Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αγαπητοί μου φίλοι σήμερα Παρασκευή  30 Μαρτίου στις Εκκλησίες μας ακούστηκαν όλοι οι Χαιρετισμοί προς την Παναγία. Δίνεται η δυνατότητα στους χριστιανούς που δεν προσήλθαν στους προηγούμενους χαιρετισμούς να προσέλθουν σήμερα για να τους ακούσουν και να προσευχηθούν.Σήμερα τελείωσαν οι Χαιρετισμοί της Μεγάλης Σαρακοστής του 2012. Την επόμενη εβδομάδα η παράδοση την ονομάζει "κουφή" γιατί δεν θα ακουστούν άλλοι Χαιρετισμοί την Παρασκευή .Οι ωραίες μελωδίες των Χαιρετισμών προς την Παναγία μας θέλει η παράδοση να ανήκουν στον μεγάλο Βυζαντινό υμνωδό τον Ρωμανό τον Μελωδό.Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο υμνογράφος των Χαιρετισμών είναι ο Κοσμάς ο Μελωδός και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ο Πατριάρχης Σέργιος.
Το βέβαιο είναι ότι οι ειρμοί του Κανόνα είναι έργο του Ιωάννη Δαμασκηνού και τα τροπάρια έγραψε ο Ιωσήφ Ξένος ο Υμνογράφος.
Ο Ρωμανός ο Μελωδός που οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ο υμνογράφος των  Χαιρετισμών έζησε τον 6ο αιώνα μετά Χριστόν.
Τον αποκαλούν Πίνδαρο της εκκλησιαστικής ποίησης γιατί όπως ο Αρχαίος μας λυρικός ποιητής Πίνδαρος έγραψε ύμνους και εγκώμια για σημαντικά πρόσωπα έτσι και ο Ρωμανός ο Μελωδός αντλεί τα θέματα του από τους βίους των αγίων,από την  ζωή άλλων ιερών προσώπων και από γεγονότα της ζωής του Χριστού. Προσέφερε πολλά στην χριστιανική υμνογραφία ώστε  θεωρείται ο κορυφαίος υμνογράφος της ορθόδοξης εκκλησίας.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

"Μην αναζητάς τα χέρια μου.
Κρύβονται.
Ολόκληρη νύχτα οργώνουν τα σύννεφα.
Τώρα κοιμούνται.Ονειρεύονται
στάχυα".

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Τι να έκαναν και αυτοί.
Σε ποιούς αναφέρεσαι μαμά;
Στους καλόγερους παιδί μου που πρόδωσαν την Θεσσαλονίκη.
Πότε έγινε αυτό μαμά;
Σαν σήμερα παιδί μου 29 Μαρτίου του 1430.
Πρόδωσαν οι καλόγεροι την Θεσσαλονίκη;Είσαι σίγουρη;
Έτσι λένε οι ερευνητές,οι ιστορικοί.
Η παράδοση που  διασώθηκε μέχρι των ημερών μας λέει,ότι η Θεσσαλονίκη έπεσε στα χέρια των Τούρκων με προδοσία των μοναχών της Μονής Βλατάδων, που ζήτησαν ως αντάλλαγμα από τους Τούρκους να μην πειράξουν τα μοναστηριακά κτήματα.
Για πες μαμά ξέρεις λεπτομέρειες;Κι εγώ που τους είχα σε υπόληψη.
Στην ανάγκη βρέθηκαν παιδί μου.
Ανάγκα τε και Θεοί πείθονται ε μαμά;
Για να διαφυλάξουν την μοναστηριακή περιουσία  των απογόνων τους.
Τρεις ημέρες πολεμούσαν οι κάτοικοι σθεναρά από τις 27 Μαρτίου αλλά
Δεν άντεξαν άλλο ε μαμά;
Όχι παιδί μου προδόθηκαν σου είπα.
Οι κάτοικοι αντιστέκονταν με όλες  τις δυνάμεις τους και ο Σουλτάνος " ηθύμει και ήσχαλε μεγάλως", που δεν μπορούσε να την κυριεύσει.
Ποιός Σουλτάνος μαμά;
O Mουράτ ο Β παιδί μου.Ο πατέρας του Σουλτάνου Μωάμεθ Β που το 1453 κυρίευσε την Κωνσταντινούπολη.
Α! Ώστε έτσι,πατέρας και γιος πρώτοι στις αλώσεις των μεγάλων πόλεων.
Να ήταν μόνο αυτοί.Όλοι παιδί μου όλοι προέβαιναν σε τέτοιες αθλιότητες.
Μα πώς πήγαιναν έτσι δεν καταλαβαίνω.
Τυφλοί θες να πεις.
Αυτό που λέει ο λαός "ξυπόλητοι  στα αγκάθια",είχαν πλήρη συσκότιση του νου.
Βρέθηκαν οι μοναχοί της μονής   τρομοκρατημένοι μη τυχόν χάσουν τη μοναστηριακή περιουσία και έσπευσαν να υποδείξουν στον Σουλτάνο και το ασκέρι του πώς να προχωρήσουν για να πάρουν την Θεσσαλονίκη.
Και πώς βρέθηκαν οι μοναχοί με τον Σουλτάνο και τα είπαν με τόση ευκολία.
Η μονή βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.
Από εκεί περνούσε ο Σουλτάνος για την καθημερινή βόλτα του 'ε μαμά;
Nαι παιδί μου,μια νύχτα που περνούσε από εκεί ο Σουλτάνος του έριξαν ένα γράμμα.
Όλο έξω από τη μονή περιφερόταν  μήπως   έχει κάποια  "επιφοίτηση".
Μη νομίζεις
Τι να μη νομίζω μαμά;
Ότι δεν πιστεύουν στο Θεό στον όποιο Θεό.Οι Σουλτάνοι είναι ανώτεροι άνθρωποι.
Το γράμμα έγραφε ότι " εμείς θα προσευχόμαστε στον Θεό να σε βοηθήσει να το πάρεις αυτό το κάστρο και πολλά άλλα και να σε δούμε και βασιλιά στην Πόλη".
Την Κωνσταντινούπολη εννοούσαν.
"Όμως σου δίνουμε το χαμπάρι,ότι αν θες να πάρεις το κάστρο της Θεσσαλονίκης να στείλεις ανθρώπους σου στο όρος  Χορτιάτη να κόψουν όλους τους υδροφόρους σωλήνας.Έτσι όλοι από την δίψα και την απελπισία πιεζόμενοι θα πέσουν " σαν τα σπουργίτια σε παγίδα και σαν ορτύκια που λείπει η μάνα τους από τη φωλιά".
Συ θα εκπορθήσεις την Πόλιν".
Την Θεσσαλονίκη εννοούσαν.
Μπράβο σου μαμά.Πώς τα ξέρεις όλα αυτά;
Tι δουλειά κάνω παιδί μου;

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Tα ενδιαφέροντα των κατακτητών, την επέτειο της εξέγερσης εναντίον τους που εορτάζουμε  σήμερα, ήταν  στρατιωτικά και μόνο στρατιωτικά εκτός ορισμένων περιπτώσεων.Για να αντιμετωπίσουν έναν λαό με τόση μεγάλη ψυχική δύναμη έπρεπε να είναι καλά εκπαιδευμένοι στις πολεμικές τέχνες.Και όχι μόνο γιαυτό.Επεκτατικό έθνος,όπως ήταν,δεν ενδιαφέρονταν για καμία άλλη επιστήμη και καμία  τέχνη παρά μόνο  για την καλή εκπαίδευση στα όπλα από πολύ νεαρή ηλικία
Για τούτο τα 400 χρόνια που μας εξουσίαζαν μας είχαν βυθίσει στο σκοτάδι της αμάθειας, της πλήρους αγνωσίας και της στασιμότητας στους άλλους τομείς.Χρειαζόταν να τους αντιμετωπίσουμε και εμείς .Δεν μπορείς να έχεις στο κεφάλι σου έναν κατακτητή και εσύ να υπομένεις μοιρολατρικά την στιγμή που μόνος του θα βαρεθεί και θα φύγει.Αν δεν αντιδράσεις φυσιολογικά και όπως επιτρέπει η ανθρώπινη ψυχολογία,θα σου καθίσει στο σβέρκο και άντε να δούμε πώς θα τον απομακρύνεις. Τα 400 χρόνια που αφήσαμε να περάσουν για να ξεσηκωθούμε ήταν πολλά. Οι ενέργειες και οι προσπάθειες βέβαια για να σπάσουμε τα δεσμά και να ελευθερωθούμε ξεκίνησαν από τον 15ο αιώνα αμέσως μετά την Άλωση.Αλλά όπως κάθε πράγμα θέλει την ώρα του.Έτσι και η επανάσταση του 1821 ωρίμαζε χρόνο με το χρόνο έως ότου έφτασε στην πλήρη ωρίμανση της και εκδηλώθηκε στις 25 Μαρτίου 1821.
Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει έλεγαν οι πεφωτισμένοι της εποχής.Οι κατακτητές  μας σκλάβωσαν και  όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια σκλαβιάς,αλλά μας έδωσαν να καταλάβουμε τι σημαίνει να χάνεις το βιό σου το σπίτι σου και όλο σου το σόι .Δεν ήταν ένα και δύο χρόνια σκλαβωμένη η Ελλάδα,ήταν ολόκληρα 400 χρόνια.
Τέσσερεις αιώνες πήγαν χαμένοι από την ζωή των Ελλήνων που δεν είχαν σχολεία,δεν είχαν βιβλία να διαβάσουν,δεν υπήρχαν δάσκαλοι να διδάξουν.Μόνο το κρυφό σχολειό επικρατούσε μέσα σε αυτόν τον κατατρεγμό.Να μη χάσουν την επαφή τα ελληνόπουλα με την ελληνική γλώσσα και για να μη συνεχιστεί ο εξανδραποδισμός τους.Την πρωτοβουλία πήραν οι ιερείς ,οι οποίοι με την βοήθεια των διδασκάλων που απέμειναν ίδρυσαν το κρυφό σχολειό όπου τα ελληνόπουλα διδάσκονταν την ελληνική γλώσσα από τα προσευχητάρια και τους ύμνους με το φως του καντηλιού.Εμψύχωναν τα μικρά παιδιά και τα δίδασκαν να μην φοβούνται τα σκοτάδια γενικώς.Το σκοτάδι από την έλλειψη του ηλεκτρικού φωτός,αλλά και το σκοτάδι του νου και της ψυχής που φέρνει η απομόνωση,που φέρνουν οι στερήσεις.Σε τι άλλο θα μπορούσαν οι κατακτητές να μας υποβάλλουν αφού και οι ίδιοι δε γνώριζαν τίποτε άλλο παρά μόνο να πολεμούν.Εκεί στηριζόταν το σύστημα τους  στην καλή χρήση των όπλων, παραβλέποντας όλες τις άλλες ενασχολήσεις στα άλλα πεδία της επιστήμης και των καλών τεχνών.
Από τους Σουλτάνους που με τον τρόπο τους τιμούσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες ξεχωρίζω δυο προσωπικότητες τον Μωάμεθ τον Β και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.Και οι δύο φάνηκαν εν μέρει αξιοπρεπείς προς τους Έλληνες υποτελείς  και περισσότερο πολιτισμένοι.
Ο Μωάμεθ Β ο Πορθητής παραχώρησε σημαντικά προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.Ο πρώτος Πατριάρχης που εκλέχτηκε μετά την Άλωση από τον Σουλτάνο,ο Γεννάδιος Σχολάριος κατόρθωσε να εξασφαλίσει σημαντικές παραχωρήσεις για την εκκλησία.Στον Πατριάρχη δόθηκε η εξουσία ως θρησκευτική και ως πολιτική ανώτατη αρχή να εξουσιάζει όλους τους ορθόδοξους λαούς που ήσαν υποτελείς των Οθωμανών.Όταν όμως ξέσπασε η Επανάσταση του 1821 ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε κάτω από την πίεση του Σουλτάνου αφόρισε τους επαναστάτες.Ήταν μια μορφή ελέγχου στα εκκλησιαστικά των ορθοδόξων από τον Σουλτάνο,ο οποίος διέταξε τον απαγχονισμό του Γρηγορίου.
Έτσι εκδηλώθηκε η Οθωμανική ηθική.Στην περίπτωση του Παπαφλέσσα  που πολέμησε εθελοντικά στο Μανιάκι στις 20 του Μάη το 1825 και σκοτώθηκε ,ο Ιμπραήμ Πασάς τον ανασήκωσε νεκρό τον έστησε στον κορμό του δέντρου και τον φίλησε δείχνοντας φανερά την εκτίμηση του προς τον ανδρείο επαναστάτη  ιερέα.Δύο αντίθετα περιστατικά που δείχνουν την ηθική στάση του κατακτητή.
Και οι δύο Σουλτάνοι προστάτευσαν τα γράμματα και τις τέχνες,ήταν σκεπτόμενοι άνθρωποι και έδειξαν γνώση και εξυπνάδα με τον τρόπον αυτό.
Υποστηρίζοντας τα γράμματα και τις τέχνες,υποστήριζαν και νοιάζονταν για τα νιάτα,για τα μικρά παιδιά που ήταν το μέλλον του κόσμου.Έστρεφαν το μέλλον τους προς την πολιτισμένη Δύση.Αυτό επεδίωκαν να εισχωρήσουν εκεί και να απολαύσουν οι επερχόμενες γενιές τους,τα παιδιά τους,τον δυτικό τρόπο ζωής.Βεβαίως και για να γραφτεί το όνομα τους στην Ιστορία.
Δεν γνώριζαν άλλον τρόπο παρά μόνον τη χρήση των όπλων και φαντάζονταν πως με τη δύναμή τους θα τους οδηγούσαν στην πραγματοποίηση των οραμάτων τους, που ήταν η επέκταση της αυτοκρατορίας τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά εδάφη.
Να πάρουν από την ευρωπαϊκή κουλτούρα και με το πέρασμα των χρόνων να μετατραπούν από άγριους και φοβερούς πολεμιστές σε ανθρώπους πολιτισμένους και διαβασμένους,όπως έφθασαν να είναι στη σημερινή εποχή.  Ο διάλογος έχει τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις και στις διευθετήσεις
στις ανθρώπινες συναλλαγές.Με το διάλογο και τις συνομιλίες σε πολιτισμένο επίπεδο λύνονται οι αντιθέσεις και οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους.
Από τα κόκκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά
και σαν πρώτα αντρειωμένη
Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Χρόνια Πολλά για την σημερινή διπλή γιορτή των Ελλήνων και των χριστιανών.
Γιορτάζουνε οι Έλληνες την ελευθέρωση τους.Αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό που επί 400 χρόνια τους κρατούσε δεμένους  χειροπόδαρα και όλοι μαζί με μια ψυχή,αρματολοί και κλέφτες,άνθρωποι φωτισμένοι,διάκοι και μητροπολίτες αντιλήφθηκαν πως ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού.Στο ένα χέρι την σημαία και στο άλλο χέρι κρατούσαν το σταυρό οι ιερωμένοι μας,ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αγία Λαύρα ευλόγησε ο Γρηγόριος τα όπλα δίνοντας το ξεκίνημα του αγώνα ενάντια στην καταπίεση του κατακτητή.Την ίδια στιγμή που οι χριστιανοί γιόρταζαν στις εκκλησίες τους τον Ευαγγελισμό,τον ερχομό στην Παναγία του αρχάγγελου Γαβριήλ για να της ανακοινώσει ότι είναι  θέλημα του Θεού να φέρει στον κόσμο τον λυτρωτή και Λόγο του Θεού.Να σώσει τον κόσμο και να χαρίσει την αιώνια ζωή και το μέγα έλεος.
Γιορτάζουνε οι χριστιανοί την απολύτρωσή τους
 Ο Κολοκοτρώνης είπε:

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε
την επανάσταση,
δεν συλλογισθήκαμε
ούτε πόσοι είμεθα,
ούτε πως δεν έχομε άρματα,
 ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν
τα κάστρα και τις πόλεις,
 ούτε κανένας φρόνιμος μας
είπε
 "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα".

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Όταν ορίστηκε η επανάσταση για την 25 Μαρτίου 1821 έφυγε ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο και πήγε στην Μάνη. Τότε ήταν πάνω από πενήντα χρονών,αλλά ήταν ακμαίος και δραστήριος,ιδιότητες που του ήταν απαραίτητες για τους μακροχρόνιους αγώνες.Εκκεντρικός ήρωας φαίνεται πως ήταν.Διάφορες περιγραφές λένε ότι ήταν ο μοναδικός από τους αγωνιστές που η φουστανέλα του είχε κόκκινο χρώμα και στο κεφάλι του φορούσε αρχαίο κράνος.Αυτή η πληροφορία δεν είναι έγκυρη.Το σωστό είναι ότι η κόκκινη φουστανέλα και η περικεφαλαία και τα παράξενα κεντήματα στα πισλιά ήταν  η στολή του αποικιακού στρατού των Άγγλων στα Επτάνησα,όπου ο Κολοκοτρώνης υπηρετούσε με τον  βαθμό του Μαγιώρου-Ταγματάρχη  και έπαιρνε μισθό για να ζήσει.Ασκούσε το επάγγελμα του κρεοπώλη στην Ζάκυνθο μα έκλεισε το κατάστημα του,όταν έδινε βερεσέ στους πεινασμένους και κατατρεγμένους στην Ζάκυνθο Έλληνες και τα χρήματά του δεν τα πήρε πίσω ποτέ.Τότε διορίστηκε στον αγγλικό αποικιακό στρατό στη Ζάκυνθο.
Είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:
"O Θεός έβαλε την υπογραφή του για την λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω".
Η ανδρεία και η αποφασιστηκότητα του κατάφεραν να κρατήσουν την Ελλάδα "επί ποδός",ώσπου να αποφασίσει η Ευρώπη να τερματίσει τα δεινά της.
Η δυστυχία της πατρίδας φαινόταν να φτάνει στο τέλος,όταν ο Κόμης Καποδίστριας εκλέχτηκε από τους συμπατριώτες του,με την συνέλευση στην Τροιζήνα, κυβερνήτης,πράγμα που αναγνωρίστηκε και από τις μεγάλες δυνάμεις,οι οποίες έστειλαν αμέσως στόλο και στρατό και προσάρτησαν στην Ελλάδα την Πελοπόννησο.
Ο Κολοκοτρώνης ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κυβερνήτη,έδειξε όμως και μεγάλη χαρά,όταν ήρθε ως βασιλιάς ο Όθωνας.
Κατηγορήθηκε τότε πως ετοίμαζε τάχα νέα επανάσταση,καταδικάστηκε σε θάνατο και για δεύτερη φορά κλείστηκε στη φυλακή.
Η ποινή δεν εκτελέστηκε γιατί ο Όθωνας έδωσε χάρη στον Κολοκοτρώνη,ο οποίος αγωνιζόταν επί πενήντα χρόνια για την ελευθερία της Ελλάδας.
Ο Όθωνας αναγνωρίζοντας την προσφορά του προς την πατρίδα τον τίμησε με το αξίωμα του Στρατηγού και του απένειμε το ανώτατο παράσημο.
Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε Στρατηγέ Θεόδωρε Κολοκοτρώνη

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

                    Οι Δ Χαιρετισμοί προς την Παναγία

Τείχος ει των παρθένων,
Θεοτόκε Παρθένε,
και πάντων των εις σε προσερχόντων.
Ο γαρ του ουρανού και της γης,
κατεσκεύασε  ποιητής,Άχραντε,
οικήσας εν τη μήτρα σου,
και πάντας,σοι προσφωνείν διδάξας.
Χαίρε,η στήλη της παρθενίας,
χαίρε, η πύλη της σωτηρίας.
Χαίρε,αρχηγέ νοητής αναπλάσεως,
χαίρε,χορηγέ θεϊκής αγαθότητας,
χαίρε, συ γαρ αναγέννησας τους συλληφθέντας αισχρώς
χαίρε,συ γαρ ενουθέτησας τους συληθέντας τον νουν.
Χαίρε,η τον φθορέα των φρενών καταργούσα,
χαίρε,η τον σπορέα της αγνείας τεκούσα.
Χαίρε,παστάς ασπόρου νυμφεύσεως,
χαίρε,πιστούς Κυρίω αρμόζουσα.
Χαίρε,καλή κουροτρόφε παρθένων,
χαίρε,ψυχών νυμφοστόλε αγίων,
χαίρε,νύμφη ανύμφευτε

Ύμνος άπας ηττάται συνεκτείνεσθαι
σπεύδων,τω πλήθει των πολλών οικτιρμών σου,
ισαρίθμους γαρ τη ψόμμω ωδάς,
θα προσφέρωμεν σοι,Βασιλεύ άγιε,
ουδέν τελούμεν άξιον
ων δέδωκας ημίν τοις σοι βοώντες
Αλληλούϊα

Φωτοδότον λαμπάδα,
τοις εν σκότει φανείσαν,
ορώμεν την αγίαν Παρθένον.
Το γαρ άυλον απτούσει φως,
οδηγεί προς γνώσιν θεϊκήν άπαντας,
αυγή τον νουν φωτίζουσα,
κραυγή δε τιμωμένη ταύτα.
Χαίρε,ακτίς νοητού ηλίου,
χαίρε, βαλίς του αδύτου φέγγους.
Χαίρε,αστραπή τας ψυχάς καταλάμπουσα,
χαίρε,ως βροντή τους εχθρούς καταπλήττουσα.
Χαίρε,ότι τον πολύφωτον ανατέλλεις φωτισμόν,
χαίρε,ότι τον πολύρρυτον αναβλύζεις ποταμόν.
Χαίρε, της κολυμβήθρας ζωγραφούσα τον τύπον,
χαίρε,της αμαρτίας αναιρούσα τον ρύπον.
Χαίρε,λουτήρ εκπλύνων συνείδησιν,
χαίρε,κρατήρ  κιρνών αγαλλίασιν,
χαίρε,οσμή της Χριστού ευωδίας,
χαίρε,ζωή μυστικής ευτυχίας.
Χαίρε,νύμφη ανύμφευτε

Χάριν δούναι θελήσας,
οφλημάτων αρχαίων,
ο πάντων χρεωλύτης ανθρώπων,
επεδήμησε δι'εαυτού,
προς τους αποδήμους της αυτού Χάριτος.
και σχίσας το χειρόγραφον,
ακούει παρά πάντων ούτως
Αλληλούϊα

Ψάλλοντες σου τον τόκον,
ανυμνούμεν  σε πάντες,
ως έμψυχον ναόν,Θεοτόκε.
Εν τη γαρ οικήσας γαστρί,
ο συνέχων πάντα τη χειρί Κύριος,
ηγίασεν,εδόξασεν,εδίδαξε βοάν σοί πάντας,
χαίρε,σκηνή του Θεού και Λόγου,
χαίρε,Αγία αγίων μείζων.
Xαίρε,κιβωτέ χρυσωθείσα τω Πνεύματι,
χαίρε,θησαυρέ της ζωής αδαπάνητε.
Χαίρε,τίμιον διάδημα βασιλέων ευσεβείας,
χαίρε,καύχημα σεβάσμιον ιερέων ευλαβών.
Χαίρε, της εκκλησίας ο ασάλευτος πύργος,
χαίρε, της βασιλείας το απόρθητον τείχος.
Χαίρε, δι ης εγείρονται τρόπαια,
χαίρε, δι ης εχθροί,καταπίπτουσι,
χαίρε,χρωτός του εμού θεραπεία,
χαίρε,ψυχής της εμής σωτηρία
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.

Ω πανύμνητε Μήτερ
η τεκούσα των πάντων αγίων,
αγιώτατον Λόγον,
δεξαμένη γαρ την νυν προσφοράν,
από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας,
και της μελλούσης  λύτρωσαι  κολάσεως
τοις σοι βοώντας
Αλληλούϊα
Σήμερα εξυμνούμε τους Δ Χαιρετισμούς προς την Παναγία μας. Την ευχαριστούμε και με χαρά την χαιρετούμε και της ζητούμε να βοηθήσει,όπως άλλοτε βοήθησε την Βασιλεύουσα να σωθεί από τους κατακτητές.Βέβαια οι ευχαριστίες μας αναπέμπονται,αιώνες τώρα, γι αυτό ακριβώς το γεγονός.Για την  σωτηρίας της Βασιλεύουσας,που είναι η Κωνσταντινούπολη,από τους βάρβαρους κατακτητές και κατά επέκταση την ευχαριστούμε για την σωτηρία των χριστιανών όλου του κόσμου. Το ποίημα των ποιημάτων,το συγκλονιστικό ποίημα  του  Ρωμανού του Μελωδού, εκεί στοχεύει, δείχνει τη χαρά και την ευτυχία που αισθανόμαστε για την βοήθεια που μας πρόσφερε η Παναγία μας στις δύσκολες εκείνες στιγμές που περνούσε ο χριστιανισμός.Την κολακεύουμε ταπεινά.
Σήμερα την υμνούμε στις εκκλησίες μας,την χαιρετούμε με σεβασμό,την ευχαριστούμε και της ζητούμε  να μας σώσει από τους σημερινούς κινδύνους που μας  κλυδωνίζουν  και που δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε.Ο άνθρωπος που μας έμπλεξε στη διαδικασία του νέου νομισματικού μέτρου, απεβίωσε,αφήνοντας μας να βασανιζόμαστε και να παλεύουμε μόνοι μας να διορθώσουμε τα κακά αποτελέσματα που μας άφησε η  μεγάλη ιδέα του.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ζητήσουμε από τον Θεό να τον συγχωρήσει. Ο Θεός να τον συγχωρήσει.Έτσι όπως λέμε σε κάθε απλό άνθρωπο που πεθαίνει.
Αυτός είναι  ο μεγαλειώδης τύπος ανθρώπου με τον εκφυλισμένο εγκέφαλο. Το είδος αυτό του ανθρώπου με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που τις περισσότερες φορές οδηγούν στην οικονομική καταστροφή όχι μόνον την προσωπική,αλλά στην προκειμένη περίπτωση,στην καταστροφή μιας χώρας ή πολλών,αν δεν βρεθεί ο αντίποδας,η τροχοπέδη να διακόψει την πορεία προς την εξαθλίωση,δεν είναι κάτι σπάνιο στην εποχή μας.
Να ζητήσουμε να τον συγχωρέσει ο Θεός,αγαπητοί μου,όπως και όλους που με τις μεγαλομανείς ιδέες τους προσπάθησαν να αλλάξουν την φυσική συνέπεια των πραγμάτων και να φέρουν ένα τερατώδες αποτέλεσμα.
Είναι όλοι αυτοί άρρωστοι,αγαπητοί μου φίλοι,είναι άρρωστοι και θέλω να το πιστέψετε.Η υπέρμετρη  αισιοδοξία και η έπαρση, η απόλυτη αυτοπεποίθηση που κυριαρχεί στη σκέψη τους και σε όλα τα  μεγαλεπήβολα σχέδια που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν  οδηγούν συνήθως στην οικονομική καταστροφή.Είναι ό,τι βιώνουμε αυτόν τον καιρό.Να τους συγχωρέσουμε γιατί και αυτοί είναι θύματα της σύγχρονης εποχής.Είναι θύματα του πολιτισμού και της ζωής στις μεγαλουπόλεις,όπου η κόπωση και η κατάθλιψη ως συνέπεια της,από το ένα μέρος, και η χαλαρότητα των ηθών με συνέπεια τον έκλυτο βίο από το άλλο μέρος. Το σκαμπανέβασμα,πότε κάτω πότε πάνω,οι εναλλαγές των επιτυχιών με αποτυχίες,οι εναλλαγές της χαράς με την λύπη,έχουν καταστρεπτική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.Να τους συγχωρήσουμε και χρέος έχουμε να τους διορθώσουμε,όσο μας είναι μπορετό. Μπορούμε,αν θέλουμε.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ήρθε η Άνοιξη παιδιά σήμερα 21 Μαρτίου συνεπής, όπως κάθε χρόνο, στο ραντεβού της.Σήμερα έκανε την επίσημη εμφάνιση της.
Την πρώτη Μαρτίου χιλιάδες αγγελούδια  συνόδευσαν  τον ερχομό της.
Μέχρι να  ετοιμάσουν το διάφανο φόρεμα της,τα ατλαζένια πέπλα της, το λουλουδένιο στεφάνι  να στολίσουν τα σγουρά μαλλιά της,τις λουλουδένιες γιρλάντες να στολίσουν το λαιμό της, πέρασαν κιόλας τόσες ημέρες.
Και να τη σήμερα 21 του Μάρτη,ολοστόλιστη και πανέμορφη,στα λιβάδια με την καταπράσινη χλόη με την συνοδεία μυριάδων αγγέλων να την ακολουθούν  στον ανοιξιάτικο χαρούμενο χορό της και να την ραίνουν με  χιλιάδες ροδοπέταλα.
Ήρθε η Άνοιξη να διώξει την παγωνιά του Χειμώνα  ξανά.Να λιώσει τα χιόνια στα βουνά.Να τρέξουν γάργαρα νερά. Ήρθε η Άνοιξη να  αναστήσει την πλάση και να την ξανανιώσει. Μέχρι τον Μάη,που είναι ο τρίτος μήνας και ο τελευταίος της Άνοιξης.Μετά αποχωρεί καλά προετοιμασμένη για την νέα εμφάνιση της στο άλλο ημισφαίριο.Να ανανεώσει τη φύση και σε εκείνα τα μέρη της γης μας και να κλείσει τον ετήσιο κύκλο της μέχρι την  άλλη χρονιά που θα την υποδεχτούμε  ξανά ντυμένη  με τα ανοιξιάτικα χαρούμενα  χρώματα της.


           
            Ήρθε η Άνοιξη παιδιά
            με χορούς και με βιολιά
            με στεφάνι στα μαλλιά
            με τραγούδια με χαρά.
                 
            Με τον ήλιο αγκαλιά
            να της λούζει τα μαλλιά
            να ζεσταίνει τα παιδιά
            και να τους  χαμογελά.

           Ήρθε η Άνοιξη παιδιά
            με τα γάργαρα νερά
            τα χιόνια λιώνουν στα
            βουνά τα αντικρινά.

            Ο μικρός τσομπάνης
            στο κοπάδι του κοντά
            από τα χειμαδιά κάτω
            στον κάμπο τριγυρνά.

            Τα αρνάκια να χαρούν
            λα λα λα λα λα λα λα
            να φωνάζουν να πηδούν
            και πολλή τροφή να βρουν.

            Τα αηδόνια στα δεντρά
            αλαφρύνουν τα κλαδιά
            λίγα φεύγουν μακρυά
            να έρθουν τα χελιδόνια.      

            Γέμισαν φωλιές οι στέγες
            φτερουγίζουν τα μικρά
            στα μπαλκόνια με χαρά
            τραγουδούν τα χελιδόνια.

            Η καρδιά φτεροκοπά
            η ψυχή μας φλόγες βγάζει
            την Ανάσταση γιορτάζει
            με τα κόκκινα αυγά.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Με αγαλλίαση και χαρά εξυμνούμε και σήμερα την ενανθρώπιση του Θεού μέσω της Θεοτόκου.

                     Οι      Γ  Χαιρετισμοί της  Παναγίας

Νέαν  έδειξε κτίσιν,
εμφανίσαι ο κτίστης,
ημίν τοις  υπ'αυτού γενομένοις
εξ ασπόρου βλαστήσας γαστρός
και φυλάξας ταύτην,
ώσπερ ήν άφθορον,
ίνα το θαύμα βλέποντες,
υμνήσωμεν αυτήν βοώντες.
Χαίρε,το άνθος της αφθαρσίας,
χαίρε,το στέφος της εγκρατείας.
Χαίρε,αναστάσεως τύπον εκλάμπουσα
Χαίρε,των Αγγέλων τον βίον εμφαίνουσα
Χαίρε,δένδρον αγλαόκαρπον,
εξ ου τρέφονται πιστοί.
Χαίρε.ξύλον ευσκιόφυλλον,
υφ ου σκέπονται πολλοί.
Χαίρε,κυοφορούσα Οδηγόν πλανομένοις.
Χαίρε,απογεννώσα Λυτρωτήν αιχμαλώτοις.
Χαίρε,Κριτού δικαίου δυσώπησις
Χαίρε,πολλών πταιόντων συγχώρησις
Χαίρε,στολή των γυμνών παρρησίας
Χαίρε,στοργήν πάντα πόθον νικώσα.

Ξένον τόκον ιδόντες,
ξενοθώμεν του κόσμου,
τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες,
δια τούτο γαρ ο υψηλός Θεός
επί γης εφάνη ταπεινός Άνθρωπος,
βουλόμενος ελκύσαι προς το ύψος
τος Αυτώ βοώντας.
       Αλληλούϊα

Όλος ην εν τοις κάτω,
και των άνω ουδόλως απήν
ο απερίγραπτος Λόγος
συγκατάβασις γαρ Θεϊκή,
ου μετάβασις δε τοπική γέγονε
και τόκος εκ Παρθένου θεολήπτου
ακουούσης ταύτα.
Χαίρε,Θεού αχωρήτου χώρα
Χαίρε,σεπτού μυστηρίου θύρα.
Χαίρε,των απίστων αμφίβολον άκουσμα.
Χαίρε,των πιστών αναμφίβολον καύχημα
Χαίρε,'οχημα Πανάγιον  του επί των Χερουβείμ
Χαίρε,οίκημα πανάριστον του επί τω Σεραφείμ
Χαίρε,η ταναντία εις ταυτό αγαγούσα.
Χαίρε,η παρθενίαν και λοχείαν ζευγνήσα.
Χαίρε,δι ης ελύθη παράβασις
Χαίρε, δι ης ηνοίχθη Παράδεισος
Χαίρε,η κλεις της Χριστώ βασιλείας.
Χαίρε,ελπίς αγαθών αιωνίων.


Πάσα φύσις Αγγέλων,
κατεπλάγη το μέγα,
της σης ενανθρώπησις έργον
Τον απρόσιτον γαρ ως Θεόν,
εθεώρει πάσι προσιτόν άνθρωπον,
ημίν δε συνδιάγοντα,
ακούοντα δε παρά πάντων ούτως
Αλληλούϊα


Ρήτορας πολλυφθόγγους,
ως ιχθύες  άφωνους,
ορώμεν  επί σοί Θεοτόκε
απορούσιν γαρ λέγειν,
το πώς και Παρθένος μένεις,
και τεκείν ίσχυσας
ημείς δε το μυστήριον θαυμάζοντες,
πιστώς βοώμεν.
Χαίρε,σοφίας Θεού δοχείον,
χαίρε,προνοίας αυτού ταμείον.
Χαίρε,φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα
χαίρε,τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα.
Χαίρε,ότι εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί.
Χαίρε,ότι εμαράνθησαν οι των μύθων ποιηταί.
Χαίρε,των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα,
χαίρε,των αλιέων τας σαγήνας πληρούσα.
Χαίρε,βυθού αγνοίας εξέλκουσα,
χαίρε,πολλούς εν γνώσει φωτίζουσα.
Χαίρε,ολκάς των θελόντων σωθήναι,
χαίρε,λιμήν την του βίου πλωτήραν.
Χαίρε, νύμφη ανύμφευτε


Σώσαι θέλειν τον κόσμον,
ο των όλων κοσμήτωρ,
προς τούτο αυτεπάγγελτος ήλθε,
και ποιμήν υπάρχων ως Θεός
δι ημάς εφάνη  καθ'ημάς άνθρωπος
ομοίω γαρ το όμοιον καλέσας,
ως Θεός ακούει
Αλληλούϊα 
Δύο δολοφονίες σημαντικών ανδρών παρακινημένες από πολιτικά αίτια και με διαφορά δύο ημερών στην ημερομηνία και σχεδόν δύο χιλιάδων εξήντα χρόνων στην χρονολογία,χωρίζουν την πρώτη που είναι η δολοφονία του σημαντικού πολιτικού και στρατηγού Ιουλίου Καίσαρα.
Η δεύτερη δολοφονία αφορά έναν συμπατριώτη του πρώτου.Έναν πρωθυπουργό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Ιταλίας που  συνέβη στις 16 Μαρτίου 1978 στη Ρώμη.Αυτές οι δύο συνωμοσίες εναντίον ενός Καίσαρα η μία και ενός απλού πρωθυπουργού η άλλη έχουν διαφορές ως προς τον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να εκτελέσουν τις απάνθρωπες αυτές πράξεις.
Η διαφορά έγκειται στο χρόνο.Έχουν μεγάλη χρονική απόσταση η μία από την άλλη αλλά διαφέρουν και ως προς τα αίτια.
Η Ιστορία που γράφουν οι πράξεις των ανθρώπων ανά τους αιώνες είναι παρόμοια. " Η Ιστορία επαναλαμβάνεται".
Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά   αφού η ιστορία περιγράφει τα κατορθώματα των ηρώων των οποίων οι γενναίες  πράξεις πηγάζουν από τη βία. Να πούμε  " Τα βίαια κατορθώματα των ηρώων". Η Ιστορία είναι η πηγή όλων των συνωμοσιών και των εσκεμμένων ενεργειών εναντίον αυτών των χαρισματικών ανθρώπων που ο  βίαιος θάνατος τους σταματά και ανατρέπει τον ρουν των πραγμάτων που αυτοί  οι άνθρωποι έθεσαν  σε τροχιά χρησιμοποιώντας το νου τους και βάζοντας όλη τη δύναμη της ψυχής τους για το καλό της χώρας τους και όλου του κόσμου.
 Η παγκόσμια ιστορία είναι διανθισμένη και από τα  καλά κατορθώματα  ηρώων που με την αλληλεγγύη της ψυχής τους και την  ανδρεία του σώματος τους, σώζουν ζωές ανθρώπων και κρατών. Οι δολοφόνοι βέβαια σε όποιο αιώνα της ιστορίας και αν ανήκουν με κανένα τρόπο δεν  θα απολαύσουν τον παράδεισο. Οι ψυχές τους ατρόμητες και ανυπάκουες μπροστά στα κελεύσματα του Θεού και προ παντός ανυπάκουες στην πρώτη εντολή Του. Ου φονεύσεις.Δεν έχεις το δικαίωμα να αγγίξεις με δόλο τα πλάσματα του Θεού,από τον οποίον θα εισπράξεις συν τω χρόνω τον θυμό και την οργή του και εσύ και όλες οι επόμενες γενιές σου.
Ο ευφυέστερος πολιτικός και στρατιωτικός Ιούλιος Καίσαρας ο διαμορφωτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  δολοφονήθηκε στις 15 Μαρτίου του 44 προ Χριστού
Δολοφονήθηκε από μια ομάδα συνωμοτών ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αγαπημένος του θετός υιός ο Βρούτος,για τον οποίον είπε 
την γνωστή  φράση που έμεινε στην ιστορία "Και συ τέκνον Βρούτε".
Πώς  εξελίχθηκαν τα γεγονότα και  έφθασαν στην δολοφονία. του Ιουλίου Καίσαρα.
Στις 15 Φεβρουαρίου του 44 προ Χριστού, στη διάρκεια μιας γιορτής ο ύπατος Μάρκος Αντώνιος απένειμε στον Ιούλιο Καίσαρα βασιλικό διάδημα,το οποίο ο Καίσαρας αρνήθηκε να λάβει αντιλαμβανόμενος την οργή του λαού.Μερικοί από αυτούς που ήταν σφοδρά αφοσιωμένοι στο δημοκρατικό ιδεώδες παρεξήγησαν τον Καίσαρα. Μόνον από την φιλική  διάθεση που έδειξε ο στρατηγός Μάρκος Αντώνιος υποπτεύθηκαν τον Καίσαρα.Τι φοβήθηκαν οι αντίπαλοι και τι δικαιολογία βρήκαν για να προχωρήσουν στο διάβημα αυτό, να αφαιρέσουν την ζωή του συνανθρώπου των.
Φοβήθηκαν πως η αύξηση της δύναμης του και η τρομερή αγάπη που έτρεφε ο λαός του γι αυτόν,αν είναι δυνατόν,φοβήθηκαν μην τον οδηγήσουν σε παρεκτροπές.Φοβήθηκαν μην προβεί σε ανάρμοστες πράξεις και απεφάσισαν να του αφαιρέσουν την ζωή,ώστε το όνομα του να μείνει στην ιστορία γραμμένο όχι  με  μελανά γράμματα,αλλά με γράμματα χρυσά γραμμένο.Θα ζούσε αν είχε αποσυρθεί από τα αξιώματα του,ήταν ήδη 56 ετών και γέρων για εκείνη την εποχή. Μπορούσε να ζήσει και να περατώσει τον βίον του φυσιολογικά,αλλά όπως συνήθως λένε για τους μεγάλους άνδρες, ότι δεν πεθαίνουν στο κρεβάτι του πόνου από τις συνηθισμένες αρρώστιες των κοινών θνητών.Πεθαίνουν στα πεδία των μαχών ηττημένοι ή νικητές.Οι χρόνοι της  περιόδου της Ρωμαϊκής  κυριαρχίας και  της Ελληνιστικής περιόδου βρίθουν συνωμοσιών και εγκλημάτων.
Να ξαναγυρίσουμε όμως στον Ιούλιο Καίσαρα για να πούμε πόσο αγαπητός ήταν στον Ελληνικό λαό εκείνης της εποχής για τις ενέργειες στις οποίες προέβη δείχνοντας μεγάλη καλοσύνη χωρίς ίχνος κακίας.
Έχτισε εκ θεμελίων την Κόρινθο,την οποίαν είχε καταστρέψει ο Μόμμιος.Και σχεδίασε την διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου της οποίας η κατασκευή δεν ξεκίνησε μεσολαβούσης  της δολοφονίας του.
Ο Ιούλιος και από τους σημερινούς Έλληνες απολαμβάνει συμπαθείας.Πολύ συχνά μνημονεύουμε  τις επιτυχημένες εκφράσεις του,που έμειναν παροιμιώδεις.
Η συνηθέστερη έκφραση που επαναλαμβάνουμε συχνά είναι η έκφραση "Η γυναίκα του Καίσαρος όχι  μόνο πρέπει  να είναι τίμια,αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια".
Αυτή την   φράση είπε  ο Ιούλιος Καίσαρας όταν κατά την διάρκεια μιας γιορτής στο σπίτι του,της γιορτής "Των μυστηρίων της Αγαθής Θεάς",στην οποίαν απαγορευόταν να προσέρχονται άνδρες,ένας νεαρός αριστοκράτης ντυμένος γυναικεία κατόρθωσε να μπει στο σπίτι του Καίσαρα έγινε όμως αντιληπτός αμέσως,τον συνέλαβαν και τον έδιωξαν.
 Το γεγονός έδωσε ευκαιρία για σχόλια από τους αντιπάλους εις βάρος της  δεύτερης συζύγου του, την οποίαν μετά από αυτό το γεγονός την χώρισε λέγοντας την γνωστή φράση "Η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο πρέπει να είναι τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια".
Μία άλλη έκφραση του Ιουλίου Καίσαρα παρέμεινε παροιμιώδης.Είναι η φράση "ο κύβος ερρίφθη",την οποίαν είπε όταν έφθασε στον Ρουβίκωνα ποταμό.
Ο Πομπήϊος προσκάλεσε τον Ιούλιο Καίσαρα στη Ρώμη  με σκοπό να τον κατατροπώσει.Ο Ιούλιος Καίσαρας πληροφορήθηκε τις προθέσεις του και έσπευσε να τον συναντήσει με πολλή λίγη δύναμη,παίζοντας τα όλα για όλα.Πήρε μαζί του μόνο έξη χιλιάδες άνδρες με τους οποίους όδευε προς την Ρώμη.Όταν έφθασε στον Ρουβίκωνα ποταμό, καθώς προηγούνταν και ορμούσε να τον περάσει, είπε την φράση αυτή "ο κύβος ερρίφθη" . Έμεινε επίσης παροιμιώδης η φράση " διέβη τον Ρουβίκωνα".
Αργότερα νίκησε στον Βόσπορο τον βασιλιά Φαρνάκη και την υπερήφανη νίκη του ανακοίνωσε στους Ρωμαίους με τις γνωστές μας λέξεις veni,vidi,vici(ήλθα,είδα,νίκησα).
Με τόση ευκολία θέλει να πει.Ο ευφυέστατος Ιούλιος Καίσαρας ο πολιτικός,ο στρατιωτικός,ο ρήτορας,ο νομοθέτης,ο ποιητής,ο αρχιτέκτονας,ο αστρονόμος,ο μαθηματικός δεν αιφνιδιάστηκε από τους δέκα περίπου δολοφόνους του,ανάμεσα τους και ο αγαπημένος του Βρούτος,όταν τον πλησίασαν στο βουλευτήριο που βρισκόταν για να του ζητήσουν δήθεν κάποια εκδούλευση.Κατάλαβε τις προθέσεις τους και είπε το περίφημο "Και συ τέκνο Βρούτε?"Κάλυψε το κεφάλι του με την τήβεννο του και δέχτηκε τα χτυπήματα από τα μαχαιρίδια των δολοφόνων του.
Οι πράξεις αυτές που είναι πολύ συχνές στην ιστορική αυτή περίοδο της Ρωμαϊκής ιστορίας και της Ελληνιστικής περιόδου δεν πρέπει να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση στις σύγχρονες γενιές και σε αυτούς τους ανήσυχους ανθρώπους  που έχουν την έφεση να καταναλώνουν τον εαυτόν τους, δίκην θηρίου, εναντίον συνανθρώπων τους που πασχίζουν να προσφέρουν κάτι σημαντικό στο σύγχρονο κόσμο και που διακόπτουν την προσπάθεια τους αυτή παρασυρόμενοι από το νεαρόν της ηλικίας τους και εξαιτίας τούτου από λάθος εκτιμήσεις προσώπων και πραγμάτων. Παραδειγματίζονται από τις ειδεχθείς πράξεις ανθρώπων που έζησαν σε παρωχημένους χρόνους και που μη έχοντας τι άλλο κατόρθωμα να επιδείξουν στα στενά όρια του χώρου που ζούσαν προέβαιναν σε τέτοιου είδους πράξεις, ανεξέλεγκτα και χωρίς τον φόβο του Θεού. Οι σύγχρονοι άνθρωποι,οι εξελιγμένοι στο νου και στις γνώσεις,οι οποίοι γνωρίζουν την ανθρώπινη αξία και την ανθρώπινη ανωτερότητα γιατί να προβαίνουν σε πράξεις βίας ωσάν θηρία που στερούνται λογικό και οι πράξεις τους οδηγούνται μόνο από το ζωώδες ένστικτο.
Ο άνθρωπος είναι ον δεν είναι ζώο.Είναι λογικό ον με αγάπη και συναίσθημα,Είναι ον που ελέγχει τις πράξεις του,τις πράξεις  που τις καθοδηγεί το συναίσθημα κατά κύριο λόγο.
Δεν είναι επιτρεπτό και αρεστό στον Θεό να τολμάς να αφαιρείς τη ζωή του συνανθρώπου σου επειδή τα πιστεύω του είναι διαφορετικά από τα δικά σου.
Δεν είμαστε όλοι όμοιοι,δεν πρέπει να είμαστε όλοι όμοιοι.
Η διαφοροποίηση   είναι το στοιχείο που βοηθά αυτόν τον πλανήτη να αφυπνίζεται, να ξαναγεννιέται, να προοδεύει, να ζει.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τήν Παρασκευή 9 Μαρτίου αποδόθηκαν  

                            Οι Β Χαιρετισμοί προς την Παναγία

Ήκουσαν οι ποιμένες,
των Αγγέλων υμνούντων,
την Ένσαρκον, του Χριστού παρουσίαν
και δραμόντες ως προς ποιμένα,
θεωρούσι τούτον  ως αμνόν άμωμον
εν γαστρί της Μαρίας  βασταθέντα ή βοσκηθέντα
ην υμνούντες είπον`
Χαίρε ,Αμνού και Ποιμένος  μήτηρ,
χαίρε,αυλή λογικών προβάτων,
χαίρε αοράτων εχθρών αμυντήριον,
Χαίρε,Παραδείσου θυρών ανοικτήριον
Χαίρε,ότι τα ουράνια συναγάλλεται τη γη
Χαίρε,ότι τα επίγεια συγχορεύσει
ουρανοίς.
Χαίρε των Αποστόλων το ασίγητον στόμα
Χαίρε των Αθλοφόρων το ανίκητον θάρος
Χαίρε,στερρόν της πίστεως έρεισμα
Χαίρε,λαμπρόν της Χάριτος γνώρισμα
Χαίρε, δι ης εγυμνώθη ο Άδης,
Χαίρε,δι ης ενεδύθημεν δόξαν,

Θεοδρόμου αστέρα,
θεωρήσαντες Μάγοι,
τη  τούτου ηκολούθησαν αίγλη,
και ως λύχνον κρατούντες αυτόν
δι αυτού ηρεύνων κραταιόν Άνακτα
και φθάσαντες τον άφθαστον,
εχάρησαν αυτώ βοώντες
Αλληλούϊα

Ίδον παίδες Χαλδαίων,
εν χερσί της Παρθένου,
τον πλάσαντα χειρί τους ανθρώπους`
και  Δεσπότην νοούντες αυτόν,
ει και δούλου μορφήν έλαβεν,
έσπευσαν τοις δίνοις θεραπεύσαι
και βοήσαι τη ευλογημένη
Χαίρε,αστέρος αδύτου Μήτηρ,
Χαίρε,αυγή μυστικής ημέρας,
Χαίρε,της απάτης την κάμινον σβύσασα,
Χαίρε,της  Τριάδος τους μύστας φωτίζουσα,
Χαίρε,τύραννον απάνθρωπον εκβαλούσα της αρχής,
Χαίρε,Κύριον φιλάνθρωπον επιδείξασα Χριστόν.
Χαίρε,η της βαρβάρων λυτρουμένης θρησκείας
Χαίρε,η του βορβόρου ρυομένη τω έργω,
Χαίρε,πυράς προσκύνησιν παύσασα
Χαίρε,φλογός παθών απαλλάτουσα,
Χαίρε,πιστών οδηγέ σωφροσύνης,
Χαίρε πασών γενεών ευφροσύνης.

Κήρυκες Θεοφόροι,
γεγονότες οι Μάγοι,
υπέστρεφαν εις την Βαβυλώνα
εκτελέσαντες σου τον χρησμόν,
και κηρύξαντες σε τον Χριστόν,
άπασι,
αφέντες τον Ηρώδην
ως ληρώδη
μη ειδότα ψάλλει.


Λάμψας εν τη Αιγύπτω
φωτισμόν  αληθείας εδίωξας,
του ψεύδους το σκότος
τα γαρ είδωλα  ταύτης Σωτήρ,
μη ενέγκαντά σου την ισχύν πέπτωσον,
οι τούτων δε ρυσθέντες,εβόων προς την Θεοτόκον,
Χαίρε,ανόρθωσις των ανθρώπων,
Χαίρε, κατάπτωσις των δαιμόνων,
Χαίρε, της απάτης την πλάνην πατήσασα,
Χαίρε,των ειδώλων την δόξαν ελέγξασα,
Χαίρε,θάλασσα ποντίσασα  Φαραώ τον νοητόν,
Χαίρε,πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν
Χαίρε,πύρινε στύλε οδηγών τους εν σκότει,
Χαίρε,σκέπη του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης
Χαίρε,τροφή του μάνα διάδοχε,
Χαίρε,τροφής αγίας διάκονε
Χαίρε, η γη της επαγγελίας
Χαίρε,εξ ης ρέει μέλι και γάλα
Χαίρε,Νύμφη ανύμφευτε.

Μέλλοντος Συμεώνος
του παρόντος αιώνος
μεθίστασθαι του απατεώνος,
επεδόθης ως βρέφος αυτώ.
αλλ'εγνώσθης τούτω και Θεός τέλειος
διόπερ εξεπλάγη σου την άρρητον σοφίαν,
κράζων
Αλληλούια.
Παρασκευή 9 Μαρτίου η Εκκλησία μας λειτούργησε για να εορτάσει την μνήμη των 40 αγίων μαρτύρων.Των 40 επίλεκτων ανδρών στρατιωτών στο Ρωμαϊκό στρατό.
 Ως τόπος του μαρτυρίου τους ορίζεται η πόλη Σεβάστεια της κεντρικής Τουρκίας.
Η μνήμη τους κάθε χρόνο εορτάζεται την ίδια ημερομηνία γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι μαρτύρησαν αυτή την ημέρα στις 9 Μαρτίου του 320. Οι πληροφορίες για τον βίο τους προέρχονται από τον Μέγα Βασίλειο από την Καππαδοκία.Η Καππαδοκία είναι γειτονική επαρχία με την επαρχία όπου ευρίσκεται η πόλη Σεβάστεια.(Επί τη ευκαιρία να πούμε ότι Καππαδοκία θα πει " ο τόπος με τα ωραία άλογα").
Οι 40 άγιοι ήταν επίλεκτοι στρατιώτες  που υπηρετούσαν στο στρατό  του Λικινίου.
Ο Λικίνιος καταγόταν από την Ιλλυρία.Η αρχαία Ιλλυρία ήταν η περιοχή όπου ευρίσκονται σήμερα οι Βαλκανικές χώρες.Η Ιλλυρία είχε κατακτηθεί από τους Ρωμαίους και ο Λικίνιος εκλέχθηκε Αύγουστος το 307,τίτλος που έφεραν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.Το 313 ήλθε σε σύγκρουση με τον Μ.Κωνσταντίνο γιατί παραβίασε το διάταγμα το οποίο απαγόρευε τους διωγμούς των χριστιανών.
Αποσύρθηκε μερικά χρόνια σε μια μικρή  πόλη από όπου επέστρεψε με μεγαλύτερη μανία εναντίον  των χριστιανών.Στην οργή του υπέπεσαν οι σαράντα χριστιανοί επίλεκτοι άνδρες,στρατιώτες του τάγματος του,οι άγιοι Σαράντα, των οποίων τα ονόματα όπως διεσώθησαν στους Παρισινούς κώδικες κατά αλφαβητική σειρά είναι:
άγιος Aγγείας,άγιος Αγλάϊος,άγιος Αέτιος,άγιος Αθανάσιος,άγιος Ακάκιος,
άγιος Αλέξανδρος,άγιος Βιβιανός,άγιος Γάϊος,άγιος Γοργόνιος,άγιος Δουμετιανός,άγιος Δόμνος,
άγιος Ευδίκιος,άγιος Ευνοϊκός,άγιος Ευτύχιος,άγιος Ηλιανός,άγιος Ηλίας,άγιος Ηράκλειτος,άγιος Ησύχιος,άγιος Θεόδουλος,άγιος Θεόφιλος,άγιος Ιωλάννης,
άγιος Κανδίδης,άγιος Κλαύδιος,άγιος Κύριλλος,άγιος Κυρίωνας,άγιος Λεόντιος,άγιος Λυσίμαχος,άγιος Μελίτωνας,άγιος Νικόλαος,άγιος Ξάνθιος,άγιος Ουαλέριος,άγιος Ουάλης,άγιος Πρίσκος,άγιος Σασκεδών,άγιος Σεβηριανός,άγιος Σισίνιος,άγιοςΣμάραγδος,άγιος Φιλικτήμονας,άγιος
Φλάβιος και άγιος Χουδίωνας.
 Είναι οι μεγάλοι  Τεσαράκοντα άγιοι μάρτυρες,οι οποίοι μαρτύρησαν το 320 στη λίμνη Σεβαστείας.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η  ημέρα της γυναίκας παγκοσμίως ήταν το έτος 1911 πριν εκατό ένα χρόνια.
Ποιά γυναίκα γιορτάζει σήμερα;
H γυναίκα που βρίζει σαν νταλικέρης;
H γυναίκα που δουλεύει σαν χαμάλης;
H γυναίκα που καπνίζει σαν φουγάρο;
H γυναίκα που μπήκε στην πολιτική και τα έκανε μαντάρα;
Π.Ροσαστύν
     Χρόνια   Πολλά
Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα 7 Μαρτίου  με μεγαλοπρέπεια την ανάμνηση της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού.Η παράδοση  μεταδίδει πως η ευσεβής γυναίκα η Ελένη η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου το 326 ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα για να βρει τον σταυρό του μαρτυρίου του Ιησού Χριστού.Η βασιλομήτωρ Ελένη η γυναίκα με τον γενναίο χαρακτήρα και την ισχυρή θέληση στα 78 της χρόνια απεφάσισε να περιοδεύσει στους Αγίους Τόπους με σκοπό να ερευνήσει και να αναδείξει τους τόπους όπου γεννήθηκε ο Χριστός και εκεί όπου μαρτύρησε.Η ιδέα που κυριαρχούσε στη σκέψη της ήταν η εύρεση του Τιμίου Σταυρού που δέχτηκε το άγιο σώμα του.Ο σταυρός είχε χαθεί από το έτος  33 που σταυρώθηκε ο Χριστός. Η σκέψη της Ελένης της μετέπειτα αγίας Ελένης οδήγησε τα βήματα της πού αλλού στον σκουπιδότοπο της πόλης.Σε ποιόν άλλο τόπο θα μπορούσε να βρίσκεται πεταγμένος ο σταυρός από το μίσος και την οργή των ειδωλολατρών.
Έφθασε  στην περιοχή των απορριμάτων. Μια ωραία μυρωδιά απλωνόταν στην ατμόσφαιρα  και αλάφρυνε την αναπνοή της.Πλησίασε στο μέρος από όπου η ωραία μυρωδιά ερχόταν και είδε ένα θάμνο.Ήταν το γνωστό μας καλλωπιστικό
φυτό ο βασιλικός. Διέταξε να γίνει η ανασκαφή σε εκείνο τον τόπο. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκαν τον σταυρό του μαρτυρίου του Χριστού.Επιβεβαίωσαν την γνησιότητα του με την εναπόθεση  του σταυρού επάνω στο νεκρό σώμα γυναίκας που αναστήθηκε.Η βασιλομήτωρ Ελένη με δάκρυα στα μάτια πήρε τον σταυρό και τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Μακάριο,ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα τον τοποθέτησε στον Ναό της Αναστάσεως ο οποίος κτίστηκε με την δική της  μέριμνα πάνω στο Γολγοθά στη θέση αρχαίου ναού της  Αφροδίτης που βρισκόταν εκεί.
Την παράδοση για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού αποδέχτηκαν οι χριστιανοί από το δεύτερο ήμισυ του σημαντικού  τέταρτου( 4ου) αιώνα   μετά Χριστόν.
 Η παράδοση απαρτίζεται από μυθοπλασίες.Από ιστορίες που πλάθουν οι άνθρωποι για να μεταδώσουν ένα γεγονός με αξία που αποδίδει εμφατικό διδακτικό συμπέρασμα  για τις επερχόμενες γενεές.Για τούτο δεν μπορούμε να είμαστε και τελείως απόλυτοι στις παραδοσιακές διηγήσεις οι οποίες συν τοις άλλοις λένε και πολλές υπερβολές.Παράδειγμα για τον Τίμιο Σταυρό τα λεχθέντα περί της ανάστασης της νεκρής γυναίκας είναι κάπως υπερβολική η μαρτυρία είναι ακαθόριστη και συγκεχυμένη.
Πώς είναι μπορετό μετά από τετρακόσια περίπου χρόνια  ο σταυρός σε ένα τόσο ανθυγιεινό περιβάλλον να διατηρεί τις ιδιότητες της αγιοσύνης του,ώστε να ανασταίνει τη νεκρή. Είναι δυνατόν γιατί πρόκειται περί θαύματος. Έπειτα και ο βασιλικός είναι ένα βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό και πολύ  πιθανόν οι   βροχές τόσων αιώνων  που πότιζαν το έδαφος να έδωσαν τις ιδιότητες του φυτού στο ξύλο του σταυρού.Η άλλη πιθανότητα είναι να πέρασαν το σταυρό με κατάλληλο υλικό σαν το σημερινό λούστρο και να θωράκισαν τις θαυματουργές ουσίες από το σώμα του Χριστού, το αίμα του,τον ιδρώτα του, από τα ούρα του,από τα υγρά της  χολής  του και από άλλα υγρά του σώματος του.
Μια άλλη σκέψη που μπορώ να κάνω είναι μήπως το γεγονός του θαύματος συνέβη την ίδια εποχή και την ίδια στιγμή της μεταφοράς του σταυρού από τον Γολγοθά στο μέρος όπου τον διαφύλαξαν.Και λέω διαφύλαξαν γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι έστω και αν είναι ειδωλολάτρες  δεν μπορεί να είναι τόσο φανατικοί και ενάντιοι στο σύμβολο μιας άλλης θρησκείας.Βέβαια ο σταυρός καθιερώθηκε σαν σύμβολο του χριστιανισμού μετά την Ανάσταση του Χριστού.
Όπως και η ανεξιθρησκεία,η ελευθερία να λατρεύει καθένας όποιον Θεό θέλει, καθιερώθηκε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου με ένα  διάταγμα,που απαγόρευσε τους διωγμούς των χριστιανών.
Η ανεξιθρησκεία  ήταν αναγνωρισμένη από την αρχαία εποχή.Στην αρχαία Αθήνα υπήρχε βωμός " τω αγνώτω Θεώ",για να θυσιάζει όποιος ξένος βρεθεί στην πόλη και επιθυμεί στον δικό του Θεό.Οι Ρωμαίοι δεν είχαν ακούσει για τον Σωκράτη και τις φιλοσοφίες του για τους βωμούς στην Αθήνα "στον άγνωστο Θεό".
 Δεν είχαν ακούσει για τον Σωκράτη και τη φιλοσοφία του, γιατί οι άνθρωποι που φώναζαν μετά  μανίας να σταυρώσουν τον Χριστό,αν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε ανθρώπους,ήταν ένας αδιαμόρφωτος όχλος.Αγράμματοι ως προς τις γνώσεις και ακαλλιέργητοι ως προς τις αρετές,υπηρετούσαν τα συμφέροντα των αρχόντων τους και άφηναν κατά μέρος  την  καλοσύνη της ψυχής και την φροντίδα προς τον συνάνθρωπο από όπου και αν προερχόταν,αν ήταν άνθρωπος ή Θεός ή και ημίθεος ακόμη. Η ψυχή του ανθρώπου είναι πάντοτε η ίδια είναι αμετάβλητη στο χρόνο,είναι αναλλοίωτη στον πλούτο των αισθημάτων όσο και στη φτώχεια τους.Ο πανδαμάτωρ χρόνος είναι αυτός που θεραπεύει τις άρρωστες ψυχές.Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η ψυχή αυτών που  κρύβουν  τόσες  κακίες και που σε μια  δεδομένη στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια, ξεχειλίζουν,  καλύπτοντας τα πάντα μαζί και τις αρετές των ενάρετων αν είναι ευάλωτοι στα βέλη του κακού.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

 Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα και στις Εκκλησίες  μας αναπέμπονται από τους Εκκλησιαστικούς μας λειτουργούς δοξολογίες και ύμνοι .Στην Εκκλησία μας που εορτάζει σήμερα την επιτυχημένη επικράτηση της Ορθοδοξίας έναντι των αιρετικών εικονομάχων. Η επιτυχής έκβαση της  συντελέστηκε στην Ζ Οικουμενική σύνοδο η οποία στήριξε την Ορθοδοξία.Γιαυτό  το λόγο  αυτή την ημέρα  δοξολογούμε και ευχαριστούμε το Θεό που κατέλυσε τις αιρέσεις με τις αντιφατικές απόψεις περί εικόνων και στήριξε την ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία.Στην ουσία  στήριξη της ορθοδοξίας εννοείται η διατήρηση των εικόνων και η προσκύνηση αυτών,όπως απαίτησαν οι αποφάσεις της Ζ Οικουμενικής Συνόδου.Η οποία συγκλήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το έτος 787 μετά Χριστόν την ημερομηνία από 24 Σεπτεμβρίου - 13 Οκτωβρίου με απόφαση της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Ειρήνης της Αθηναίας μιας πολύ μορφωμένης και πολύ όμορφης γυναίκας η οποία υπήρξε μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του έκτου, κατά σειράν διαδοχής, και η οποία θεωρείται τόσο φίλαρχης ώστε εκτόπισε τον γιο της και ανέλαβε η ίδια την εξουσία.Βέβαια όταν ο αυτοκράτορας σύζυγος της απεβίωσε ο αμέσως επόμενος διάδοχος στο θρόνο του Βυζαντίου ήταν ο  γιος τους που ήταν μόνο δέκα ετών.Λογικό ήταν η ίδια να στεφθεί αντί αυτού αυτοκρατόρισσα έχοντας κατά νου την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας που η ιστορία,η Βυζαντινή ιστορία,κατέγραψε στο ενεργητικό της και αποδίδεται  στην αυτοκράτειρα Ειρήνη προσωπικά.Το γεγονός της αναστήλωσης των εικόνων. 
Συγκεντρώθηκαν στην Έβδομη Ιερά Σύνοδο περίπου τριακόσιοι ορθόδοξοι επίσκοποι και άλλοι διακόσιοι ιεράρχες,οι οποίοι αποκήρυξαν την αίρεση των εικονομάχων.Προστέθηκαν και οι περίπου τριάντα έξη μοναχοί οι οποίοι είχαν υποστεί διωγμούς από τους εικονομάχους.Όλοι  αναθεμάτισαν τους εικονομάχους οι οποίοι περισσότερο από πενήντα χρόνια αποστερούσαν από τους ορθόδοξους χριστιανούς να τιμούν τις σεπτές εικόνες,γιατί έλεγαν ότι είναι ειδωλολατρεία η προσκύνηση των εικόνων.Η απόφαση  που πήραν οι Πατέρες  έλεγε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν οι εικόνες στην εκκλησία και στο σπίτι και ότι δεν λατρεύουμε το ξύλο από το οποίο είναι κατασκευασμένες, αλλά τιμούμε τα άγια πρόσωπα που απεικονίζουν. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων ο Γ' ήταν ο πρωτεργάτης των εικονομάχων με συνακόλουθο τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε(πέμπτο) .Και οι δύο ανήκουν στην μεγάλη δυναστεία των Ισαύρων. Από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ζ Οικουμενική Σύνοδο δεν έμειναν ευχαριστημένοι ούτε οι εικονομάχοι ούτε οι εικονολάτρες.Οι εικονομάχοι δεν δέχτηκαν τις αποφάσεις της Συνόδου και οι εικονολάτρες θεώρησαν ότι η αυτοκράτειρα Ειρήνη έδειξε μετριοπάθεια στους εικονομάχους.

Η εβδομάδα της Τυρινής η οποία αρχίζει από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Απόκρεω είναι συνήθως εβδομάδα καταναλώσεως όλων των κτηνοτροφικών προϊόντων που η επερχόμενη νηστεία απαγορεύει.Το ίδιο ισχύει και για την εβδομάδα από την Κυριακή της Τυρινής μέχρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας με εξαίρεση την Καθαρά Δευτέρα με την κατανάλωση των γνωστών φαγώσιμων νηστίσιμων εδεσμάτων.Έπειτα όλες τις ημέρες από την Καθαρά Τρίτη καταναλώνουμε όλα τα εναπομείναντα  γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβανομένων και των αυγών.
Έτσι η νηστεία η καθαρή νηστεία,η πραγματική νηστεία, αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα για εμάς τους πολίτες γιατί οι ιερωμένοι και η μοναχοί δεν ξέρουν από αυτά τα δικά μας κόλπα. Ευθύς από την Καθαρά Δευτέρα αρχίζουν ακατάπαυστα νηστεία και προσευχή μέχρι το Μεγάλο Σάββατο οπότε διακόπτεται η νηστεία και αρχίζει ξανά η κρεοφαγία η οποία διακόπτεται με την καλοκαιρινή  νηστεία των δεκαπέντε ημερών του Δεκαπενταύγουστου για να τιμήσουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου.Τις προηγούμενες ημέρες,τον Ιούνιο,διανύουμε ημέρες νηστείας για να τιμήσουμε τους άγιους Απόστολους,η νηστεία προς χάριν των αγίων αποστόλων, διαρκεί από μία ημέρα μέχρι μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες ,ανάλογα με το πόσο κοντά στην ημερομηνία του Πάσχα  βρίσκεται η εορτή των αγίων Αποστόλων γιατί από απόψεως υγείας δεν κάνει οι νηστείες να βρίσκονται τόσο κοντά η μία από την άλλη.Δεν είναι υγιεινή η συνεχής νηστεία στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.Στα παιδιά, οπωσδήποτε, όχι δεν είναι καθόλου υγιεινό.Οι ηλικιωμένοι τώρα κατά το δοκούν, όπως νομίζουν ή τι επιτρέπει και τι όχι ο προσωπικός τους ιατρός.
Η νηστεία είναι υγεία,αλλά χωρίς υπερβολές.Το " Παν μέτρον άριστον" των αρχαίων μας προγόνων είναι πραγματικά η εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις προσωπικές μας συναλλαγές είτε πρόκειται για συναλλαγές αναμεταξύ μας  είτε για συναλλαγές  προς τον Θεό,  είναι καλό να κρατάμε το μέτρο και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.Τον Θεό  παρακαλάμε, με  τη νηστεία και την προσευχή, να μας προστατεύει  στις δύσκολες περιστάσεις του βίου.
Κατά πόσο οι χριστιανοί εκδηλώνουν ενοχές ,όταν παραβαίνουν τα προστάγματα της καθιερωμένης νηστείας και προβαίνουν σε ατασθαλίες,δεν γνωρίζω.Οι ενοχές δεν είναι ενοχές,αν σκεφθούμε πως η αμαρτία είναι μεγαλύτερη,αν πετάξουμε στον κάδο των απορριμάτων τα φαγητά που δεν καταναλώθηκαν και παραμένουν τις πρώτες ημέρες της νηστείας. Αν σκεφτούμε πόσα  παιδιά λιμοκτονούν σε όλο τον κόσμο,θα αισθανθούμε ντροπή και θα νοιώσουμε ενοχές  αν  τα εναπομείναντα τρόφιμα δεν καταναλωθούν,αν τα πετάξουμε.Η αμαρτία είναι μεγαλύτερη.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012


Σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012  στην Εκκλησία μας αποδίδονται Οι Πρώτοι Χαιρετισμοί Της Παναγίας.
Οι χαιρετισμοί της Παναγίας είναι οι μελωδικότεροι από τους  ύμνους που ο μελωδός έγραψε για την Παναγία. Από το 626 μ.Χ άρχισαν οι χριστιανοί να ψέλνουν τους χαιρετισμούς προς την Παναγία. Να αναπέμπουν τις ευχαριστίες τους προς την δούλη του Θεού που υπάκουσε στο θέλημα του και ευδόκησε να φέρει στον κόσμο τον υιόν του.
Να Την ευχαριστούν για την συνεχή  προστασία Της.
Να  χαίρονται.Να Την υμνολογούν και με ευλάβεια  να Την χαιρετούν

                      Οι  Α'  Χαιρετισμοί   της    Παναγίας

Άγγελος πρωτοστάτης
ουρανόθεν  επέμφθη,
ειπείν στη Θεοτόκο το χαίρε.
Και συν τη ασωμάτω φωνή
σωματούμενον Σε θεωρώ Κύριε,
εξίστασο,και ίστασο
κραυγάζων προς Αυτήν αύτα
Χαίρε,δι ης η χαρά εκλάμψει
Χαίρε δι ης η αρά εκλείψει
Χαίρε,του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις
Χαίρε,των δακρύων της Εύας η λύτρωσις
Χαίρε,ύψος δυσανάβατον
ανθρωπίνοις λογισμοίς
Χαίρε,βάθος δυσθεόρατον
και Αγγέλων οφθαλμοίς.
Χαίρε,ότι υπάρχεις Βασιλέως καθέδρας
Χαίρε,ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα.
Χαίρε,αστήρ εμφαίνων τον Ήλιον
Χαίρε,γαστήρ ενθέου σαρκώσεως
Χαίρε δι ης νεουργείται η κτήσις
Χαίρε δι ης βρεφουργείται ο κτίστης
Χαίρε, βουλής απορρήτου μύστις
Χαίρε,σιγής δεομένων πίστις
Χαίρε,των θαυμάτων Αυτού το προοίμιον
Χαίρε,των δογμάτων Αυτού το κεφάλαιον
Χαίρε,κλίμαξ επουράνιε δι ης κατέβη ο Θεός
Χαίρε,γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανούς
Χαίρε,το των Αγγέλων πολυθρύλητον θαύμα
Χαίρε,το των δαιμόνων πολυθρύλητον τραύμα
Χαίρε,το φως αρρήτως  γεννήσασα
Χαίρε,το πως μηδένα διδάξασα
Χαίρε,σοφών υπερβαίνουσα γνώσις
Χαίρε,πιστών καταυγάζουσα φρένας
Χαίρε νύμφη,Ανύμφευτε.

Οι Χαιρετισμοί Της Παναγίας εγράφησαν από τον Ρωμανό τον Μελωδό τον ελληνόγλωσσο ποιητή και είναι ποίημα  μελοποιημένο.Η μουσική  τους ανήκει στο είδος της κλασσικής Βυζαντινής Μουσικής που ονομάζεται Κοντάκιο.Το ποίημα είναι χωρισμένο σε 24 στροφές που ονομάζονται οίκοι και κάθε μία στροφή αντιστοιχεί σε ένα γράμμα του αλφάβητου.

Ο Ακάθιστος  Ύμνος

Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια
Αναγράφω σοι η πόλις Σου Θεοτόκε
Αλλ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον
Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέρωσον
ίνα κράζωσι Σοι
Χαίρε Νύμφη ,Ανύμφευτε.

Ονομάζεται Ακάθιστος Ύμνος  γιατί οι πιστοί έψελναν τον ύμνο όρθιοι στον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη τον 7ον μ.Χ. αιώνα, όταν οι Άβαροι πολιορκούσαν την Πόλη. Οι πιστοί παρακαλούσαν και προσεύχονταν η Πόλη να σωθεί και όταν ο κίνδυνος απομακρύνθηκε και η Πόλη σώθηκε,στάθηκαν όρθιοι  ευχαριστώντας την Παναγία με  αυτόν τον ωραίο μελωδικό ύμνο.,ο οποίος επικρατεί από εκείνη την εποχή.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

                    Χρόνια   Πολλά
Η λέξη όπερα είναι ο πληθυντικός της  λατινικής λέξης  opus που σημαίνει έργο,στα ελληνικά. Έτσι όπερα είναι ένα κράμα,μια ποικιλία πολλών  θεατρικών ειδών.Στην όπερα χωράνε όλα τα θεατρικά είδη.Από το θέατρο ,τη μουσική,την κίνηση,το τραγούδι,το χορό.
Το παλαιότερο ιστορικό έργο ,που μπορεί να θεωρηθεί όπερα είναι η " Δάφνη" του Τζάκομο Πέρι,ο οποίος θεωρείται ως ο πρωτεργάτης της όπερας και μιμητής του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με τα έργα του "Δάφνη" και "Ευρυδίκη". Ανάγεται περίπου στα 1597 στην αναγεννησιακή Ρώμη.Ανάλογα με το είδος της όπερας αν η πλοκή του θεατρικού  είναι ποίημα η πεζό,ή αν περιέχει διάλογο ή ποίηση,αυτά αποτελούν το λεγόμενο λιμπρέτο,που μπορεί να είναι άλλοτε σοβαρό και άλλοτε περισσότερο κωμικό. Η όπερα με σοβαρή θεματολογία ονομάζεται opera seria και με κωμική θεματολογία ονομάζεται opera buffa.
Οι πρώτες όπερες χρησιμοποιούσαν στα θέματα τους ιστορικά γεγονότα και από τη μυθολογία.
Η όπερα είναι ένα ξεχωριστό είδος στα θεατρικά δρώμενα και δεν έχει συγγένεια με κανένα από τα γνωστά μας είδη θεάτρου παρά μόνο με την οπερέτα.Η οπερέτα είναι διεθνές είδος όπερας.Πρωτοεμφανίστηκε στην Γαλλία με κύριο εκπρόσωπο τον Ιάκωβο Όφενμπαχ.Έπειτα εμφανίστηκε στην Βιέννη με τον Γιόχαν Στράους ο οποίος την ανέδειξε με κύριο χαρακτηριστικό της το Βαλς.Στην Ελλάδα οι σημαντικότεροι δημιουργοί της είναι οι συνθέτες Θεόφραστος Σακελλαρίδης  με τον "Βαπτιστικό"  και ο Νίκος Χατζηαποστόλου με τους "Απάχηδες των Αθηνών". Η όπερα ανήκει στην γενικότερη καλλιτεχνική έκφραση που ονομάζεται μπαρόκ με κύριο εκπρόσωπο της τον μεταρρυθμιστή στην εξέλιξη της μουσικής έκφρασης τον Μοντεβέρντι, ο οποίος σηματοδότησε την μετάβαση της μουσικής αναγεννησιακής εποχής στην εποχή της μουσικής Μπαρόκ.Ο Κλαούντιο Μοντεβέρντι ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την όπερα στην ακμή της αλλά και στη μετατροπή της  από μέσον ψυχαγωγίας της αριστοκρατίας μόνον, σε περισσότερο λαϊκό είδος.Το έργο του "Ορφέας" είναι ίσως η παλαιότερη όπερα που παίζεται μέχρι σήμερα. Η λέξη Μπαρόκ σημαίνει ακατέργαστο μαργαριτάρι και χαρακτηρίζει την εποχή που ακολουθεί την Αναγέννηση.Γεννήθηκε στη Ρώμη και από εκεί έφθασε σε όλο τον κόσμο.Χαρακτηριστικό στοιχείο  του Μπαρόκ είναι η έντονη  δραματική  και συναισθηματική έκφραση.Περιλαμβάνονται στην τεχνοτροπία του όλες οι καλλιτεχνικές δημιουργίες.Η Αρχιτεκτονική,η  Γλυπτική,η  Ζωγραφική, η Λογοτεχνία και η  Μουσική.
Ο Βιτσέντσο Μπελλίνι,ο Βόλγκφαντ Αμαντέους Μότσαρτ,ο Έκτωρ Μπερλιόζ,ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν,ο Ρίχαρντ Βάγκνερ,ο Ρίχαρντ Στράους,ο Τζάκομο Πουτσίνι,ο Τζοακίνο Ροσσίνι,ο Τζουζέπε Βέρντι είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς συνθέτες όπερας και υπάρχουν άλλοι τόσοι που ανάλωσαν την ζωή τους με αυτό το είδος της μουσικής σύνθεσης.