Να επιδοθούμε κι εμείς τώρα που απολαμβάνουμε τη Δημοκρατία στην ετοιμασία,εν όψει της μεθαυριανής γιορτής του σημαντικού Αγίου Γεωργίου,να ετοιμάσουμε Τσουρέκι.
Πασχαλινό Τσουρέκι
Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι του νερού γάλα σε ένα κατσαρόλι στο μάτι της κουζίνας.Προσθέτουμε 250 γραμμάρια βούτυρο, ή λάδι καλό (αυτό είναι καινοτομία,γιατί το Πασχαλινό Τσουρέκι γίνεται οπωσδήποτε με βούτυρο).Προσθέτουμε στο ζεστό γάλα και τη ζάχαρη.Προηγουμένως έχουμε διαλύσει ένα φάκελο ξηρή μαγιά ή νωπή, στην ανάλογη ποσότητα, σε μία κούπα χλιαρό νερό,όσο να το αντέχει η άκρη από το μικρό μας δακτυλάκι,όταν το ακουμπήσουμε στο χλιαρό νερό.Διαφορετικά δε θα πετύχει στο φούσκωμα.Προσθέτουμε στη μαγιά μία χούφτα αλεύρι σκληρό από την ποσότητα του αλευριού,που θα χρησιμοποιήσουμε.Περιμένουμε δέκα λεπτά να κάνει φουσκάλες.Προσθέτουμε στο χλιαρό γάλα το ήμισυ από το συνολικό αλεύρι,τα 500 γραμμάρια και χτυπάμε στο μίξερ ή καλύτερα με το χέρι.Ζυμώνουμε γρήγορα το μείγμα αλεύρι-γάλα,προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς, ζυμώνουμε γρήγορα,γιατί η ζύμη θα γίνει σκληρή αν τη ζυμώσουμε πολύ ώρα.Προσθέτουμε και έξη αυγά,τέσσερις κρόκους και δύο ασπράδια, προσθέτουμε και όσο αλεύρι ακόμα χρειάζεται,όσο αλεύρι σηκώνει,λέγανε οι γιαγιάδες,ώστε να έχουμε μία ζύμη μαλακή,πολύ πιο μαλακή από τη ζύμη του ψωμιού, λεία από τα ασπράδια των αυγών και ελαστική από το βούτυρο.Προσθέτουμε και ένα κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη,που δίνει ωραίο άρωμα ή ένα κουταλάκι τρίμμα λεμονιού και ζυμώνουμε ελαφρά.Αφήνουμε τη ζύμη σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσει και τότε την πλάθουμε σε Τσουρέκια,σε πλεξίδες ή κουλούρες σε όποιο μέγεθος θέλουμε και με με ένα κόκκινο αυγό στο στρογγυλό άνοιγμα τους.Αλείφουμε τα Τσουρέκια με κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα ή νερό και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου,έως ότου η κόρα τους να ξεροψηθεί και να αποκτήσει ένα ωραίο καφετί χρώμα.
Χρόνια Πολλά
Πασχαλινό Τσουρέκι
Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι του νερού γάλα σε ένα κατσαρόλι στο μάτι της κουζίνας.Προσθέτουμε 250 γραμμάρια βούτυρο, ή λάδι καλό (αυτό είναι καινοτομία,γιατί το Πασχαλινό Τσουρέκι γίνεται οπωσδήποτε με βούτυρο).Προσθέτουμε στο ζεστό γάλα και τη ζάχαρη.Προηγουμένως έχουμε διαλύσει ένα φάκελο ξηρή μαγιά ή νωπή, στην ανάλογη ποσότητα, σε μία κούπα χλιαρό νερό,όσο να το αντέχει η άκρη από το μικρό μας δακτυλάκι,όταν το ακουμπήσουμε στο χλιαρό νερό.Διαφορετικά δε θα πετύχει στο φούσκωμα.Προσθέτουμε στη μαγιά μία χούφτα αλεύρι σκληρό από την ποσότητα του αλευριού,που θα χρησιμοποιήσουμε.Περιμένουμε δέκα λεπτά να κάνει φουσκάλες.Προσθέτουμε στο χλιαρό γάλα το ήμισυ από το συνολικό αλεύρι,τα 500 γραμμάρια και χτυπάμε στο μίξερ ή καλύτερα με το χέρι.Ζυμώνουμε γρήγορα το μείγμα αλεύρι-γάλα,προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς, ζυμώνουμε γρήγορα,γιατί η ζύμη θα γίνει σκληρή αν τη ζυμώσουμε πολύ ώρα.Προσθέτουμε και έξη αυγά,τέσσερις κρόκους και δύο ασπράδια, προσθέτουμε και όσο αλεύρι ακόμα χρειάζεται,όσο αλεύρι σηκώνει,λέγανε οι γιαγιάδες,ώστε να έχουμε μία ζύμη μαλακή,πολύ πιο μαλακή από τη ζύμη του ψωμιού, λεία από τα ασπράδια των αυγών και ελαστική από το βούτυρο.Προσθέτουμε και ένα κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη,που δίνει ωραίο άρωμα ή ένα κουταλάκι τρίμμα λεμονιού και ζυμώνουμε ελαφρά.Αφήνουμε τη ζύμη σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσει και τότε την πλάθουμε σε Τσουρέκια,σε πλεξίδες ή κουλούρες σε όποιο μέγεθος θέλουμε και με με ένα κόκκινο αυγό στο στρογγυλό άνοιγμα τους.Αλείφουμε τα Τσουρέκια με κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα ή νερό και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου,έως ότου η κόρα τους να ξεροψηθεί και να αποκτήσει ένα ωραίο καφετί χρώμα.
Χρόνια Πολλά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου