Η σημερινή Πέμπτη είναι η τέταρτη ημέρα της Τυρινής εβδομάδας.Η εκκλησία μας γιορτάζει την Οσία Φιλοθέη την Αθηναία.Ήταν ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα με τη διαφορά ότι προήρχετο από οικογένεια βαθειά θρησκευόμενη.Η γέννηση της επιτελέσθηκε με κάποιο θαυμαστό τρόπο.Οι ευσεβείς γονείς της,η Συρίνα και ο Άγγελος Μπενιζέλος δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.Οι θερμές προσευχές τους και οι παρακλήσεις τους στον Θεό και την Παναγία έφεραν το ποθητό όνειρο τους Μια μέρα η Συρίνα που προσευχόταν στο ναό της Θεοτόκου,την πήρε λίγο ο ύπνος και είδε ένα όνειρο.Είδε από την απέναντι εικόνα της Θεοτόκου να βγαίνει ένα φως και να πηγαίνει στην κοιλιά της.Η ευσεβής γυναίκα θεώρησε ότι το όνειρο αυτό ήταν ένα θεϊκό μήνυμα και ότι το όνειρο της θα γινόταν πραγματικότητα.Σε λίγο καιρό γέννησε ένα κοριτσάκι που οι γονείς του το ονόμασαν Ρηγούλα
Όταν η Ρηγούλα έγινε δώδεκα ετών ένας άρχοντας την ζήτησε σε γάμο και μετά από τις πιέσεις των γονέων της,τον παντρεύτηκε.Ο σύζυγος της ήταν ένας κακός άνθρωπος που την έδερνε και την στενοχωρούσε.Η Ρηγούλα δεν έπαυε να προσεύχεται στον Θεό να την βοηθήσει και να βοηθήσει και τον άνδρα της να αλλάξει τον χαρακτήρα του.Τελικά.ο άνδρας της απεβίωσε και τότε η Ρηγούλα αφιερώθηκε στο Θεό με όλη την ψυχή και τη διάνοια της και εχρήσθη μοναχή,εφόρεσε το μοναχικό σχήμα και τότε ονομάστηκε Φιλοθέη. Η μοναχή Φιλοθέη είδε στο όνειρο της τον άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο να την συμβουλεύει να χτίσει ένα μοναστήρι. Έχτισε το μοναστήρι και όπως είναι φυσικό το αφιέρωσε στον άγιο Ανδρέα.Πρώτα έχτισε το μοναστήρι και μετά έγινε μοναχή και ονομάστηκε Φιλοθέη.Εκεί η μοναχή Φιλοθέη κάθε μέρα έδειχνε τις αρετές της,την συμπόνια της και την φιλανθρωπία της σε όσους είχαν την ανάγκη της.Έκτισε πολλά ιδρύματα,νοσοκομεία,όπου επισκεπτόταν η ίδια και βοηθούσε τους ασθενείς της.Έκτισε γηροκομεία,ξενοδοχεία,ορφανοτροφεία.Ίδρυσε σχολεία,εργαστήρια χειροτεχνίας,στέγες εφήβων κοριτσιών,όπου διδάσκονταν την τέχνη της υφαντουργίας και τόσα άλλα.Οι δραστηριότητες αυτές,το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο έγιναν με την διάθεση της προσωπικής και της οικογενειακής περιουσίας της. Η φιλόπτωχη δράση της μοναχής Φιλοθέης έφερε το μοναστήρι σε κατάσταση φτώχειας.Οι άλλες μοναχές επαναστάτησαν και έδειχναν την δυσαρέσκεια τους προς την Φιλοθέη και μικροψυχία προς τον Θεό.Η Φιλοθέη τις συνβούλευε να έχουν πίστη στο Θεό και να πιστεύουν πως θα τις βοηθήσει.Μετά από μερικές ημέρες ήρθαν δύο άρχοντες στο μοναστήρι να προσκυνήσουν και έδωσαν πολλά χρήματα.Στο μοναστήρι της εύρισκαν περίθαλψη Έλληνες και Τούρκοι,ήταν η εποχή της τουρκοκρατίας. Βασικά η Φιλοθέη επεδίωκε να τονώσει το χριστιανικό ιδεώδες και να διατηρήσει την ελληνική σεινήδηση.Η Φιλοθέη με το έργο της έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και οι δραστηριότητες της έχουν ιστορική απήχηση.Αυτό φαίνεται και από την αλληλογραφία της Φιλοθέης με την Γερουσία της Βενετίας το 1583.Με επιστολή της η Φιλοθέη ζητούσε οικονομική βοήθεια.Ο ιστοριοδίφης Κωνσταντίνος Μέρτζος ανακάλυψε σε βιβλιοθήκη στη Βενετία την επιστολή της με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1583,με την οποία ζητούσε χρήματική βοήθεια για να πληρώσει τα χρέη,που είχαν προκύψει.Η Βενετική Γερουσία απεφάσισε να
συνδράμει..Η αγία Φιλοθέη απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 1589.Το λείψανο της,όταν έγινε η ανακομιδή της βρέθηκε ακέραιο και από τον τάφο της ανέβλυζε μύρο.
Ο διετολόγος μας σήμερα συστήνει να μαγειρέψουμε Γιουβαρλάκια.Είναι,μας είπε,ένα καλό φαγητό,που μαγειρεύεται πολύ γρήγορα,σε μισή ώρα είναι έτοιμο,που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια σήμερα που κάνει πολύ κρύο.
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ
Είναι τα μπαλάκια από κιμά που βράζουν στο νερό με αλάτι και πιπέρι και έπειτα τα "αυγοκόβουμε",ετοιμάζουμε αυγολέμονο που περιχύνουμε στο ζουμί τους ή το κάνουμε πηχτή σάλτσα.Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι κιμάς,κρεμμύδι ξερό,ρύζι,αλάτι πιπέρι,τα ασπράδια από τα αυγά,μαϊδανό.Ετοιμάζουμε ζωμό με νερό,βούτυρο ή λάδι και τα βράζουμε μισή ώρα,αν έχουν μέτριο μέγεθος και τα αυγοκόβουμε με το αυγολέμονο που παρασκευάζουμε με τους κρόκους των δύο αυγών,που αναδεύουμε με το χυμό από δύο λεμόνια,αλάτι,πιπέρι.Χτυπάμε τα αυγά,τους κρόκους μόνο,γιατί αν χτυπήσουμε ολόκληρα τα αυγά με το ασπράδι τους,στο ζεστό ζωμό θα στερεοποιηθεί και η σούπα θα είναι γεμάτη κομμάτια συμπαγή από το ασπράδι. Συμβουλεύω να μην χρησιμοποιήσετε ολόκληρα τα αυγά, αν έχετε καλεσμένους έστω και πολύ συγγενικά σας ή φιλικά σας πρόσωπα,γιατί το αποτέλεσμα είναι αϊδιαστικό.Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ασπράδια των αυγών στο ζύμωμα του κιμά.με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε το αυγολέμονο με τον αυγοδάρτη σε μια γαβάθα πολύ ώρα ή στο μίξερ πέντε λεπτά,προσθέτουμε με την κουτάλα ζωμό από το φαγητό,χτυπάμε στο μίξερ άλλα πέντε λεπτά να ενωθούν τα υλικά και περιχύνουμε το ζωμό στην κατσαρόλα.Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και την αφήνουμε στο ζεστό μάτι της κουζίνας λίγη ώρα να αχνιστεί το αυγό.Σερβίρουμε αμέσως το φαγητό και το απολαμβάνουμε ζεστό με τυρί φέτα και ένα ποτηράκι κρασί οι μεγάλοι ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Όταν η Ρηγούλα έγινε δώδεκα ετών ένας άρχοντας την ζήτησε σε γάμο και μετά από τις πιέσεις των γονέων της,τον παντρεύτηκε.Ο σύζυγος της ήταν ένας κακός άνθρωπος που την έδερνε και την στενοχωρούσε.Η Ρηγούλα δεν έπαυε να προσεύχεται στον Θεό να την βοηθήσει και να βοηθήσει και τον άνδρα της να αλλάξει τον χαρακτήρα του.Τελικά.ο άνδρας της απεβίωσε και τότε η Ρηγούλα αφιερώθηκε στο Θεό με όλη την ψυχή και τη διάνοια της και εχρήσθη μοναχή,εφόρεσε το μοναχικό σχήμα και τότε ονομάστηκε Φιλοθέη. Η μοναχή Φιλοθέη είδε στο όνειρο της τον άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο να την συμβουλεύει να χτίσει ένα μοναστήρι. Έχτισε το μοναστήρι και όπως είναι φυσικό το αφιέρωσε στον άγιο Ανδρέα.Πρώτα έχτισε το μοναστήρι και μετά έγινε μοναχή και ονομάστηκε Φιλοθέη.Εκεί η μοναχή Φιλοθέη κάθε μέρα έδειχνε τις αρετές της,την συμπόνια της και την φιλανθρωπία της σε όσους είχαν την ανάγκη της.Έκτισε πολλά ιδρύματα,νοσοκομεία,όπου επισκεπτόταν η ίδια και βοηθούσε τους ασθενείς της.Έκτισε γηροκομεία,ξενοδοχεία,ορφανοτροφεία.Ίδρυσε σχολεία,εργαστήρια χειροτεχνίας,στέγες εφήβων κοριτσιών,όπου διδάσκονταν την τέχνη της υφαντουργίας και τόσα άλλα.Οι δραστηριότητες αυτές,το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο έγιναν με την διάθεση της προσωπικής και της οικογενειακής περιουσίας της. Η φιλόπτωχη δράση της μοναχής Φιλοθέης έφερε το μοναστήρι σε κατάσταση φτώχειας.Οι άλλες μοναχές επαναστάτησαν και έδειχναν την δυσαρέσκεια τους προς την Φιλοθέη και μικροψυχία προς τον Θεό.Η Φιλοθέη τις συνβούλευε να έχουν πίστη στο Θεό και να πιστεύουν πως θα τις βοηθήσει.Μετά από μερικές ημέρες ήρθαν δύο άρχοντες στο μοναστήρι να προσκυνήσουν και έδωσαν πολλά χρήματα.Στο μοναστήρι της εύρισκαν περίθαλψη Έλληνες και Τούρκοι,ήταν η εποχή της τουρκοκρατίας. Βασικά η Φιλοθέη επεδίωκε να τονώσει το χριστιανικό ιδεώδες και να διατηρήσει την ελληνική σεινήδηση.Η Φιλοθέη με το έργο της έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και οι δραστηριότητες της έχουν ιστορική απήχηση.Αυτό φαίνεται και από την αλληλογραφία της Φιλοθέης με την Γερουσία της Βενετίας το 1583.Με επιστολή της η Φιλοθέη ζητούσε οικονομική βοήθεια.Ο ιστοριοδίφης Κωνσταντίνος Μέρτζος ανακάλυψε σε βιβλιοθήκη στη Βενετία την επιστολή της με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1583,με την οποία ζητούσε χρήματική βοήθεια για να πληρώσει τα χρέη,που είχαν προκύψει.Η Βενετική Γερουσία απεφάσισε να
συνδράμει..Η αγία Φιλοθέη απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 1589.Το λείψανο της,όταν έγινε η ανακομιδή της βρέθηκε ακέραιο και από τον τάφο της ανέβλυζε μύρο.
Ο διετολόγος μας σήμερα συστήνει να μαγειρέψουμε Γιουβαρλάκια.Είναι,μας είπε,ένα καλό φαγητό,που μαγειρεύεται πολύ γρήγορα,σε μισή ώρα είναι έτοιμο,που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια σήμερα που κάνει πολύ κρύο.
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ
Είναι τα μπαλάκια από κιμά που βράζουν στο νερό με αλάτι και πιπέρι και έπειτα τα "αυγοκόβουμε",ετοιμάζουμε αυγολέμονο που περιχύνουμε στο ζουμί τους ή το κάνουμε πηχτή σάλτσα.Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι κιμάς,κρεμμύδι ξερό,ρύζι,αλάτι πιπέρι,τα ασπράδια από τα αυγά,μαϊδανό.Ετοιμάζουμε ζωμό με νερό,βούτυρο ή λάδι και τα βράζουμε μισή ώρα,αν έχουν μέτριο μέγεθος και τα αυγοκόβουμε με το αυγολέμονο που παρασκευάζουμε με τους κρόκους των δύο αυγών,που αναδεύουμε με το χυμό από δύο λεμόνια,αλάτι,πιπέρι.Χτυπάμε τα αυγά,τους κρόκους μόνο,γιατί αν χτυπήσουμε ολόκληρα τα αυγά με το ασπράδι τους,στο ζεστό ζωμό θα στερεοποιηθεί και η σούπα θα είναι γεμάτη κομμάτια συμπαγή από το ασπράδι. Συμβουλεύω να μην χρησιμοποιήσετε ολόκληρα τα αυγά, αν έχετε καλεσμένους έστω και πολύ συγγενικά σας ή φιλικά σας πρόσωπα,γιατί το αποτέλεσμα είναι αϊδιαστικό.Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ασπράδια των αυγών στο ζύμωμα του κιμά.με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε το αυγολέμονο με τον αυγοδάρτη σε μια γαβάθα πολύ ώρα ή στο μίξερ πέντε λεπτά,προσθέτουμε με την κουτάλα ζωμό από το φαγητό,χτυπάμε στο μίξερ άλλα πέντε λεπτά να ενωθούν τα υλικά και περιχύνουμε το ζωμό στην κατσαρόλα.Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και την αφήνουμε στο ζεστό μάτι της κουζίνας λίγη ώρα να αχνιστεί το αυγό.Σερβίρουμε αμέσως το φαγητό και το απολαμβάνουμε ζεστό με τυρί φέτα και ένα ποτηράκι κρασί οι μεγάλοι ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου