητές.
Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι ερευνητές,οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει την άποψη αυτή,αλλά τα επιχειρήματα τους δεν στηρίζονταν σε σοβαρή βάση.
Είναι γνωστό,ότι στη νήσο έστειλαν οι Κορίνθιοι αποίκους το 737 π.Χ.με αρχηγό τον Χερσικράτη,ο οποίος αργότερα ίδρυσε και την αποικία των Κερκυραίων,την Επίδαμνον.
Η ακμή της νήσου ήταν μεγάλη,ώστε κατά τους Περσικούς πολέμους οι Κερκυραίοι όχι μόνον έλαβαν μέρος,αλλά και εξώπλισαν 60 πλοία,τα οποία έστειλαν για να ενισχύσουν τους άλλους Έλληνες.
Αυτά τα πλοία ενώ έπλεαν προς το Αιγαίο καθυστέρησαν λόγω καιρικών συνθηκών,όταν έπλεαν κοντά στον Μαλέα,ώστε γιαυτό κατηγορήθηκαν από τον Ηρόδοτο.
Η ναυτική αυτή δύναμη των Κερκυραίων έγινε αφορμή συγκρούσεων και με τους Κορινθίους.
Μία αφορμή δε του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν η συμμαχία των Αθηναίων με τους Κερκυραίους.
Η Κέρκυρα τα πρώτα χρόνια του πολέμου είχε ενεργή συμμετοχή στο πόλεμο.
Εν τω μεταξύ,όμως εξεράγη στη Κέρκυρα εμφύλιος πόλεμος μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών.
Επικράτησαν οι δημοκρατικοί και οι σχέσεις της Αθήνας με την Κέρκυρα διήρκεσαν μέχρι το τέλος του πολέμου.
Το έτος 375 π.Χ.η Κέρκυρα υπέστη επίθεση των Λακεδαιμονίων,την οποίαν απέκρουσε με επιτυχία και από τότε μέχρι  το έτος 299 π.Χ επικράτησε ειρηνικός βίος,οπότε άρχισαν πάλι οι δοκιμασίες.
Εδοκιμάσθη από τον Κάσσανδρο και στη συνέχεια από τον τύραννο της Σικελίας,τον Αγαθοκλή. Αργότερα υπετάχθη στον Πύρρο και έλαβε μαζί του μέρος στην εκστρατεία της Ιταλίας,επειδή όμως πιεζόταν από τους Ιλλυριούς που ευρίσκοντο πλησίον εζήτησε τη βοήθεια και τη προστασία της Ρώμης.
(Ο Πύρρος είναι ο βασιλιάς της Ηπείρου,ο οποίος το έτος 281 π.Χ.στρατιώτες από τον Τάραντα τον βοήθησαν να ανακτήσει την Κέρκυρα μετά την απώλεια της  στην υπόθεση της με την Λάνασσα.
Είναι αξιοσημείωτο και αναγκαίο να αναφερθεί,ότι στη μάχη αυτή διακρίθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Πύρρου,ο Πτολεμαίος,ο οποίος ,αν και σε πολύ νεαρή ηλικία κατέλαβε την πόλη με μόλις 60 άνδρες).
Στη νήσο εστάλη τότε ο ύπατος Φούλβιος,ο οποίος την απήλλαξε από τους Ιλλυριούς,οι δε Κερκυραίοι από τότε παρέμειναν υπό τους Ρωμαίους και ελάμβαναν ενεργό μέρος στους διάφορους πολέμους,που διενεργούσαν.
Πέρασαν πολλά χρόνια κατά τα οποία η Κέρκυρα βρισκόταν σε αφάνεια.
Ο Χριστιανισμός διαδόθηκε εκεί με τους ιεραποστόλους Ιάσονα και Σωσίπατρο,το 46 μ.Χ.
Η νήσος εμφανίστηκε ξανά στην ιστορία τον 6ο μ.Χ αιώνα.
Έτσι επί Ιουστινιανού έγινε ορμητήριο εναντίον των Βανδάλων της Αφρικής και των Γότθων της Ιταλίας.
Κατά  μία πληροφορία η Κέρκυρα απετέλεσε το 10ο αιώνα  ιδιαίτερη διοικητική περιφέρεια με στρατηγό.
Και φθάνομε τώρα στο 1081 τότε που η νήσος μετά από αγώνες ολίγων μηνών  κατελήφθη από τους Νορμανδούς με αρχηγό τον Ροβέρτον Γυϊσκάρδον,ο οποίος εσχεδίαζε να χρησιμοποιήσει αυτήν ως βάσιν για την κατάκτησιν της Ανατολής.
Γενικά η Κέρκυρα κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών υπέστη φοβερές δοκιμασίες
Το 1147κατελήφθη από τον Ρογήρο Β' βασιλιά της Νορμανδίας,ανακατελήφθη από τους Βυζαντινούς και πάλι από τους Νορμανδούς.
Το έτος 1185,πέντε έτη πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολις από τους Φράγκους,ο Γενουάτης Βετράνο Καφφάρο έγινε κύριος της νήσου,η οποία κατόπιν περιήλθε στους Ενετούς, μετά από σκληρούς αγώνες προς τον Γενουάτη πειρατή το έτος 1206.
Το επόμενο έτος ,το 1207 η Κέρκυρα παρεχωρήθηκε σε 10 Ενετούς ευγενείς,οι οποίοι ανέλαβαν την υποχρέωση να συντηρούν τις οχυρώσεις και να καταβάλλουν σημαντικά χρηματικά ποσά ετησίως στην μητρόπολιν.
 Παρά το ενδιαφέρον της Βενετίας για την Κέρκυρα δεν παρέμεινε επί πολύ χρόνο σε αυτήν.
Το 1214 η νήσος υπήχθη στο Δεσποτάτο  της Ηπείρου.
Στον δεσπότην Μιχαήλ Α' Άγγελον αποδίδεται η ίδρυσις του Αγγελόκαστρου κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα,το οποίο επροορίζετο δια την αναχαίτιση των Γενουατών πειρατών.,οπότε εκυριεύθη μετά από μακράν πολιορκίαν από τους Ενετούς,υπό τους οποίους παρέμεινε επί πολλούς αιώνες.
Η Κέρκυρα υπέστη κατ επανάληψιν και επιθέσεις των Τούρκων
Η Κέρκυρα διήλθε εν μέσω περιπετειών  μέχρι το 1386,όταν μετά από μακρά πολιορκία εκυριεύθη από τους Ενετούς,με τους οποίους παρέμεινε επί αιώνες.
Η Κέρκυρα ωρίσθη ως πρωτεύουσα των Ιονίων νήσων και ως έδρα γενικού προβλεπτού στην Ανατολή.
Υπέστη κατ επανάληψιν επιθέσεις των Τούρκων.
Συγκεκριμένα το έτος 1537 ο Χαϊρεδίν Βαρβαρόσα κατέλαβε για λίγες ημέρες τμήμα της νήσου.
Το έτος 1716, ο Καρά Μυσταφά επετέθη εναντίον της πόλεως.
Η Ενετική κυριαρχία όμως είχε εδραιωθεί.
Οι Ενετοί παρέμειναν στην Κέρκυρα μέχρι το 1797,οπότε ο Γάλλος στρατηγός Ζαντιλί σταλμένος από τον Βοναπάρτη κατέλαβε την Κέρκυρα.
Το 1799 οι Ρώσοι παρελάμβαναν την νήσον παρά την γενναία αντίσταση της γαλλικής φρουράς.
Με την συνθήκη του Τίλσιτ οι Γάλλοι κατέλαβαν πάλι την Κέρκυρα το έτος 1807 και επικράτησαν μέχρι το 1814,οπότε οι Ιόνιοι νήσοι ετέθησαν υπό αγγλικήν προστασίαν.
Το έτος 1862 μαζί και με  τα άλλα Ιόνια νησιά  ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με τη συνθήκη του Λονδίνου.
Από τότε και μέχρι σήμερα η Κέρκυρα παρουσιάζει ιδιαίτερη ακμή στον πνευματικό τομέα και συνεχίζει μια παράδοση αιώνων κατα την διάρκεια των οποίων ελειτούργησαν στη νήσον ονομαστές σχολές και έδρασαν λαμπροί λόγιοι και καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου