Μία ευχή Εις Υγείαν για την έναρξη του δεύτερου μήνα του Φθινοπώρου και για μια Καλή Εβδομάδα με ένα Λικέρ σταφύλι Ροζακί και για Γλυκό μία Γαλλική Τάρτα με Ροζακί σταφύλι.
Ο καιρός σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011.
Σήμερα έχουμε σποραδικές βροχές στην Ανατολική Θεσσαλία,στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα,στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας ο καιρός είναι καλός.
Αφιερώνω την πρώτη αρχή "Το Ροζακί σταφύλι"στη μαμά μου,που αυτή την εποχή οι ασχολίες της στην κουζίνα της περιελάμβαναν την παρασκευή γλυκού του κουταλιού με Ροζακί σταφύλι που μας άρεσε πολύ.
Η σκέψη μου οδηγεί τη μνήμη μου στο Αναγνωστικό της Δευτέρας τάξης του δημοτικού με το χαρούμενο ποίημα που το απομνημονεύαμε,όπως μας όριζε η δασκάλα μας.
Σε μια ρόγα από σταφύλι
έπεσαν οχτώ σπουργίτες
και τρωγόπιναν οι φίλοι.
τσιριτίρι,
τσιριτρό,
τσιριτρί,
τσιριτρό
Πω πω,σε μια ρόγα
φαγοπότι και φωνή
την αφήσαν αδειανή
τσιριτίρι
τσιριτρό
τσιριτρί
τσιριτρό
Και μεθύσαν κι όλη μέρα
πάνε δώθε,πάνε πέρα,
τραγουδώντας στον αέρα
Τσιριτίρι
τσιριτρό
τσιριτρί
τσιριτρό.
Ωραίο ποίημα για τα πρώτα ανέμελα χρόνια στο δημοτικό σχολείο, που έγραψε ο ποιητής μας Ζ.Παπαντωνίου.Όπως και ο μύθος του Αισώπου του αρχαίου μας παραμυθά για την αλεπού και τα σταφύλια.
"Η Αλεπού και τα σταφύλια"
Μια πεινασμένη αλεπού είδε πάνω σε ένα δένδρο σκαρφαλωμένη μια κληματαριά
γεμάτη σταφύλια ζουμερά και τρυφερά.Επιθυμούσε να τα δοκιμάσει αλλά δεν μπορούσε να σκαρφαλώσει.Η αλεπού δεν είναι γάτα.Η γάτα μπορεί να σκαρφαλώνει όπου θέλει χρησιμοποιώντας τα νύχια της.Η αλεπού δοκίμασε μερικές φορές ακόμα.Προσπαθούσε να πιαστεί από εδώ,προσπαθούσε να πιαστεί από εκεί,δεν κατάφερε να πιάσει κανένα σταφύλι.
Καθότανε κάτω από το δένδρο και κοίταζε πεινασμένη τα σταφύλια.
Απελπισμένη άρχισε να μονολογεί και να λέει.Δεν πειράζει,άλλωστε δεν τρώγονται.Για να παρηγορήσει τον εαυτόν της έλεγε πως αυτά δεν είναι ώριμα,δεν τρώγονται.Άκουσαν τα σταφύλια το μονόλογο της και της απάντησαν.Εμείς κυρά αλεπού αγίνωτα δεν είμαστε.Γλυκά σαν το μέλι είμαστε.
Μα αφού δεν μπορείς να μας φτάσεις, μας λες πως είμαστε αγίνωτα για να ξεγελάσεις τον εαυτό σου για την ανικανότητα σου να μας φτάσεις.Από το μύθο αυτό προήλθε η γνωστή παροιμία "Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια",που μιλάει για ανθρώπους,που κάνουν πως δεν θέλουν,όταν δε μπορούν να επιτύχουν κάτι.
Μια και ο λόγος για τα σταφύλια δεν παραλείπω να σας αναφέρω τις απόψεις των ερευνητών,σχετικά με αυτά.Οι ερευνητές αποδίδουν στα σταφύλια μεγάλη θρεπτική αξία. Οι ερευνητές λένε,πως η θρεπτική αξία που υπάρχει σε ένα κιλό σταφύλια,δε μπορούμε να τη βρούμε αν φάμε δέκα μπριζόλες ή είκοσι αυγά.Όσο υπερβολικό και αν φαίνεται είναι σωστό.
Η μαμά μου,
αναφέρομαι στη μαμά μου ξανά γιατί,όπως είπα στην αρχή, η πρώτη αυτή γραφή στο καινούριο blog "Το Ροζακί σταφύλι" είναι αφιέρωση στο πρόσωπο της.Ακολουθούσε κάθε Φθινόπωρο την εβδομαδιαία δίαιτα με σταφύλια.Κατανάλωνε καθημερινά ένα κιλό.Δεν υπέφερε όμως από σακχαρώδη διαβήτη.Απαγορεύεται αυστηρά η δίαιτα με σταφύλια, από διαβητικούς.Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες των ομάδων
Α,Β,C ,ωστόσο απαγορεύεται η κατανάλωση τους από τους διαβητικούς για το σταφυλοσάκχαρο που περιέχουν.Συνηθίζουμε μερικοί να ξεφλουδίζουμε τις μεγάλες ρόγες των σταφυλιών γιατί μας ενοχλεί η στιφάδα τους.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε την ευεργετική δράση που έχουν οι φλούδες των σταφυλιών στον οργανισμό μας εξ αιτίας μιας ουσίας που περιέχουν,η οποία ονομάζεται ρεβεραστρόλη.
Γι αυτό είναι ανάγκη να σταματήσουμε αυτή τη κακή συνήθεια,που έχουμε, να βγάζουμε τη φλούδα από τις ρόγες των σταφυλιών πριν να τις καταναλώσουμε.
Αυτά για την σημερινή πρώτη μέρα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μαζί σας.
Σας εύχομαι Καλό Απόγευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου