Αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλος θόρυβος με αφορμή τα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου που το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επέτρεψε να εκδοθούν και να διαβάζουν οι μαθητές. Ξεσηκώθηκαν ένας Βουλευτής,ένας Δάσκαλος και Χριστιανικά σωματεία,που χαρακτήρισαν τα βιβλία αισχρά.Να πούμε ότι αυτό έγινε Έτσι για να γίνεται κουβέντα.
Συγχίστηκαν,θύμωσαν,έγιναν "πυρ και μανία"και δεν καλοεξέτασαν τα πράγματα.
Οι Συνταγές μαγειρικής, το πλύσιμο της καφετιέρας, το βάψιμο των νυχιών,το παράδειγμα της 13χρονης μαθήτριας που ερωτεύθηκε τον 25χρονο ηλεκτρολόγο και τα λοιπά.Όλα αυτά συμβαίνουν εν καιρώ λιτότητας και συνέβαιναν πάντοτε.
Στον Ελληνικό κινηματογράφο στην ταινία "Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο" η μαθήτρια της ογδόης τάξης,Λίζα Παπασταύρου η πλούσια και κακομαθημένη μαθήτρια ερωτεύεται τον τριαντάχρονο,φτωχό, Φιλόλογο καθηγητή της Πάνο Φλωρά.Αμέσως από την αρχή η ταινία παρουσιάζει τις διαφορές της πλούσιας και της φτωχικής ζωής.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαθήτρια με το πλουσιοπάροχο γεύμα,το οποίο περιφρονεί και το δίνει στο σκύλο της,ενώ ο καθηγητής αρκείται σε αυτό που μπορεί να του προσφέρει η οικονομική του κατάσταση. Το ίδιο συνέβη και στο θεατρικό έργο "Χτυποκάρδια στο θρανίο"που αργότερα έγινε κινηματογραφική ταινία. Η νεαρά τελειόφοιτος μαθήτρια Λίζα Πετροβασίλη,που κάποια μέρα δεν ήθελε να πάει στο σχολείο και παρίστανε την άρρωστη ερωτεύεται τον 35 χρονο ή και 40χρονο Γιατρό,που η μητέρα της φοβισμένη έσπευσε να καλέσει στο σπίτι για να την εξετάσει και η μαθήτρια τον ερωτεύεται.
Τότε έγιναν πολλοί γάμοι νεαρών κοριτσιών με μεγαλύτερους στην ηλικία άνδρες και αποκατεστημένους επαγγελματικά.Πιθανόν μετά από προτροπή των γονέων που είδαν αυτές τις κινηματογραφικές ταινίες.Περισσότερο από τις μαμάδες που προέτρεψαν τις νεαρές κόρες. Ήταν καιρός λιτότητας και οικονομικής δυσπραγίας,όπως στις περισσότερες ελληνικές οικογένεις 15-18 χρόνια μετά τον Β΄' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα παιδιά,που φοιτούν στο δημοτικό εδώ και 3-4 χρόνια πιθανόν στον χαρακτήρα να είναι περισσότερο πρακτικά από ό,τι θεωρητικά.Έπειτα στις νεώτερες γενιές ο εγκέφαλος τους έχει κορεστεί,έχει μπουχτίσει από γνώσεις. Γνώσεις καταγεγραμμένες στο DNAτους.Τα σημερινά παιδιά πιθανόν να είναι παιδιά γονέων με Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.
Όσο για τα Δημοτικά Τραγούδια, διδάσκονται στην Γ' Γυμνασίου.
Τα παιδιά του δημοτικού παίρνουν από τώρα ελάχιστη γνώση,είτε για το επάγγελμα πρακτικής φύσεως,που θα θελήσουν να ακολουθήσουν,είτε για προσωπική τους χρησιμότητα.Το βάψιμο των νυχιών είναι γνώση απαραίτητη στο επάγγελμα της μανικιουρίστρας-πετικιουρίστρας.Μανικιούρ λέγεται η περιποίηση των νυχιών στα χέρια και Πετικιούρ η περιποίηση των νυχιών στα πόδια.
Ότι μάθεις από μικρός δεν το ξεχνάς ποτέ.
Η καταχώρηση στο βιβλίο Συνταγές μαγειρικής πιθανόν να πλαισιώνουν το μάθημα Οικιακής Οικονομίας,
Πιθανόν η ύλη του βιβλίου να αναφέρεται στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας.
Αφίστε τα μικρά παιδιά του δημοτικού να περάσουν ανέμελη και ξένοιαστη σχολική ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου