Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Λέγαμε την Τετάρτη στις 8 του Ιούλη για την Δημοκρατία στην Αρχαία εποχή,ότι βρήκε την αληθινή έκφραση της στην Αθηναϊκή πολιτεία το 508 π.Χ.με τις Μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη.

Σήμερα θα πούμε ποιός ήταν ο Κλεισθένης και  ποιές είναι οι Μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη για να αναδείξει το Δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα.

Ο Κλεισθένης ήταν ένας Αθηναίος πολιτικός από το γένος των Αλκμεωνιδών.

Οι Αλκμεωνίδες ήταν ένα αριστοκρατικό γένος της Αθήνας,το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και στην  πολιτική  ζωή της πόλης κατά τον 6ο και τον 5ο αιώνα.

Το όνομα τους  Αλκμεωνίδες προέρχεται από τον Αλκμέωνα,ο οποίος ήταν δισέγγονος του Νέστωρα,του βασιλιά της Πύλου.

Ο Κλεισθένης ως πολιτικός που ήταν έβαλε υποψηφιότητα και θέλησε να κυβερνήσει την Αθήνα.

Έβαλε υποψηφιότητα μετά την κατάλυση της τυραννίδας των Πεισιστρατιδών και πέτυχε να εκλεγεί και να κυβερνήσει Δημοκρατικά την Αθήνα.Εδώ να ανοίξουμε παρένθεση και να πούμε δύο λόγια για τον τύραννο Πεισίστρατο,ο οποίος κατά γενική ομολογία των  ερευνητών,υπήρξε ένας καλός τύραννος,αλλιώς θα ήταν αδικία,αν δεν το επισημαίναμε.Ο Πεισίστρατος ήταν ένας ευγενής από την Βραυρώνα,ο οποίος πέτυχε να εγκαθιδρύσει την διαρκή τυραννίδα.Κυβέρνησε την Αθήνα επί 20 συναπτά έτη και απεβίωσε από φυσικό θάνατο.Δεν προκάλεσε και δεν εξερέθισε  με τα καμώματα του κανέναν. Οι αντίπαλοι του συνασπίσθηκαν εναντίον του και πιθανότατα μια φορά εκδιώχθηκε από τους αντιπάλους του και ύστερα από αρκετά χρόνια,αφού προηγουμένως είχε αποκτήσει την  οικονομική  δυνατότητα με την εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού  της Θράκης,έτσι επάνδρωσε μισθοφορικό στρατό και με την υποστήριξη εξωτερικών δυνάμεων πέτυχε την επάνοδο του στην Αθήνα,αφού νίκησε τους αντιπάλους του και έτσι κυβέρνησε την πόλη από τότε μέχρι το θάνατο του το 528 π.Χ. Η τυραννίδα του Πεισίστρατου αποτελεί μία από τις λαμπρότερες εποχές της Αθηναϊκής ιστορίας.Ήταν τύραννος αλλά δεν κυβερνούσε τυραννικά

Θα μπορούσαμε να πούμε,ότι φέρθηκε στο λαό με μετριοπάθεια.Ήταν αρχηγός τυραννίδας,αλλά δεν ήταν τύραννος.Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος,ο οποίος υποστήριξε πολύ τους Γεωργούς.Χάρη στη συνετή του διοίκηση εμπόδιζε τις συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και έτσι η Αθήνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη,επί των ημερών του, ως ένα κράτος εμπορικό και βιομηχανικό.

Ο Πεισίστρατος ανέδειξε την λατρεία του Θεού Διονύσου,του προστάτη της αμπέλου και του οίνου.

Η Τυραννίδα θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο εκεί όπου,οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες ήταν γι αυτήν ώριμες.Εδώ κλείνουμε την παρένθεση για τον Πεισίστρατο και την τυραννίδα του.

Αμέσως μετά την κατάλυση του αυταρχικού καθεστώτος ξέσπασαν πάλι οι παλαιοί πολιτικοί αγώνες.Νικητής βγήκε ο Αλκμεωνίδης Κλεισθένης,ο οποίος υπερίσχυσε από τον αντίπαλό του,ο οποίος  ήταν ο Ισαγόρας.( Αύριο η συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου