Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου
        Αποχαιρετισμός
Η ανάμνηση σου παραμένει ζωντανή
στη μνήμη μου.
Θα σε θυμάμαι πάντα
στα άσπρα ντυμένο να κατεβαίνεις
το καλντερίμι στο
σπίτι μας του παραθερισμού.
Ερχόσουν να μας καλοσωρίσεις,
πάντα άψογος,σχολαστικός,τέλειος.
Ήταν η χαρά μου μεγάλη
που σε είχα συγγενή.
Και σ'γαπούσα,ναι σ'αγαπούσα αληθινά.
Από μικρό παιδί.
Από τότε που συνειδητοποίησα
την ύπαρξη μου
και την ύπαρξη των γύρω μου.
Περίμενα το καλοκαίρι νάρθει
για νάρθεις κι εσύ,
σε περίμενα ντροπαλά,συνεσταλμένα.
Με χαιρετούσες σαν νάμουν 
κάτι το ξεχωριστό.
Κι αυτό μου άρεσε.
Ένοιωθα πως κάπως σου έμοιαζα.
Όταν μεγάλωσα η ηθική σου συμπαράσταση
σε καίριες στιγμές της ζωής μου
ήταν αμέριστη. 
Ήμουν πλέον μάνα κι ερχόσουν 
πάντοτε να μας καλοσωρίσεις
το καλοκαίρι.
Ήσουν άρρωστος κι εγώ σου φιλούσα 
το χέρι και μου έλεγες: όχι,όχι, "να εδώ"
και μου έδειχνες το μάγουλο σου
το πονεμένο,που είχε
λίγο παραμορφώσει το πρόσωπο σου.
Έφευγες ικανοποιημένος,γεμάτος χαρά,
ανάλαφρος,φρέσκος σαν νέος.
Το τσερνομπιλ σε φόβισε πολύ
δεν έβαζες μπουκιά στο στόμα σου.
Εγώ που σε ξέρω όμως,λέω πως είπες:
"είναι από τον Θεό,έφτασε η ώρα μου"
Ήσουν κι όλας στα 85.
Το περασμένο καλοκαίρι δεν ήρθες
να μας καλοσωρίσεις,
ήρθα εγώ σε σένα.
Οταν σε είδα,
είπα πως ήταν ο αποχαιρετισμός.
Έσκυψα και σε φίλησα στο μάγουλο,
όπως ήθελες,
και είπες: "τώρα που είμαστε όλοι εδώ να πεθάνω".
Δεν ήθελες τη μοναξιά.
Αυτό το καλοκαίρι ούτε συ θάρθεις να με καλοσωρίσεις
ούτε εγώ θα σε δω.
Πριν λίγες μέρες πέρασες  στην αιωνιότητα.
Στη σκέψη μου υπάρχεις και θα υπάρχεις 
πάντα,έτσι λευκοντυμένος,
όπως σε γνώρισα,
πάντα άψογος,σχολαστικός,τέλειος.
Χαίρομαι γιατί,
 η αγάπη μας ήταν 
θεϊκή, μυστική και αθώα.
Λυπάμαι γιατί,
 ο νόμος της φύσης 
αδέκαστος και αδυσώπητος,
 καταλύει ωραίους ανθρώπους,
ωραία πράγματα,
ωραίες καταστάσεις.

 

 

 

Καλό Σάββατο βράδυ και Καλή Κυριακή

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σήμερα 27 Οκτωβρίου η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Σημαία την Ελληνική.
 Σήμερα είναι η Εορτή της Σημαίας. Στη δεκαετία του 1950 στα Δημοτικά Σχολεία γιορταζόταν με πανηγυρικό τρόπο  η Σημαία.Γινόταν πραγματική γιορτή. Τα παιδιά  της πρώτης και της δευτέρας τάξης έλεγαν τα Ποιήματα τους  με θέμα τη Σημαία και με άλλα θέματα που ήταν  σχετικά με την γιορτή,ενώ τα παιδιά από τις μεγαλύτερες τάξεις έπαιζαν θεατρικά  σκετς  με πατριωτικά θέματα. Η γιορτή έκλεινε με το τραγούδι της Σημαίας. Το Αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού του 1955  περιλαμβάνει πολλά Ποιήματα για τη Σημαία.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Καλό Σαββατοκύριακο

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου

Υπολοιπόμενοι Χαρακτήρες

Στους υπολοιπόμενους χαρακτήρες
ανήκουμε.Ανήκει η γενιά μας.
Η βασανισμένη από τους κατοχικούς
γεννήτορες της τρέλλας.
Δεν μας εννοούν.Δεν τους εννοούμε.
Το χάσμα μεγάλο και αγεφύρωτο.
Η  καρδιά μας πονά. Κι αυτοί δε μπορούν.
Δε θέλουν.Δε νοιώθουν.
Βασανιστικός,νευριαστικός,ο πόλεμος.
Ψυχή με ψυχή.Γονιός με παιδί.
Αδερφός με αδερφή.
Γιατί να γίνει αυτό γιατί;

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Συνεχίζουμε με τους Υπερμαχους της Ορθοδοξίας
Ο  Όσιος Αβέρκιος γιορτάζει σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Έζησε στα τέλη του  2ου αιώνα. Έζησε ένα βίο άμεμπτο και η διδασκαλία του βρήκε πρόσφορο έδαφος  να καρποφορίσει. γι αυτό και το ποίμνιο του τον παρακίνησε να γίνει αρχιεπίσκοπος.Χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Ιεροπόλεως της Φρυγίας. Το αξίωμα που απέκτησε δεν άλλαξε το χαρακτήρα του Αβέρκιου. Συνέχισε όπως και πριν τους κόπους και τη διακονία προς το ποίμνιο του. Γι αυτό και ο Θεός έδωσε στον Αβέρκιο το χάρισμα να κάνει πολλά θαύματα. Έτσι έσωσε την κόρη του βασιλιά της Ρώμης, άντλησε από τη γη θερμό νερό και πολλά άλλα θαύματα έκανε στη διάρκεια του βίου του.Έπειτα άρχισε να περιοδεύει και να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Πήγε στη Λυκαονία,στη Πισιδία και στις επαρχίες της Φρυγίας. Περιόδευσε και κήρυξε το Ευαγγέλιο,όπως οι απόστολοι. Γι αυτό ονομάστηκε Ισαπόστολος. Ο Αβέρκιος συνήθιζε να λέγει  ότι κάποιος δεν πρέπει να φαίνεται άρχων,αλλά πρέπει να είναι πραγματικά.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

                                                 
Οι Υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας
Σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Όσιου Χριστόδουλου ή όπως τον ονομάζει αλλιώς,Χριστόδουλος ο Πάτμιος.Γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας περί το 1020.Από πολύ ενωρίς επιθυμούσε να αφοσιωθεί στο μοναχικό βίο. Ξεκίνησε τη μοναχική του ζωή σε  ένα μοναστήρι στον Όλυμπο της Βιθυνίας,όπου και εκάρη μοναχός.Από εκεί μετέβη για ένα μικρό διάστημα στο Άγιον Όρος,όπου εμόνασε σε ένα μικρό μοναστήρι.Από εκεί μετά την επιδρομή  των Σαρακηνών επανέρχεται στη Μικρά Ασία και εγκαθίσταται στο όρος Λάτρος της Μυσίας.Εκεί οι Μοναχοί .διέκριναν τις σπάνιες αρετές του και τον εξέλεξαν πρώτο επιστάτη με το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη. Οι επιδρομές όμως των Μουσουλμάνων ανάγκασαν τον Όσιο να φύγει και από το Λάτρος Αναζητώντας  καλή τοποθεσία να μονάσει προχώρησε προς τα παραθαλάσσια μέρη της Μικράς Ασίας και έφθασε στο χωρίο Στρόβιλος.Εκεί έμεινε λίγο καιρό,γιατί  μια νέα επιδρομή τον ανάγκασε να καταφύγει στη Λέρο και λίγο αργότερα στη Κω,όπου ίδρυσε μία μικρή Μονή. Κάποιες διαφορές όμως που παρουσιάστηκαν με τους εντόπιους τον ανάγκασαν να φύγει και από εκεί. Στην αναζήτηση του να βρει κατάλληλο τόπο και μετά από πολλές περιπλανήσεις έφθασε στην Πάτμο. Στην Πάτμο γοητεύτηκε από την ηρεμία και την ησυχία της περιοχής. Αμέσως μετα πήγε στην Κωνσταντινούπολη να ζητήσει βοήθεια από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό " ίνα φροντιστήριο των ψυχών καταστήσει ταύτην". Ο Αυτοκράτορας  με το  Χρυσόβουλο που υπέγραψε  του έδινε την άδεια να ιδρύσει   Μονή. Του προσέφερε οικονομική βοήθεια και του παραχώρησε κτίστες. Αργότερα ανήγειρε στη Πάτμο την ονομαστή Μονή Πάτμου,που αφιέρωσε στον Ευαγγελιστή Ιωάννη,η οποία μέχρι και σήμερα ονομάζεται Μονή Χριστοδούλου. Οταν επέδραμαν στη Πάτμο οι Άραβες ο Χριστόδουλος μετακινήθηκε προς την Εύβοια,όπου και εγκαταστάθηκε.Εκεί παρέμεινε όλα τα χρόνια μέχρι το 1093 που πέθανε.
21 Οκτωβρίου 1520 ο Πορτογάλος θαλασσοπόροςΦερδινάνδος  Μαγγελάνος ανακάλυψε ένα πορθμό είναι ο γνωστός μέχρι σήμερα  Πορθμός του Μαγγελάνου.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ο Λουκάς Νοταράς,ο προπάππος του Άγιου Γεράσιμου,ο τελευταίος Πρωθυπουργός  στο Βυζάντιο, είναι εκείνος που είπε τη φράση "κρειττότερον εστιν ειδέναι  εν μέση τη Πόλει  φακιόλιον βασιλείου Τούρκων ή καλύπτρα Λατινική"= Καλυτερότερο είναι να ειδούμε στο κέντρο της  Πόλης, εννοεί την Κωνσταντινούπολη, Τούρκικο  φακιόλι,τσεμπέρι θέλει να πει, παρά τη  σκούφια τη Λατινική.
Οι Υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας
Από τη  μεγάλη  και παλιά Βυζαντινή  οικογένεια των Νοταράδων  της Κωνσταντινούπολης από την πλευρά του πατέρα του Δημήτρη κατάγεται ο Άγιος που γιορτάζει σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Είναι ο Άγιος Γεράσιμος ο προστάτης Άγιος της Κεφαλονιάς,όπως είναι  γνωστότερος στους  Έλληνες Χριστιανούς.Είναι Άγιος της ανατολικκής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την επωνυμία Άγιος Γεράσιμος Νοταράς. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506. Οι Νοταράδες  εγκαταστάθηκαν στην  Κορινθία. ερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη τον 16ο αιώνα. Ο  προπάππους  του Άγιου Γεράσιμου ο μεγάλος Δούκας  Λουκάς Νοταράς  ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου και ήταν συγγενής του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Η οικογένεια του ανέδειξε  ιερομένους και πολιτικούς.Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε σε μία  εκκλησία, στα Τρίκαλα της Κορινθίας,η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα,όπως υπάρχει και το σπίτι,όπου διέμενε η οικογένεια του,αλλά δε βρίσκεται,όπως είναι φυσικό, σε καλή κατάσταση.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Οι Υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας
Να επανέλθουμε στον  Ιωήλ,που η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη του εχθές Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Η γιορτή  είναι σταθερή.Κάθε χρόνο γιορτάζει στις 19 Οκτωβρίου. Ο Ιωήλ συμπεριλαμβάνεται
  στην ομάδα των Προφητών που ονομάζονται ελάσσονες Προφήτες,γιατί το συγγραφικό τους έργο είναι μικρό.Δεν έχουν γράψει πολλά συγγράμματα σε αντίθεση με τους Μεγάλους Προφήτες.Η Εκκλησία προβάλλει το έργο του και όχι την προσωπικότητα του Ιωήλ,γιατί η ιστορία
 δεν αναφέρει πληροφορίες.Αυτό που γνωρίζουμε είναι,ότι ο πατέρας του ονομάζεται Βαθουήλ. Βέβαια ο κάθε μελετητής του έργου του,αν  μελετήσει με ακρίβεια και με μεγάλη προσοχή
το συγγραφικό έργο του Ιωήλ μπορεί να εκδόσει στο αναγνωστικό κοινό τα δικά του συμπεράσματα για την προσωπικότητα του  Προφήτη Ιωήλ.Είναι όμως πολύ δύσκολο στη σημερινή εποχή,που ο κόσμος τρέχει να εξασφαλίσει το μεροκάματο για να ζήσει.
Η Εκκλησία μας σήμερα 19 Οκτωβρίου τιμά και γιορτάζει τη μνήμη του Προφήτη Ιωήλ.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Πολλές Ευχές

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα


-Αναστασία! Πού είναι η κυρία σου?
-Ήρθατε,κύριε?
Ναι, Αναστασία,όπως βλέπεις ήρθα και είμαι πολύ κουρασμένος.
-Η κυρία,κύριε,βγήκε με τις φίλες της στα μαγαζιά και με την Καλλιόπη.Θέλει,είπε,να αγοράσει ένα καινούριο φόρεμα τώρα που αδυνάτισε. Η κυρία,κύριε,είναι πολύ όμορφη τώρα που αδυνάτισε.
-Κι εσύ Αναστασία καλή είσαι.Έλα εδώ κοντά μου,ωχ!
-Τι πάθατε,κύριε?
Η μέση μου,Αναστασία,με πονά η μέση μου.
-Μη σκύβετε,κύριε,να σας βγάλω εγώ τα παπούτσια και τις κάλτσες.
-Ευχαριστώ,παιδί μου.
-Να σας σερβίρω,κύριε?
-Όχι,Αναστασία, γευμάτισα έξω με τους συνεργάτες μου.
-Καλύτερα,γιατί το φαγητό που μαγείρεψα είναι για την κυρία μου και για μένα και την Καλλιόπη.Είναι διαιτητικό με λίγες θερμίδες. Βλέπω,κύριε,την κοιλίτσα  σας...  έχει μεγαλώσει πολύ. Καλά θα κάνετε να περιορίσετε τα μεσημεριανά γεύματα έξω και να ακολουθήσετε το δικό μας διαιτολόγιο με τις λίγες θερμίδες.
-Δε γίνεται,Αναστασία,οι συναντήσεις με τους συνεργάτες μου είναι απαραίτητες.
-Συναντιέστε,κύριε,κάθε μέρα?
-Όχι! Αναστασία,κάθε μέρα.Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε φορά που κάποιος από τους συνεργάτες μου έχει να προτείνει κάποια καινούρια ιδέα τότε συναντιόμαστε το μεσημέρι.Γεύμα εργασίας λέγεται,Αναστασία.
-Ξέρω,κύριε,μεταξύ τυριού και αχλαδιού,που λένε.
-Μεταξύ τυρός και αχλαδίου,Αναστασία.
-Ξέρω,κύριε,έτσι το λέτε εσείς  οι γραμματιζούμενοι,εμείς ο λαουτζίκος το λέμε αλλιώς
-Ναι,Αναστασία,έτσι,όπως το είπες είναι πιο απλοϊκό.
-Ο Γιωργάκης,πού είναι? 
-Είναι στο σχολείο,κύριε,έρχεται μετά τις πέντε.
Μέχρι αυτή την ώρα έχει μαθήματα,το μανάρι μου?
-Όχι,κύριε... Καλά πληρώνετε το σχολείο του παιδιού σας και δε γνωρίζετε τι πληρώνετε?
-Αυτά,Αναστασία,τα κανονίζει η Μαίρη,η γυναίκα μου.
-Τα παιδιά,κύριε,παραμένουν στο σχολείο μέχρι αυτή την ώρα,γιατί γευματίζουν εκεί.Στα δίδακτρα που πληρώνετε,κύριε,περιλαμβάνεται και η διατροφή του παιδιού σας.Δεν το γνωρίζετε?
-Όχι,Αναστασία,αυτό δεν το ήξερα.
-Δεν σας το είπε η κυρία?
-Έχω τόσες δουλειές,Αναστασία, η κυρία σου γνωρίζει κι έτσι δεν με φορτίζει περισσότερο με το σχολείο και τα μαθήματα του Γιωργάκη. Η γυναίκα μου έχει αναλάβει πλήρως την τακτοποίηση αυτού του θέματος.
-Εσείς,κύριε,δεν έχετε πλησιάσει ποτέ  τους δασκάλους του παιδιού σας?
-Ο Γιωργάκης,Αναστασία,είναι τόσο καλό παιδί που δεν χρειάζεται.Έπειτα,όπως σου είπα αυτό το θέμα έχει  ανατεθεί  και υπάγεται στην αρμοδιότητα της κυρίας σου.
-Το τηλέφωνο χτυπά,κύριε,ένα λεπτό να σηκώσω το ακουστικό.
-Εμπρός! ομιλείτε.Δε σας ακούω πολύ καλά.  Αννούλα,εσύ είσαι,κορίτσι μου?Τι κάνεις?Πώς περνάς?Η μαμά δεν είναι εδώ πήγε στα μαγαζιά με τις φίλες της.Ναι,θέλει να αγοράσει ένα καινούριο φόρεμα.Να τη δεις πώς αδυνάτισε.Ο μπαμπάς είναι εδώ. Ναι,κορίτσι μου,σου τον δίνω αμέσως.Ο Δημήτρης τι κάνει? Κύριε,η κόρη σας είναι στο τηλέφωνο.
-Τι κάνεις,Αννούλα? Τι κάνεις κορίτσι μου? Ο Δημήτρης τι κάνει? Να προσέχετε την υγεία σας και να διαβάζετε εντατικά για να μην καθυστερήσει η επιστροφή σας στην πατρίδα. Ω!σημειώνεις προόδους βλέπω από αυτά που μου λες.Μπράβο,κορίτσι μου,και εις ανώτερα σου εύχεται ο μπαμπάς. Η μαμά έχει βγεί στην αγορά,στα καταστήματα. Πάρε αργότερα να μιλήσετε.Δεν μπορείς να συδεθείς εύκολα? Όποτε μπορέσεις,κορίτσι μου.Να περνάς καλά.Εκεί έχει δυνατό κρύο.Να διατρέφεσαι καλά. Το ίδιο και ο Δημήτρης.Ναι,κορίτσι μου,θα το πω στη μαμά. Φιλιά και απο τον μπαμπά.Γειά.
-Αναστασία,προοδεύει το κοριτσάκι μας στο Πανεπιστήμιο. Ένας καθηγητής της την έχει πάρει από καλό μάτι και την χρησιμοποιεί για βοηθό του.
-Κιόλας? Τόσο σύντομα? Μπράβο στην Αννούλα μας.
-Μαίρη,ήρθες? πάνω στην ώρα.
-Γιατί,Φάνη μου,τι συμβαίνει?
-Πήρε τηλέφωνο το κοριτσάκι μας,η Αννούλα μας.Είναι πολύ χαρούμενη.Σημειώνει επιτυχίες στο Πανεπιστήμιο.Την συμπάθησε ο καθηγητής της,δε πρόσεξα σε ποιό μάθημα είναι καθηγητής,όμως είπε,ότι  την έχει το δεξί του χέρι.
-Το κοριτσάκι μου είναι καλό παιδί και πολύ εργατικό.Προφύλασε το,Παναγίτσα μου.
18 Οκτωβρίου 1962
Απονέμεται το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής στους James D. Watson,Dr.Francis Crick και Dr.Maurice Wilkin για την ανακάλυψη του DNA.
Πιο αναλυτικά, για την ανακάλυψη της "μοριακής δομής των νουκλεϊνικών οξέων και τη σημασία τους για την ανταλλαγή πληροφοριών σε έμψυχο υλικό".
Δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ (DNA) είναι η ουσία,που περιέχεται σε κύτταρα,που ελέγχουν την κληρονομικότητα.
Είπαν οι Crick και Watson.Το επίτευγμα αυτό έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος της γενετικής και θεωρήθηκε ευρέως ως μια από τις σημαντικές ανακαλύψεις της βιολογίας του 20ου αιώνα.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου 

     Με τη μπλε ποδιά

Τα παιδάκια και πάλι στο σχολείο
με τη μπλε τους τη ποδίτσα
και τον άσπρο το γιακά,
τη σάκκα,τα βιβλία και όλα τα καλά.
Γόμες,μολύβια και στυλό,χρώματα 
στην αράδα.
Όλα τα μικροαντικείμενα γεμίζουν
τρυφεράδα τις παιδικές τους τις καρδιές.
Τα όμορφα χεράκια θε να σκαλίζουν
για να βρουν όμορφα πραγματάκια.

 Καλές ευχές

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα


 Η Άννα παρακολούθησε όλα τα μαθήματα της ημέρας παραμένοντας στο Πανεπιστήμιο  μέχρι το απόγευμα  για να παρακολουθήσει και το  μάθημα του καθηγητή Ράμπλιν. Είχε ένα τρομερό  πονοκέφαλο από την κούραση που επιδεινώθηκε τις απογευματινές ώρες στο μάθημα του  καθηγητή Ράμπλιν που σήμερα παρέδιδε το μάθημα  " Το Έλκος  του Στομάχου σε ενήλικα εξασθενημένα άτομα". Το μάθημα ήταν σχετικό με την περίπτωση του σεβαστού  Τιμόθεου. Απο την περίπτωση αυτή έλαβε την αφορμή του σημερινού μαθήματος.Μίλησε  στους φοιτητές  του για την συστηματική έρευνα στον ανθρώπινο οργανισμό για την διάγνωση της ασθένειας  και τον καθορισμό  της θεραπευτικής αγωγής του. Η Άννα συμμετείχε στη συζήτηση που επακολούθησε μετά το μάθημα.Οι  φοιτητές παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον,που  έδειξαν και στη συνέχεια με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έδιδαν.Η Άννα συμμετείχε στη συζήτηση ,που αφορούσε μόνο το θεωρητικό μέρος. Δε μίλησε ο καθηγητής για το γαστροσκόπιο αλλά αναφέρθηκε στη γαστροσκόπηση ως μέρος της διερεύνησης της αρρώστιας. Όταν το μάθημα τελείωσε
η Άννα δεν ανεχώρησε αμέσως για το σπίτι.Βγήκε στον κήπο της σχολής να περπατήσει και να αναπνεύση καθαρό αέρα. Εκεί συνάντησε τον συμφοιτητή της τον Πωλ να περπατά αμέριμνος.
-Πωλ τι κάνεις? Δεν παρακολούθησες  το μάθημα του καθηγητή Ράμπλιν?
-Πολύ λίγο,Άννα,δεν άντεξα,αηδίασα και γι αυτό αποχώρησα από την αίθουσα αμέσως.Εσύ,Άννα,πώς άντεξες. Εγώ,Πωλ,την προηγούμενη Δευτέρα παρακολούθησα από κοντά τη διαγνωστική έρευνα που έγινε στον Έλληνα ασθενή.Αυτά που έζησα,Πωλ,τα πέρασα την προηγούμενη Δευτέρα το σημερινό μάθημα δεν μου προξένησε κακή επίδραση στη ψυχολογική μου διάθεση παρά μόνο ένα ισχυρό πονοκέφαλο που έχω ακόμα και αυτή τη στιγμή που σου μιλάω.
-Θέλεις να σε πάω στο σπίτι σου με το αμάξι μου για να μην κουραστείς περισσότερο πηγαίνοντας με την αστική συγκοινωνία?
-Ω! Πωλ,ευχαριστώ πολύ,είσαι τόσο καλός.Δε θέλω να με πας στο σπίτι.
-Άννα,σε πηγαίνω,όπου θέλεις.
-Ω! ευχαριστώ,Πωλ.Θέλω να με πας στο σπίτι του πατέρα Ιωακείμ.Η σύζυγος του έχει πολλά βότανα από την Ελλάδα.Κάποιο από αυτά θα με ηρεμήσει και θα σταματήσει τον πονοκέφαλο.
-Οκευ,Άννα,πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
-Πωλ! δε χρειάζεται να τρέχεις.Να προσέχεις στην οδήγηση.Ήρεμα δε χρειάζεται βιασύνη στην οδήγηση. Πάμε Πωλ.
- Άννα, πώς είσαι?
-Περιέργως, πώς,Πωλ,σταμάτησε ο πονοκέφαλος.
-Είδες,Άννα,τα οφέλη της οδήγησης?
-Πώς συμβαίνει αυτό,Πωλ.
-Η ήρεμη οδήγηση,όπως είπες,Άννα, η αλλαγή περιβάλλοντος,η εναλλαγή των παραστάσεων, η κατ ευθείαν συγκέντρωση των ματιών στη κίνηση του δρόμου και τόσα άλλα καλά,η κίνηση σε χαμηλό επίπεδο και άλλα πολλά είναι τα οφέλη της οδήγησης.
-Ωραία,Πωλ,εδώ είμαστε.Εδώ είναι το σπίτι του πατέρα Ιωακείμ.Δε θα με αφήσεις εδώ,δε χρειάζεται.Προχωρούμε λίγο πιο πάνω. Ωραία,Πωλ,εδώ θα με αφήσεις.  Το σπίτι μου είναι εδώ,να αυτό είναι.
-Μεγάλο σπίτι.Πολυκατοικία είναι.
-Ναι,Πωλ,ακριβώς. Είναι ανακαινισμένη πολυκατοικία.
-Είναι συγρότημα πολυκατοικιών?
-Ναι,Πωλ,ακριβώς.
-Αουφίντερζεν Άννα.Θα σε δω αύριο.
-Αουφίντερζεν,Πωλ.Ναι,τα λέμε αύριο στο πρωϊνό μάθημα. Ευχαριστώ Πωλ.
-Δική μου ευχαρίστηση,Άννα.

Καλημέρα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου

       Delirium  tremens

Τα μάτια έλαμπαν στο σκοτάδι!
Λάμψη θριάμβου!
Πάλευε με τον  αόρατο  εχθρό!
Με τον ανύπαρχτο κίνδυνο  που έβλεπε να
                                 τον  τυλίγει!
Είχε  νικήσει!
Ο φθονερός αντίπαλος κοίτονταν ανθρώπινο ράκος!
Το όπλα που χρησίμευσαν για τούτη τη μάχη ήσαν
                                    εξευτελιστικά απλά!
Η γλώσσα που ρητόρευε βωμολοχώντας...
Η κακοήθεια της σκέψης...
Η δυστυχία κληρονομημένη...
Η μιζέρια πούθρεψε  ένα μυαλό  αρρωστημένο...
Πνιγμένο μέσα σε ένα "κοκταίηλ"
  βούρκο  και σάπιες σάρκες...
Delirium  tremens, σε όλο το μεγαλείο.

Καλό Σαββατοκύριακο

Καλό Σαββατικύριακο

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλος θόρυβος με αφορμή τα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου που το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επέτρεψε να εκδοθούν και να διαβάζουν οι μαθητές. Ξεσηκώθηκαν ένας Βουλευτής,ένας Δάσκαλος και Χριστιανικά σωματεία,που χαρακτήρισαν τα βιβλία αισχρά.Να πούμε ότι αυτό έγινε Έτσι για να γίνεται κουβέντα.

Συγχίστηκαν,θύμωσαν,έγιναν "πυρ και μανία"και δεν καλοεξέτασαν τα πράγματα. 

Οι Συνταγές μαγειρικής, το πλύσιμο της καφετιέρας, το βάψιμο των νυχιών,το παράδειγμα της 13χρονης μαθήτριας που ερωτεύθηκε τον 25χρονο ηλεκτρολόγο και τα λοιπά.Όλα αυτά συμβαίνουν εν καιρώ λιτότητας και συνέβαιναν πάντοτε.

Στον Ελληνικό  κινηματογράφο στην ταινία "Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο" η μαθήτρια της ογδόης τάξης,Λίζα Παπασταύρου η πλούσια και κακομαθημένη μαθήτρια   ερωτεύεται τον τριαντάχρονο,φτωχό, Φιλόλογο καθηγητή της Πάνο Φλωρά.Αμέσως από την αρχή η ταινία παρουσιάζει τις διαφορές της πλούσιας και της φτωχικής ζωής.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαθήτρια με το πλουσιοπάροχο γεύμα,το οποίο περιφρονεί και το δίνει στο  σκύλο της,ενώ ο καθηγητής αρκείται σε αυτό που μπορεί να του προσφέρει η οικονομική του κατάσταση. Το ίδιο συνέβη και στο θεατρικό έργο "Χτυποκάρδια στο θρανίο"που αργότερα έγινε κινηματογραφική ταινία. Η νεαρά τελειόφοιτος μαθήτρια Λίζα Πετροβασίλη,που κάποια  μέρα δεν ήθελε να πάει στο σχολείο και παρίστανε την  άρρωστη ερωτεύεται τον 35 χρονο ή και 40χρονο Γιατρό,που η μητέρα της φοβισμένη έσπευσε να καλέσει στο σπίτι για να την εξετάσει και η μαθήτρια τον ερωτεύεται.

Τότε έγιναν πολλοί γάμοι νεαρών κοριτσιών με μεγαλύτερους στην ηλικία άνδρες και αποκατεστημένους επαγγελματικά.Πιθανόν μετά από προτροπή των γονέων που είδαν αυτές τις κινηματογραφικές ταινίες.Περισσότερο από τις μαμάδες που προέτρεψαν τις νεαρές κόρες. Ήταν  καιρός λιτότητας και οικονομικής δυσπραγίας,όπως στις περισσότερες ελληνικές οικογένεις 15-18 χρόνια μετά τον Β΄' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα παιδιά,που φοιτούν στο δημοτικό  εδώ και 3-4 χρόνια πιθανόν στον χαρακτήρα να είναι περισσότερο πρακτικά από ό,τι θεωρητικά.Έπειτα στις νεώτερες γενιές ο εγκέφαλος τους έχει κορεστεί,έχει μπουχτίσει από γνώσεις. Γνώσεις καταγεγραμμένες  στο DNAτους.Τα σημερινά παιδιά πιθανόν να  είναι παιδιά γονέων με Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Όσο για τα Δημοτικά Τραγούδια, διδάσκονται στην Γ' Γυμνασίου.  

Τα παιδιά του δημοτικού παίρνουν από τώρα  ελάχιστη γνώση,είτε για το επάγγελμα πρακτικής φύσεως,που θα θελήσουν να ακολουθήσουν,είτε για προσωπική τους χρησιμότητα.Το βάψιμο των νυχιών είναι γνώση απαραίτητη στο επάγγελμα της μανικιουρίστρας-πετικιουρίστρας.Μανικιούρ λέγεται η περιποίηση των νυχιών στα χέρια και Πετικιούρ η περιποίηση των νυχιών στα πόδια.

Ότι μάθεις από μικρός  δεν το ξεχνάς ποτέ.

 Η καταχώρηση στο βιβλίο  Συνταγές μαγειρικής  πιθανόν να πλαισιώνουν  το μάθημα Οικιακής Οικονομίας,

Πιθανόν η ύλη  του βιβλίου να  αναφέρεται στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας.

Αφίστε τα μικρά παιδιά  του δημοτικού να περάσουν ανέμελη και   ξένοιαστη σχολική ζωή.

Η 8 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.

Σεισμοί,πλημμύρες,κατολισθήσεις,λιμοί, λοιμοί,εκρήξεις ηφαιστείων,κεραυνοί μερικές από τις Φυσικές Καταστροφές.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

  Σήμερα 7 Οκτωβρίου γιορτάζεται  σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μία καλή πρόταση από το Ροζακί Σταφύλι

Στις 6 Οκτωβρίου του έτους 1910 εξελέγη για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη ήταν να οργανώσει τη χώρα στα πρότυπα αστικού κράτους.

Να μία καλή ευκαιρία της παρούσας κυβέρνησης να οργανώσει τη χώρα στα πρότυπα Ευρωπαϊκού κράτους.

Η σπουδαιότερη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα θα είναι η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Γιατί τα παιδιά να γίνονται θύματα;

Χρειάζεται και είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα άλλο τρόπο εκλογής των παιδιών για την εγγραφή τους στα ανώτατα και ανώτερα πνευματικά  ιδρύματα.

Την εισαγωγή τους  στα Πανεπιστήμια και στα άλλα ανώτερα πνευματικά  ιδρύματα θα την καθορίσουν οι καθηγητές στο γυμνάσιο και στο λύκειο,οι οποίοι είναι και οι πλέον αρμόδιοι. Απολύτως αναγκαίο, να ερωτήσουν πρώτα τα παιδιά,αν επιθυμούν να εισαχθούν σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή.

 Φανερό παράδειγμα αυτό του Ελευθερίου Βενιζέλου.Ο  έμπορος πατέρας του προτίμησε να τον τοποθετήσει στο κατάστημα του,μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο, με την προοπτική να  αναλάβει τη διεύθυνση του καταστήματος αργότερα,όταν ο πατέρας θα έπαιρνε  σύνταξη. Η τοποθέτηση του στο εμπορικό κατάστημα του πατέρα του  έγινε παρά τη θέληση του παιδιού,που επιθυμούσε να συνεχίσει τις σπουδές του σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παρενέβη τότε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στα Χανιά,ο Γεώργιος Ζυγωμαλάς,ο οποίος έπεισε τον πατέρα του να εισαχθεί ο Ελευθέριος σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι εν έτει 1881, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εισήχθη στη Νομική σχολή των Αθηνών,βεβαίως τότε ενεγράφοντο άνευ εξετάσεων και στη χώρα μας,όπως  σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.Από τη Νομική σχολή απεφοίτησε το 1887 άνοιξε στην Αθήνα δικηγορικό γραφείο με επιτυχία,το οποίο στη συνέχεια έγινε ονομαστό και ο Ελευθέριος Βενιζέλος διέπρεψε,έγινε ένας πολύ καλός δικηγόρος και αργότερα ένας πολύ καλός  πολιτευτής με αποτέλεσμα να εκλεγεί  επτά  φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Οι φροντιστές να μη φοβηθούν.Τα παιδιά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα,είτε σε οργανωμένα φροντιστήρια,είτε σε κατ οίκον διδασκαλία. Οι καθηγητές και στις δύο περιπτώσεις θα προετοιμάζουν τα παιδιά, θα συμπληρώνουν τις γνώσεις  του σχολείου και θα εντείνουν τις προσπάθειες των παιδιών δίνοντας έφεση στην κλίση τους είτε αυτή είναι προς τις θεωρητικές ή τις θετικές ή τις τεχνολογικές επιστήμες.

Βέβαια εδώ που τα λέμε οι εξετάσεις οι Πανελλαδικές έχουν το γούστο τους,είναι λίγο διασκέδαση και τηρουμένων των αναλογιών σε φέρνουν σε εγρήγορση όμως  αδειάζουν το πορτοφόλι της μαμάς και του μπαμπά. Γι αυτό και τα φιλότιμα παιδιά τελειώνουν γρήγορα τις σπουδές για να δουλέψουν και να προσφέρουν στους γονείς με τη σειρά τους τα οφειλόμενα.

Πράγμα που σήμερα δεν μπορεί να γίνει με την αναδουλειά,με την ανεργία,που επικρατεί. Γι αυτό λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μεταρρύθμιση στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Να καταργηθούν οι Πανελλαδικές και να ακολουθήσει η χώρα μας  τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μία καλή πρόταση

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Καλή Εβδομάδα

Το Ροζακί Σταφύλι  στις 3 Οκτωβρίου γιόρταζε τα τέταρτα γενέθλια από την έναρξη του. Όλοι πήραν τηλέφωνο να ευχηθούν και πρώτος πρώτος ο ΟΝειρό,ο άνθρωπος από άλλον πλανήτη.Χρυσή μου,μου είπε.Μου προξένησε εντύπωση η λέξη χρυσή μου,με την οποία με απεκάλεσε και τον ρώτησα πού έμαθε τη λέξη.Με χαρά μου είπε,ότι περιδιαβαίνοντας με το διαστημόπλοιο του στον κοντικό πλανήτη Φλου,συνάντησε μία γηραιά κυρία,τη  Νουιζά,που πρόθυμα του έμαθε πολλές λέξεις από τη γλώσσα μας για να μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα.Η Νουιζά είναι η τριακοσίων ετών γιαγιά του Ινώθ,από το Διήγημα της Πέμπτης.Ο ΟΝειρό συνέχισε δίνοντας μου πολλές ευχές.Μου είπε ότι αδυνατεί να παρευρεθεί στη γιορτή,γιατί στον πλανήτη τους έπεσε ξηρασία,από την έλλειψη βροχής και το διαστημόπλοιο του δεν μπορεί να κινηθεί.Περιορίζεται μόνο σε μία βόλτα στους κοντινούς πλανήτες και αυτό γίνεται για να μην σκουριάσει το διαστημόπλοιο . Τα λεπτόδενδρα,ρώτησα. Τα δένδρα μας που βγάζουν τα λεπτά,μου είπε,από την έλλειψη του νερού κινδυνεύουν να  μαραθούν μαζί με τα λεπτά,που αργά αργά μαρίνονται κι αυτά,αν δεν βρέξει..Όπως καταλαβαίνεις,μου είπε,μου είναι αδύνατον να σου ευχηθώ από κοντά. Μη στενοχωριέσαι ΟΝειρό,είπα,φέτος δεν γιορτάσαμε με χορούς και πανηγύρια,περιοριστήκαμε μόνο στις τηλεφωνικές ευχές.Αυτές τις ημέρες η δυσκοιλιότητα με έκανε να υποφέρω και  μετά από τα υπακτικά που πήρα και τα διάφορα άλλα γιατροσόφια εξελίχθηκε σε ευκοιλιότητα.Τι θα πουν,χρυσή μου,αυτές οι δύο λέξεις.ΟΝειρό  δεν μπορούσα να σφοδεύσω γιατί  συνεχώς κατανάλωνα ξηρές τροφές και δεν έπινα πολύ νερό.Η Ευκοιλιότητα είναι το αντίθετο,αφοδεύεις εύκολα.Τι θα πει αυτή η λέξη,με ρώτησε.Θα πει ότι κάνω εύκολα τη φυσική μου ανάγκη.Να που έμαθα άλλες δύο λέξεις,μου είπε ευχαριστημένος. ΟΝειρό εσύ δε θα έχεις αυτό το πρόβλημα,έχετε τόσα νερά στο πλανήτη σας.Τώρα με την ανομβρία,τι γίνεται? Τι θα πει αυτή η λέξη με ρώτησε. Ανομβρία ΟΝειρό είναι η έλλειψη βροχής,η ξηρασία.Πολύ σωστά,είπες,εμείς δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα.Τώρα που έχετε ξηρασία,πως ξεπερνάτε τη δυσκολία.Αποθηκεύουμε νερό,μου είπε. Μου έδωσε και άλλες ευχές και έκλεισε το τηλέφωνο. Μου είπε,ότι με πήρε πολύ εύκολα τηλέφωνο,γιατί η τηλεφωνική σύνδεση με τον πλανήτη μας είναι πλέον γεγονός. Τον ευχαρίστησα και έκλεισα το τηλέφωνο. Με πήρε τηλέφωνο η Νεχρήν,η μικρή κόρη του Ινώθ και της Γαιή.,πολύ στενοχωρημένη,που δεν μπορεί να παρευρεθεί στη γιορτή και δε θα δοκιμάσει τα ωραία εδέσματα της Τίνας,γιατί οι γονείς της βρίσκονταν σταλμένοι σε άλλον πλανήτη για να επιτελέσουν ειδική εργασία.Μη στενοχωριέσαι,κορίτσι μου,είπα.Δε γιορτάσαμε φέτος,δεχτήκαμε ευχές μόνο από το τηλέφωνο.Μου έστειλε ευχές με πολλή αγάπη και έκλεισε το τηλέφωνο. Ο θείος Ιωαννίκιος και η θεία μου είπαν ότι δεν θα έρθουν,γιατί αυτή την εποχή ασχολούνται με τη σπορά.Σπέρνουν σιτηρά και όσπρια.Έχουν στη δούλεψη τους αρκετούς αλλοδαπούς και φροντίζουν για την καλή διατροφή τους γι αυτό και δεν μπορούν να λείψουν.Μου είπαν,ότι θα έρθουν να μου κρατούν αρκετά όσπρια,όταν θα γίνει η συγκομιδή τους.Η κυρά Μαρία,η μητέρα του Δημήτρη από το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα δεν ήρθε,γιατί  έχει τον άντρα της,τον κυρ Κωνσταντή κρυολογημένο και ασχολείται,όπως μου είπε και αυτή, με τη σπορά. Θα σου φέρω,μου είπε,όταν έρθω μαζί με την καρδάρα το γάλα και όσπρια. Την ευχαρίστησα πολύ και έκλεισα το τηλέφωνο. Η Άννα και ο Δημήτρης δεν ήρθαν από την Γερμανία,δε μπορούν να σφίσουν τα  μαθήματα τους Ο Ερρίκος και η Helga βρίσκονται στην Αμερική κοντά στην κόρη τους.Η Νίνα και ο Τόμας δεν ήρθαν να μου κρατούν ένα από τα ωραία κέϊκ,που ετοιμάζει η ΝίναΈχουν αρκετές δουλειές στο σπίτι τώρα που οι κύριοι τους βρίσκονται στην Αμερική.Η κυρά Ασημίνα,η μητέρα του Ερρίκου ήρθε για λίγο φέρνοντας μου πεσκέσι μία μεγάλη κότα από αυτές που εκτρέφει.Όταν της είπα το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας,που με κάνει και υποφέρω,με συμβούλευσε να βράσω την κότα αρκετή ώρα μέχρι να λιώσει και να πίνω το ζουμί της.Μου έδωσε πολλές ευχές και ανεχώρησε αμέσως. Η Βικτωρία και ο Μηνάς δεν ήρθαν,γιατί βρίσκονται στο καθορισμένο Φθινοπωρινό ταξίδι τους στο εξωτερικό. Μαζί με τις ευχές τους μου υποσχέθηκαν,όταν επιστρέψουν να μου στείλουν το λαγό,που τόσο μου αρέσει. Έτσι τελείωσε η εφετινή γιορτή για τα γενέθλια στο Ροζακί Σταφύλι και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα,όπως κλείνουν και τα παραμύθια.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πώς  ετοιμάζεται το  ΤΟ  ΑΦΕΨΗΜΑ  ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ


Σε μία κούπα βάζουμε ένα κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο.Βράζουμε νερό που ρίχνουμε  μέσα στη κούπα.Τη σκεπάζουμε με ένα πιατάκι και περιμένουμε 10 λεπτά,έπειτα στραγγίζουμε το αφέψημα σε μία άλλη κούπα και προσθέτουμε όποια γλυκαντική ουσία συνήθως χρησιμοποιούμε ή το πίνουμε σκέτο.Μπορούμε να πιούμε τρεις κούπες την ημέρα  μετά από κάθε γεύμα.Για τους ηλικιωμένους  είναι κατάλληλο ως δείπνο με ένα ή δύο  παξιμάδια.

Καταπολεμά την τρεμούλα των χεριών

Τονώνει τον οργανισμό

Κάνει καλό στον πονόλαιμο

Κάνει καλό στους ρευματισμούς,στα κρυολογήματα,στις λαρυγγίτιδες  στις φαρυγγίτιδες,στη δυσπεψία, στη δυσεντερία.Γι αυτές τις δύο,την δυσπεψία και την δυσεντερία ετοιμάζουμε ένα γιατροσόφι με 80 γρμ. φασκόμηλο μέσα σε 1 λίτρο κόκκινο κρασί.Το αφήνουμε 1-2 εβδομάδες και μετά πίνουμε  μέχρι τρεις κουταλιές την ημέρα.Μία κουταλιά μετά από κάθε γεύμα.

ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ

Το Φασκόμηλο  ένα  βότανο για όλες τις παθήσεις

Το Φασκόμηλο είναι το βότανο που ενδείκνυται  για την καταπολέμηση της  κόπωσης  και της εξάντλησης  των κοπιόντων  και των  ηλικιωμένων.

1 Οκτωβρίου σήμερα ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας  που περιλαμβάνει  δύο πολύ σημαντικές εορτές μία Εθνική εορτή  και μία Θρησκευτική. Στις 26 του  Οκτώβρη  την εορτή του αγίου Δημητρίου  και στις 28 του Οκτώβρη την Εθνική εορτή,την επέτειο του ΟΧΙ.

Πολλές Ευχές

Happy birthday for the month

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ. Σε όλους  και όλες  που εορτάζουν την ονομαστική τους εορτή το μήνα Οκτώβριο και σε όλους και όλες που ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που εορτάζουν τα γενέθλια τους.Να τα Εκατοστίσουν.


Το Ροζακί  Σταφύλι Εύχεται  Καλό  Μήνα και  Χρόνια Πολλά