Το Κυριακάτικο Μυθισ
τόρημα
-Τι κάνετε εκεί,δεσποινίς Χαρή?
-Χαίρεται,herr Brown,καθαρίζω την καρέκλα σας. Ο συμφοιτητής μου ο Πωλ,που καθημερινά,πριν την έναρξη του μαθήματος κάνει τη βόλτα του στον κήπο,σήμερα τον ακολούθησε στην αίθουσα μία γατούλα.Ήταν λασπωμένη και κάθισε πάνω στην καρέκλα.Δεσποινίς Χαρή,γιατί δεν καλείτε την αρμόδια κυρία επί της καθαριότητας των αιθουσών.
-Προσπάθησα,κύριε καθηγητά, να τη βρω,αλλά τελείωσε τη δουλειά της και έφυγε.
-Ναι,τη γνωρίζω την κυρία που καθαρίζει τις αίθουσες.Είναι πολύ συνεπής.Έχει πολλά στόματα να θρέψει.
-Είναι ντόπια?
-Όχι.Είναι ξένη.Είναι μετανάστης.
-Κύριε καθηγητά,γι αυτό κι εγώ την αντικαθιστώ.
-Δεν μου λες,παιδί μου,ο συμφοιτητής σου,κάθε φορά,στη δική μου ώρα παίρνει τη βόλτα του πριν την έναρξη του
μαθήματος?
-Ασφαλώς,όχι,κύριε καθηγητά,σε όλα τα μαθήματα κάνει το ίδιο.Παίρνει οξυγόνο,όπως λέει,πριν περάσει στην αίθουσα.
-Θα του περάσει.Θα προσαρμοστεί.Είναι ενωρίς ακόμα.
-Αυτό είπαν και οι συνάδελφοι σας.
-Ευχαριστώ,δεσποινίς Χαρή,για την καλοσύνη σου.
-Παρακαλώ,κύριε καθηγητά.
-Πήγαινε να καθαρίσεις τα χέρια σου,σε περιμένουμε.
-Δεν χρειάζεται,κύριε καθηγητά,έχω μαντήλια αρωματικά.
-Σε παρακαλώ δεσποινίς Χαρή,πήγαινε στην τουαλέτα να πλύνεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό.
-Ναι,Άννα,κάνε αυτό που είπε ο κύριος Μπράουν.σε περιμένουμε.
-Καλά,πηγαίνω και έρχομαι αμέσως.
-Εντάξει,Άννα?
-Ναι συνάδελφε,έπλυνα τα χέρια μου με σαπούνι.
Στο νιπτήρα,έχει σχεδόν τελειώσει το σαπούνι.
-Όλοι πλένουμε τα χέρια μας,Άννα.
-Τα σαπούνια του νιπτήρα είναι μικρά και καταναλώνονται εύκολα.
-Καλά,καλά θα επιληφθώ του θέματος,μην ανησυχείτε.Συγκεντρωθείτε σας παρακαλώ,αρχίζει η παράδοση του μαθήματος.Όλα όσα θα διδαχθείτε σήμερα ευρίσκονται στη βιβλιογραφία του βιβλίου μου. Είναι το αποτέλεσμα της έρευνας επιστημόνων,που δούλεψαν πάνω στην έρευνα της ιατρικής οντότητας της παθολογίας,που ονομάζεται Αλλεργία.
Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσουμε την εξέταση του θέματος που καλύπτεται από ένα συγκεκριμένο ορισμό, είναι ο χαρακτηρισμός του όρου με ένα σύνολο λέξεων που η έννοια τους δίδεται με μαθηματική ακρίβεια. Έτσι ο τυπικός ορισμός για την Αλλεργία, όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία είναι ο ορισμός,που λέγει,ότι Αλλεργία είναι η ειδική αντίδραση εντός και εκτός του κυττάρου του ευαισθητοποιημένου ατόμου,μεταξύ των αντιγόνων και των αντισωμάτων. Η λέξη αντισώματα χαρακτηρίζει τις ουσίες οι οποίες εισερχόμενες στον οργανισμό του ανθρώπου διεγείρουν ειδικά κύτταρα,τα οποία ανήκουν στο χαρακτηριζόμενο ως το δικτυοενδοθηλιακό σύστημα ιστών προς σχηματισμό αντισωμάτων. Ως
αντισώματα χαρακτηρίζονται οι ουσίες,οι οποίες παράγονται από τα προαναφερθέντα ειδικά κύτταρα με σκοπό την εξουδετέρωση των αντιγόνων.
Ευαισθητοποιημένος χαρακτηρίζεται εκείνος του οποίου τα ειδικά κύτταρα εμφανίζουν,χάριν σε μία παλαιά επαφή των προς αντιγόνο,μία ετοιμότητα προς σχηματισμόν,εντός βραχέως χρονικού διαστήματος,αντισώματα,όταν έλθουν και πάλι σε επαφή με το ίδιο,αλλά πολλές φορές και με άλλο αντιγόνο.
-Πώς,κύριε καθηγητά,η επαφή του οργανισμού με τα αντιγόνα σχηματίζει τα αντισώματα?
-Πώς ,κύριε καθηγητά,γίνεται η ευαισθητοποίηση?
- Κύριε καθηγητά,πώς γίνεται η αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος,με την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αμυνθεί εναντίον του βλαπτικού γι αυτόν αντιγόνου.
-Παιδιά,σιγά,πήρατε φόρα και καλά κάνετε.Τα ίδια ερωτήματα απασχολούν και τους ερευνητές και ίσως γι αυτό ο ορισμός που ανέφερα ,τι είναι Αλλεργία,έχει κάποια ασάφεια,όπως και οι επεξηγήσεις.
-Όχι,κύριε,καλά τα είπατε.
-Στους παλαιότερους ερευνητές να αποδώσετε την ευθύνη.
Εν τοιαύτη περιπτώσει,το βέβαιο είναι,ότι η αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος αποτελεί έναν από τους πολυάριθμους μηχανισμούς,με τους οποίους ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει την υγεία του χωρίς ζημιά.Η αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος έχασε τον παλαιό μυστικιστικό της χαρακτήρα και θεωρείται σήμερα,ως ένα σύνολο πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων.Στη διάρκεια των αντιδράσεων και από τις ίδιες τις αντιδράσεις πέτυχαν την αποσύνθεση του βλαπτικού παράγοντα,που είναι το αντιγόνο σε ουσίες που δεν βλάπτουν τον οργανισμό,αλλά καθιστούν πιο εύκολο το έργο των άλλων αμυντικών μέσων,που χρησιμοποιεί ο οργανισμός,όπως είναι τα λευκά αιμοσφαίρια,που είναι ικανά να καταβροχθίσουν τα μικρόβια και να κινητοποιήσουν αμυντικούς μηχανισμούς,όπως είναι η διαστολή των αγγείων,δημιουργούν υπεραιμία και περιβάλλουν την περιοχή του σώματος,στην οποία εγκαταστάθηκε το μικρόβιο.
Το σύνολο των αμυντικών μηχανισμών στις οποίες συμμετέχει υποχρεωτικά η αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος αποτελεί το κεφάλαιο,το οποίο ονομάζεται " ανοσοβιολογικές αντιδράσεις", αφού και οι αντιδράσεις αυτές βασίζονται επί των αντιδράσεων αντιγόνου-αντισώματος,στις οποίες υπάγονται η Αλλεργία και η Ανοσία.