Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η Αγία Άννα γιορτάζει σήμερα 9 Δεκεμβρίου.Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη σύλληψη της Αγίας Άννας,μητέρας της Θεοτόκου Μαρίας και γιαγιάς του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.Η Αγία Άννα καταγόταν από τη φυλή του Δαυίδ.
Ήταν η τρίτη θυγατέρα του Ματθάν και της συζύγου του Μαρίας.Ο ιερέας είχε τρεις θυγατέρες. Την Μαρία,από την οποία γεννήθηκε η Σαλώμη,η οποία γέννησε τα παιδιά του Ζεβεδαίου.
Την Σοββή μητέρα της Ελισάβετ,η οποία Ελισάβετ, γέννησε τον Ιωάννη τον βαπτιστή και Πρόδρομο ονομαζόμενο, γιατί προετοίμασε τον δρόμο για τον ερχομό του Χριστού.Γεννήθηκε πριν το Χριστό και είναι ο βαπτιστής του.Και την Άννα η οποία παντρεύτηκε τον Ιωακείμ και γέννησαν την Παναγία,την οποίαν μετά τον απογαλακτισμό της,αφιέρωσε στο Ναό,όπου την είχαν τάξει οι γονείς της μετά από τις παρακλήσεις και τις προσευχές τους για να αποκτήσουν παιδί.Αν αποκτούσαν παιδί,γιατί βρισκόντουσαν σε προχωρημένη ηλικία,να το αφιέρωναν στον Θεό.
Στο εορτολόγιο,λοιπόν,της Εκκλησίας μας,η Αγία Άννα κατέχει τιμητική θέση και ως μητέρα της Παρθένου Μαρίας,της Παναγίας μας,η οποία διαπαιδαγωγήθηκε στο Ναό του Θεού από την ηλικία των τριών ετών μέχρι που δέχτηκε τη χαρμόσυνη είδηση του αγγέλου πως θα γεννούσε τον υιό του Θεού,τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.Η Εκκλησία μας εορτάζει και μια άλλη Άννα,την προφήτη Άννα,η οποία είναι μητέρα του προφήτη Σαμουήλ.
Το όνομα Άννα είναι γνωστό και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,όπως στην Αγγλία,την Γαλλία,την Δανία και την Ρωσία.Φέρουν το όνομα Άννα,γυναίκες που παρέμειναν στην ιστορία για την αφοσίωση,την ισχυρογνωμοσύνη τους, απέναντι σε σπουδαία θέματα της αυτοκρατορίας τους, και τον δυναμισμό και επιμονή που επέδειξαν για την εκτέλεση αυτών των σπουδαίων ζητημάτων. Οι πιο γνωστές κόρες και σύζυγοι αυτοκρατόρων είναι:Στην Αγγλία.
H γνωστή στην ιστορία της Χώρας της,η Άννα της Βοημίας, η σύζυγος του Ριχάρδου 2ου της Αγγλίας και θυγατέρα του αυτοκράτορα Καρόλου Δ' και της Ελισάβετ της Πομερανίας.Παντρεύτηκε το Ριχάρδο το έτος 1382.Το όνομα της έγραψε ιστορία για την επιρροή που άσκησε στον σύζυγο της,ώστε η πόλη του Λονδίνου να αποκτήσει πολλά προνόμια.
Η Άννα ντε Κλεβ.Με αυτό το όνομα είναι γνωστή η τέταρτη σύζυγος του Ερρίκου Η' της Αγγλίας και θυγατέρα του Δούκα της Κλεβ,Ιωάννη,ο οποίος ήταν ένας Γερμανός Διαμαρτυρόμενος ηγέτης.Η Άννα ντε Κλεβ παντρεύτηκε τον Ερρίκο τον Η',τον Ιανουάριο του έτους 1540,μετά από προτροπή του Θωμά Κρόμβελ.Ο άνδρας της,Ερρίκος ο Η',ήταν αντίθετος και δεν συμφωνούσε να συμμαχήσει με τους Διαμαρτυρόμενους της Γερμανίας εναντίον της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.Από την Βουλή των Κοινοτήτων πέτυχε το ίδιο έτος στις 9 Ιουλίου την ακύρωση της συμμαχίας με τους Γερμανούς Διαμαρτυρόμενους και αποσόβησε το γεγονός να έλθει αντιμέτωπος με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,της οποίας ήταν συμπαθών.
Άννα ονομάζεται και η δευτερότοκος θυγατέρα του Ιακώβου Β' και της Άννης Χάϊντ.
Είναι η Άννα η βασίλισσα της Μ.Βρετανίας και Ιρλανδίας.Γεννήθηκε στο Ανάκτορο του Ιακώβου στο Λονδίνο,το Φεβρουάριο του έτους 1655.Παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Γεώργιο το έτος 1683.
Όταν ο Γουλιέλμος της Οράγγης αποβιβάστηκε στην Αγγλία για να αναλάβει το θρόνο από κοινού με την σύζυγο του Μαρία,η οποία ήταν αδελφή της,η Άννα υποστήριξε τον Γουλιέλμο και όχι τον πατέρα της,παρακινημένη από τις συμβουλές της Σάρα Τζέννιγκ,η οποία ήταν τότε σύζυγος του Λόρδου Τσώρτσιλ,ο οποίος αργότερα έγινε Δούκας του Μάλμπορω.
Η Σάρα ήταν παιδική φίλη της Άννας και για πολλά χρόνια ήταν γνωστές με τα ψευδώνυμα Κα Μόρλευ και Κα Φρήμαν.
Η Άννα με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων αναγνωρίστηκε ως η αμέσως επόμενη κληρονόμος του θρόνου σε περίπτωση που ο Γουλιέλμος και η αδελφή της Μαρία θα τελείωναν τον βίο τους χωρίς να έχουν αποκτήσει παιδιά.Η πρώτη περίοδος της βασιλείας τους πέρασε με την Άννα να βρίσκεται σε δυσμένεια.Το έτος 1694 απεβίωσε η αδελφή της, η Άννα συμφιλιώθηκε με τον Γουλιέλμο και επανήλθε στους αυλικούς κύκλους.
Όταν μετά από οκτώ έτη,το 1702, ο Γουλιέλμος απεβίωσε,η Άννα έγινε Βασίλισσα.Η πρώτη πράξη της μόλις ανέβηκε στο θρόνο ήταν να ενισχύσει πλουσιοπάροχα το σύζυγο της πρίγκηπα Γεώργιο της Δανιμαρκίας και τους Μάλμπορω.
Μεταξύ των ετών 1707 και 1711 άρχισε η διάσταση μεταξύ της Άννας και της Δούκισσας του Μάλμπορω,την οποία αντικατέστησε,ως πιο έμπιστο πρόσωπο,η εξαδέλφη της Άμπικεϊλ Χίλλ ή Κα Μάσαμ,όπως ήταν το ψευδώνυμο της.Η Άννα υπήρξε μια καλή Βασίλισσα παρόλο που ήταν γυναίκα με λίγα προσόντα και χωρίς κανένα ταλέντο ,ήταν συνεχώς αρρωστιάρα και βασανιζόταν
από οικογενειακές περιπέτειες.Παρόλα αυτά,υπήρξε μια καλή Βασίλισσα και έτσι έγραψε γι αυτήν η ιστορία.Έδειξε αφοσίωση στην Εκκλησία της Αγγλίας που εκδήλωσε με την υποστήριξη της να γίνει επαναφορά της συνήθειας που επικρατούσε παλιά,να εκχωρούνται στην Εκκλησία τα πρώτα κέρδη από τις δωρεές.Στα εκκλησιαστικά ζητήματα γενικώς έδειξε επιμονή μέχρι ενοχλήσεως και η πράξη της,να επαναφέρει την παλιά συνήθεια του κράτους να εκχωρεί τα πρώτα κέρδη από τις δωρεές στην Εκκλησία,χαρακτηρίστηκε και γράφτηκε στην ιστορία ως "Γενναιοδωρία της Βασίλισσας Άννας".
Έτρεφε προς τους Τόρεις αρκετή συμπάθεια,η οποία εκδηλώθηκε όταν χάρηκε με την εκλογή τους και τον σχηματισμό Κυβέρνησης,στις εκλογές του έτους 1710.
Η Άννα έδειξε την επιθυμία της και για την επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο της Αγγλίας,του οίκου των Στιούαρτ.
Η Άννα είχε αναγνωρίσει σιωπηλά την διαδοχή του εκλέκτορα του Αννόβερου,ο οποίος και την διαδέχτηκε στο θρόνο ως Γεώργιος ο Α'.
Η Άννα γέννησε 17 παιδιά,από αυτά μόνο ένα κατάφερε να επιζήσει και να περάσει τη νηπιακή ηλικία.Είναι ο Γουίλιαμ,ο οποίος είχε την ίδια τύχη με τα αδελφάκια του,αλλά σε ηλικία λίγο μεγαλύτερη,απεβίωσε σε ηλικία 10 ετών το έτος 1700.
Στη Γαλλία είναι τρεις οι βασίλισσες με το όνομα Άννα.
Η Άννα η θυγατέρα του Δούκα της Βρεττάνης Φραγκίσκου Β' και της Μαργαρίτας ντε Φουά.
Το έτος 1488 διαδέχτηκε τον πατέρα της και έγινε το όνομα της γνωστό στην ιστορία ως κυρία της Βρεττάνης.
Το έτος 1490 παντρεύτηκε τον Μαξιμιλιανό της Αυστρίας,ο οποίος αργότερα ανακηρύχθηκε Όσιος.
Οι Γάλλοι για το γάμο αυτό είχαν τις αντιρρήσεις τους και το έτος 1491 επιδίωξαν την ακύρωση του.
Ο σύζυγος της Άννας απεβίωσε το 1498 και η Άννα το επόμενο έτος παντρεύτηκε τον διάδοχο του Λουδοβίκο ΙΒ'.
Η Άννα της Γαλλίας υπηρέτησε ως Αντιβασίλισσα.
Ήταν η πρωτότοκος θυγατέρα του Λουδοβίκου ΙΑ' της Γαλλίας και της Καρλόττας της Σαβοίας.
Παντρεύτηκε τον νεώτερο αδελφό του Δούκα των Βουρβώνων Πέτρο ντε Μπωνζέ και κυβέρνησε τη χώρα της με ικανότητα επί εννέα έτη,από το έτος 1483 μέχρι το έτος 1492,έως ότου ενηλικιώθηκε ο αδελφός της ο Κάρολος Η'.
Η Άννα η Αυστριακή ήταν θυγατέρα του Φιλίππου Γ' της Ισπανίας.Παντρεύτηκε το έτος 1615 τον Λουδοβίκο ΙΓ' της Γαλλίας.Το περίεργο για την Ευρώπη είναι ότι η Άννα,η ινφάντα Άννα αρραβωνιάστηκε τον Λουδοβίκο σε ηλικία 10 ετών.Παντρεύτηκαν στις 24 Νοεμβρίου 1615,όταν και οι δύο ήταν 14 ετών.Αυτός ο γάμος ήταν πολύ άτυχος εξ αιτίας της εχθρότητας του Καρδιναλίου Ρισελιέ,ο οποίος έγινε σύμβουλος του Λουδοβίκου, προς την Αυστρία και την απέχθεια του Λουδοβίκου προς την σύζυγο του,η οποία εντάθηκε όταν ο Δούκας Γεώργιος Βιλλιέρ,ερωτοτροπούσε φανερά στην Αμιένη με τη σύζυγο του Άννα,η οποία στην ουσία ήταν χωρισμένη από τον σύζυγο της πριν από το 1620.
Το 1643 απεβίωσε ο Λουδοβίκος και η Άννα έγινε Αντιβασίλισσα,αντί του υιού της Λουδοβίκου ΙΔ'.
Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το έτος 1661,οπότε απεβίωσε ο υπουργός της ο Καρδινάλιος Μαζαρίνος με τον οποίον ήταν στενά συνδεδεμένοι και πολλοί πιστεύουν ότι είχαν ενωθεί με τα δεσμά του γάμου.Μετά το θάνατο του η Άννα της Γαλλίας, έγινε μοναχή.
Η Άννα της Δανιμαρκίας ήταν θυγατέρα του Φρειδερίκου Β' της Δανιμαρκίας και Νορβηγίας.
Το έτος 1589 παντρεύτηκε τον Ιάκωβο ΣΤ' της Σκωτίας και όταν ο σύζυγος της απέκτησε και το θρόνο της Αγγλίας στέφθηκε μαζί του Βασίλισσα.Την έγραψε η ιστορία και έγινε ονομαστή για τον εύθυμο χαρακτήρα της και περισσότερο για την αγάπη της για τα πανάκριβα κοσμήματα.Το ενδιαφέρον της για τις κρατικές υποθέσεις ήταν περιστασιακό.Συχνά όμως αγωνιζόταν για την ανάδειξη αξίων ανδρών,μεταξύ αυτών ήταν ο Γεώργιος ο Δούκας του Μπάκιγχαμ και ο Σερ Βάλτερ Ράλυ.
Η Άννα Ιβάνοβνα ήταν δευτερότοκη θυγατέρα του Αυτοκράτορα Ιβάν Ε' και ανεψιά του Μεγάλου Πέτρου.
Το έτος 1710 παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο,Δούκα της Κουρλάνδης,ο οποίος απεβίωσε το επόμενο έτος.
Το έτος 1730 το Ανώτατο Συμβούλιο την εξέλεξε στο θρόνο με όρους, οι οποίοι περιόριζαν την εξουσία της.Η Άννα με τη βοήθεια φίλων της,ανέτρεψε το Ανώτατο Συμβούλιο και κυβέρνησε η ίδια ως μονάρχης.Διοίκησε τη Ρωσία με σκληρότητα,εξορίζοντας στη Σιβηρία χιλιάδες Ρώσους.Από το έτος 1733 -1735 πολεμούσε για τη διαδοχή του Πολωνικού θρόνου.
Πριν τον θάνατο της και μέχρι την ενηλικίωση του ανεψιού της,διόρισε ως Αντιβασιλέα τον Ερνέστο Ιωάννη Μπίρων.
Μετά τον θάνατο της την διαδέχτηκε στο θρόνο ο ανεψιός της ως Ιβάν ΣΤ'.
Η Άννα Λεοπόλντοβνα Καρλόβνα,Αντιβασίλισσα της Ρωσίας.
Ήταν θυγατέρα του Καρόλου Λεοπόλδου,Δούκα του Μέκλεμπουρκ-Σβέριν και της Αικατερίνης αδελφής της Άννας Ιβάνοβνα.
Το έτος 1739 παντρεύτηκε τον Αντώνιο Ούλριχ δούκα της Βρουνσβίνκης.
Ο υιός τους Ιβάν,είναι ο ανεψιός της Άννας Ιβάνοβνα.
Η Άννα Λεοπόλντοβνα ανεκήρυξε την ίδιαν Μεγάλη Δούκισσα και Αντιβασίλισσα, δεν επέδειξε όμως διοικητικές ικανότητες.
Ακολούθησε συνωμοσία μετά από την οποία η Ελισάβετ η θυγατέρα του Μεγάλου Πέτρου εκλέχτηκε Αυτοκράτειρα.
Ο Ιβάν φυλακίστηκε και η Άννα Λεοπόλντοβνα με τον σύζυγο της εξορίστηκαν.


Χρόνια Πολλά Με Ευτυχία Με Χαρά Με Δύναμη Με Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου