Μία καλή πρόταση από το Ροζακί Σταφύλι
Στις 6 Οκτωβρίου του έτους 1910 εξελέγη για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη ήταν να οργανώσει τη χώρα στα πρότυπα αστικού κράτους.
Να μία καλή ευκαιρία της παρούσας κυβέρνησης να οργανώσει τη χώρα στα πρότυπα Ευρωπαϊκού κράτους.
Η σπουδαιότερη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα θα είναι η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Γιατί τα παιδιά να γίνονται θύματα;
Χρειάζεται και είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα άλλο τρόπο εκλογής των παιδιών για την εγγραφή τους στα ανώτατα και ανώτερα πνευματικά ιδρύματα.
Την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και στα άλλα ανώτερα πνευματικά ιδρύματα θα την καθορίσουν οι καθηγητές στο γυμνάσιο και στο λύκειο,οι οποίοι είναι και οι πλέον αρμόδιοι. Απολύτως αναγκαίο, να ερωτήσουν πρώτα τα παιδιά,αν επιθυμούν να εισαχθούν σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή.
Φανερό παράδειγμα αυτό του Ελευθερίου Βενιζέλου.Ο έμπορος πατέρας του προτίμησε να τον τοποθετήσει στο κατάστημα του,μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο, με την προοπτική να αναλάβει τη διεύθυνση του καταστήματος αργότερα,όταν ο πατέρας θα έπαιρνε σύνταξη. Η τοποθέτηση του στο εμπορικό κατάστημα του πατέρα του έγινε παρά τη θέληση του παιδιού,που επιθυμούσε να συνεχίσει τις σπουδές του σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παρενέβη τότε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στα Χανιά,ο Γεώργιος Ζυγωμαλάς,ο οποίος έπεισε τον πατέρα του να εισαχθεί ο Ελευθέριος σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι εν έτει 1881, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εισήχθη στη Νομική σχολή των Αθηνών,βεβαίως τότε ενεγράφοντο άνευ εξετάσεων και στη χώρα μας,όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.Από τη Νομική σχολή απεφοίτησε το 1887 άνοιξε στην Αθήνα δικηγορικό γραφείο με επιτυχία,το οποίο στη συνέχεια έγινε ονομαστό και ο Ελευθέριος Βενιζέλος διέπρεψε,έγινε ένας πολύ καλός δικηγόρος και αργότερα ένας πολύ καλός πολιτευτής με αποτέλεσμα να εκλεγεί επτά φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Οι φροντιστές να μη φοβηθούν.Τα παιδιά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα,είτε σε οργανωμένα φροντιστήρια,είτε σε κατ οίκον διδασκαλία. Οι καθηγητές και στις δύο περιπτώσεις θα προετοιμάζουν τα παιδιά, θα συμπληρώνουν τις γνώσεις του σχολείου και θα εντείνουν τις προσπάθειες των παιδιών δίνοντας έφεση στην κλίση τους είτε αυτή είναι προς τις θεωρητικές ή τις θετικές ή τις τεχνολογικές επιστήμες.
Βέβαια εδώ που τα λέμε οι εξετάσεις οι Πανελλαδικές έχουν το γούστο τους,είναι λίγο διασκέδαση και τηρουμένων των αναλογιών σε φέρνουν σε εγρήγορση όμως αδειάζουν το πορτοφόλι της μαμάς και του μπαμπά. Γι αυτό και τα φιλότιμα παιδιά τελειώνουν γρήγορα τις σπουδές για να δουλέψουν και να προσφέρουν στους γονείς με τη σειρά τους τα οφειλόμενα.
Πράγμα που σήμερα δεν μπορεί να γίνει με την αναδουλειά,με την ανεργία,που επικρατεί. Γι αυτό λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μεταρρύθμιση στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Να καταργηθούν οι Πανελλαδικές και να ακολουθήσει η χώρα μας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου