Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ο Αρχαίος Έλληνας Ιστορικός,Συγγραφέας και Φιλόσοφος,ο Ξενοφών,ο οποίος γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα το 445 π.Χ.με καταγωγή από την Έρχια,τα σημερινά Σπάτα. Έγραψε αρκετά  έργα,που αφορούν διάφορα θέματα.Μεταξύ αυτών έγραψε τον "Οικονομικό" ένα  συγγραφικό έργο,το οποίο είναι σχετικό  με την άριστη διαχείριση του Οίκου και του αγροκτήματος.

Το έργο αυτό του Ξενοφώντος περιλαμβάνει 21 κεφάλαια .Από το 1 κεφάλαιο  έως το κεφάλαιο 6 συνομιλούν ο Σωκράτης και ο Κριτόβουλος.

Από το κεφάλαιο 7 έως το κεφάλαιο 21 ο Σωκράτης ακροάται τον εύπορο γαιοκτήμονα τον Ισχόμαχον.

Στο πρώτο μέρος οι δύο φιλόσοφοι ο  Σωκράτης  και ο Αθηναίος Κριτόβουλος συζητούν  περί οικονομίας και αναλύουν την έννοια της.

Τον τρόπο διοίκησης  του οίκου.

Υποστηρίζουν ότι η Οικιακή Οικονομία είναι τέχνη,την οποίαν είναι ανάγκη να την γνωρίζει κανείς για να μην καταστραφεί η περιουσία του.

Στνεπώς όλοι οι οικογενειάρχες είναι ανάγκη να εκμάθουν την τέχνη της διακυβέρνησης  του οίκου των ,διότι χωρίς αυτήν ούτε τα χρήματα,ούτε τα κτήματα,ούτε οι καλοί φίλοι ,όσοι και αν είναι,παρέχουν κάποιαν θετικήν ωφέλειαν.

Από το 7ο κεφάλαιο και στη συνέχεια ο Σωκράτης διηγείται όσα άκουσε από τον Ισχόμαχον περί του τρόπου διακυβέρνησης του οίκου του,τις μεθόδους πλουτισμού του και τις αντιλήψεις του περί της οικογενειακής ζωής.

Ποιά είναι τα καθημερινά καθήκοντα και τα δικαιώματα  της γυναίκας ως συζύγου και ποιά είναι η θέση της στον οίκο και στην κοινωνία, ανάλογα με τις αντιλήψεις της εποχής.Την εποχή εκείνη οι αντιλήψεις ήταν αντίθετες προς τις ελευθεριάζουσες αντιλήψεις του Ευριπίδη και άλλων περί χειραφετήσεως της γυναίκας.

Παράλληλα παρουσιάζουν τον τρόπο  καλλιέργειας της γης και υποδεικνύουν ότι η αγροτική ζωή είναι  καλύτερη από την αστική.

Στο τέλος του έργου υποστηρίζουν με  έμφαση,ότι ο προϊστάμενος του οίκου είναι αναγκαίο να έχει ηγετικές ικανότητες και να ασκεί επιρροή πάνω στους εργαζόμενους στον οίκον του και στα κτήματα του.Είναι ανάγκη να διοικεί τους εργαζόμενους του με δυναμικότητα,αλλά και με σωφροσύνη.

Από το πλήθος των πληροφοριών περί οικιακής και αγροτικής οικονομίας φαίνεται ότι ο Ξενοφών συνέθεσε το έργο,στην Σκιλλούντα της Ηλείας,όπου διέμενε εκείνη την εποχή γιαυτό και παρουσιάζεται ανάγλυφη η όλη γεωργοικονομική κατάσταση της Αττικής μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο προς βελτίωση της οποίας υποστηρίζει,ότι  δεν απαιτούνται μεταρρυθμίσεις ,όπως οι προτεινόμενες από τον Πλάτωνα στην "Πολιτεία" του,αλλά απαιτείται  έντιμη,δίκαιη και λογική διοίκηση.

Ο"Οικονομικός"του Ξενοφώντα εκτιμήθηκε πολύ από τον Θεόφραστο.

Διασκευάσθηκε από τον Κικέρωνα  και

χρησιμοποιήθηκε από τον Βιργίλιο ως βάση στη συγγραφή,στα "Γεωργικά" του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου