Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Σήμερα την δεύτερη ημέρα του Ιουλίου, 2 Ιουλίου 2014  η Εκκλησία μας εορτάζει την κατάθεση της Τίμιας Εσθήτας της Υπεραγίας Θεοτόκου στις Βλαχερνές.H χριστιανική αυτή εορτή δεν είναι γνωστή σε πολύ κόσμο,όμως υπάρχει. Γνωστότερη είναι η εορτή της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου. Με την απλούστερη ονομασία εορτή της Αγίας Ζώνης.Η αγιοσύνη μεταβιβάζεται από τα πρόσωπα και στα ενδύματα τους,που φυλάσσονται από ευσεβέστατους ανθρώπους για να μην βεβηλωθούν,να μην καταστραφούν,να παραμείνουν ακέραια και αλόβητα από πυρκαϊές και καταστροφές βεβήλων ανθρώπων για να διατηρηθεί η θαυματουργή ιδιότητα που έχουν προσλάβει από τους θαυματουργούς αγίους που τα φόρεσαν. Ησημερινή εορτή αφορά την Εσθήτα της Παναγίας,το επανωφόριο της.
Για την Τίμια εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκο υπάρχει η θρησκευτική παράδοση,η οποία αναφέρει τα εξής.Στο ναό των Βλαχερνών,στην Κωνσταντινούπολη, που είχε κτίσει η βασίλισσα Πουλχερία,η κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου και σύζυγος του αυτοκράτορα Μαρκιανού,4ος μετά Χριστόν αιώνας, κατατέθηκαν τα σπάργανα,οι φασκιές,της Παναγίας τα οποία έστειλε από την Γαλιλαία ο πατριάρχης Ιεροσολύμων  Ιουβενάλιος
Όταν ανέλαβε αυτοκράτωρ ο Λέων Α' Ο Θραξ, 453-474,μετά την αυτοκρατορία του Μαρκιανού 451-453 οι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος έφεραν από τα Ιεροσόλυμα και την εσθήτα της Θεοτόκου,την οποίαν παρέλαβε ο αυτοκράτορας Λέων και την κατέθεσε στον ναό των Βλαχερνών μέσα σε χρυσή λάρνακα. Ο Συναξαριστής της ημέρας αναφέρει ότι στην πορεία τους προς τα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσουν τους αγίους τόπους,στνάντησαν μία Εβραία, ευσεβέστατη χριστιανή,η οποία στην οικία της κρατούσε φυλαγμένο το επανωφόριο της Παναγίας,την οικία της επισκεπτόταν οι χριστιανοί και με θαυμαστό τρόπο θεραπευόταν από τις ασθένειες που είχαν.Τυφλοί,χωλοί και άλλοι άρρωστοι,προσέτρεχαν και εύρισκαν την υγεία τους.  Οι πατρίκιοι με ένα τέχνασμα έκλεψαν την εσθήτα και την μετέφεραν στο κτήμα τους στις Βλαχερνές της Κωνσταντινούπολης,όπου και έχτισαν ναό αφιερωμένο στο όνομα των αποστόλων Πέτρου και Μάρκου. Αργότερα στην ίδια τοποθεσία ο αυτοκράτορας Λέων έκτισε ναό αφιερωμάνο στην Παναγία,όπου και ετοποθέτησε τα ιερά ενδύματα της,την Τίμια Εσθήτα και την Τίμια ζώνη της,τα οποία οι χριστιανοί προσερχόταν για να προσευχηθούν και να λάβουν την αγιότητα και την τιμιότητα της Παναγίας.Ο ιερός υμνογράφος ονομάζει την Εσθήτα της Παναγίας  "αναφαίρετον πλούτον ιαμάτων","δώρον τίμιον"," ιεράν περιβολήν"," φυλακτήριον άσυλον", " ποταμόν πεπληρωμένων των χαρισμάτων του πνεύματος.
Η σημερινή εορτή δείχνει την χάρη του Θεού που αγίασε την Παναγία να αγιάζει και τα ενδύματα της.
Η Χριστιανική διδασκαλία θέλει την Χάρη του Θεού να μεταφέρεται δια μέσου της ψυχής να διαχέεται στο σώμα και να ποτίζει τα ενδύματα,την ύλη. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε ειδωλολάτρες. Σημαίνει,ότι τιμούμε την Θεία ενέργεια,που περνά μέσα από το αγιασμένο σώμα και αγιάζει και τα ενδύματα,όπως  την Κατάθεση της Άγιας  και Τίμιας Εσθήτας της Παναγίας,που η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Απολυτίκιον
Θεοτόκε αειπάρθενε,των ανθρώπων η σκέπη,Εσθήταν και Ζώνην,κραταιάν τη πόλει σου περιβολήν εδωρήσω, τω ασπόρω τόκω σου,άφθαρτα διαμείναντα,επί σοί γαρ και φύσις και χρόνος καινοτομείται, διό δυσωπούμεν σε,ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι και ταις ψυχαίς μας το μέγα έλεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου