Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου

Λάμπρος Πορφύρας είναι το φιλολογικό ψευδώνυμο του Έλληνα Λυρικού ποιητή Δημήτρη Σύψωμου από τα Καρδάμυλα της Χίου.

         Το Στερνό Παραμύθι
Πήραν στρατί στρατί το μονοπάτι
βασιλοπούλες και καλοκυράδες
από τις ξένες χώρες βασιλιάδες
και καβαλάρηδες απάνω στο άτι
και γύρω στης  γιαγιάς μου το κρεβάτι
ανάμεσα από δύο χλωμές λαμπάδες
περνούσαν και σαν τραγουδιστές
της τραγουδούσαν-ποιός το ξέρει-κάτι.
Κανείς για της γιαγιάς μου την αγάπη
δε σκότωσε το Δράκο ή τον Αράπη
και να της φέρει αθάνατο νερό
η   μάνα μου είχε γονατίσει κάτου
κι απάνω-μια φορά κι έναν καιρό-
ο Αρχάγγελος χτυπούσε τα φτερά του.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Πέρασαν επτά ημέρες  από τον αναπάντεχο χαμό της ωραίας ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη, την περασμένη Παρασκευή.Ήταν  η τελευταία εναπομείνασα από το λαμπερό τρίδυμο Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη,Ζωή Λάσκαρη. Η Τζένη Καρέζη αποχώρησε στις 27 Ιουλίου 1992 από  τη  σκηνή της ζωής και του θεάτρου. Στις  23 Ιουλίου 1996 η Αλίκη Βουγιουκλακη,πόσο μας έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια από το ελληνικό θέατρο.Αυτές  τις ημέρες η Ζωή Λάσκαρη στις 18 Αυγούστου 2017 και  μας φαίνεται απίστευτο. Πολύ μας έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια από το ελληνικό θέατρο οι δύο λαμπερές θεές,τώρα θα λείψει και η λαμπερότατη θεά στα 73 της χρόνια Ζωή  Λάσκαρη. Έχουν το προνόμιο οι σταρ του σινεμά να παραμένουν ζωντανοί μέσα από την οθόνη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, είτε είναι άνδρες,είτε είναι  γυναίκες.Μας ψυχαγωγούν και  μας διδάσκουν μέσα από τους ρόλους που υποδύονται.Ηθοποιός σημαίνει φως,σημαίνει δημιουργία.Αιωνία η μνήμη τους.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Η απροσκάλεστη ώρα
Δεν έφταναν οι πυρκαϊές των τελευταίων ημερών άναψε και μία πιο μεγάλη άσβηστη αυτή και δεν είναι άλλη από την αναπάντεχη είδηση του θανάτου της σπουδαίας,της αγαπημένης  Ελληνίδας  ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη,που πέθανε την  Παρασκευή ξαφνικά σε ηλικία 73 ετών. Σήμερα πλήθος κόσμου,οι συγγενείς της, οι φίλοι της, οι θαυμαστές  της και πλήθος κόσμου την αποχαιρέτησαν και τη συνόδευσαν  στη  τελευταία της κατοικία..
Αυτή τη μοίρα έχουν οι star,τα λαμπερά αστέρια.Δεν περιμένουν  τα βαθιά γεράματα.Πεθαίνουν πριν χαθεί η λάμψη τους. Αιωνία η μνήμη της

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
 Το μετά επόμενο  πρωί από το πάρτι στο σπίτι του Δόκτορα Αρμπέϊτερ, η Άννα δεν είχε καμία διάθεση να παρακολουθήσει τα μαθήματα της στο Πανεπιστήμιο.Δεν ήθελε να συναντήσει τον δόκτορα Ράμπλιν και δεν είχε καμία διάθεση να μιλήσει μαζί του από κοντά και να  δεχθεί την ψυχρολουσία από τις παρατηρήσεις που θα της έκανε οργισμένος για την απουσία της από τη θέση της στο χειρουργείο,όπου όφειλε να βρίσκεται  και όχι να συμμετέχει σε πάρτι.Η μικρή πανεπιστημιακή κοινότητα, αυτά τα χρόνια, γνώριζε τα πάντα για τους φοιτητές και εύκολα διαδίδονταν  τα προσωπικά τους αλισβερίσια.
Η Άννα πήγε στην κουζίνα να πιει νερό.
Εκεί βρήκε την Νίνα να ετοιμάζει κέϊκ.
-Πάρε ένα κομμάτι κέϊκ, Άννα,της είπε,αν πεινάς.
-Ναι,Νίνα, ευχαριστώ,απάντησε.Όπως είδες δεν έφαγα χθες το βράδυ.
-Ναι,Άννα,γιατί δεν  ήσουν στο δείπνο χθες βράδυ?
-Δεν είχα όρεξη,Νίνα.Έφαγα πολλά μεζεδάκια στο party του Δόκτορα Αρμπέϊτερ.
-Ποιός είναι Άννα αυτός ο κύριος?
 -Νίνα,είναι ο καθηγητής του Δημήτρη.
-Άννα,θέλεις να σου γεμίσω την κούπα με καφέ?Όχι,Νίνα,ευχαριστώ.Θα τελειώσω  το νερό μου και είναι αρκετό. --Άννα δεν έχεις μάθημα σήμερα?
-Νίνα,ευτυχώς  που μου το είπες. Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Δόκτορα της Νευρολογίας,είναι το πρώτο μάθημα της ειδικότητας αυτής,που θα παρακολουθήσουμε την παράδοση της σήμερα πρώτη φορά.Νίνα,είμαι πολύ περίεργη να γνωρίσω  τόσο τον Δόκτορα, όσο  και το μάθημα του.Πάω να ετοιμαστώ δεν θέλω να χάσω την παράδοση του σπουδαίου αυτού μαθήματος.
 -Μάθημα νευρολογίας? Άννα,αρρωσταίνουν τα νεύρα μας?
 -Ναι,Νίνα, έτσι φαίνεται.Νίνα,θα τα πούμε το βράδυ.Έλα να σου δώσω ένα φιλί.Ευχαριστώ για το κέϊκ.
-Παρακαλώ,Άννα,να είσαι προσεκτική στο μάθημα και αν συναντηθείς με  τον καθηγητή που σε μάλωσε,απόφυγε τον,μην του μιλήσεις μέχρι να του περάσει ο θυμός.
-Ευχαριστώ,Νίνα,η συμβουλή σου είναι πολύ καλή.
-Καλημέρα σας,κύριοι και δεσποινίδα
-Καλημέρα σας.
-Είμαι ο Δόκτορ Πρέντισλαβ  Μπιλαστόβιτς εντεταλμένος καθηγητής στο σπουδαίο μάθημα της Νευρολογίας.Είμαι Σέρβος στην καταγωγή.
-Είστε χριστιανός?
- Σας ενδιαφέρει,δεσποινίς μου? Ναι είμαι χριστιανός.Πώς ονομάζεστε?
-Είμαι η Άννα Χαρή.
Είμαι κι εγώ χριστιανή .Είμαι Ελληνίδα.
- Έχω ακούσει,δεσποινίς Χαρή, για το πρόσωπο σας πολλά από τους συναδέλφους μου.Πόσο πρόθυμη,πόσο ενεργητική και δραστήρια είστε.
-Είναι και επιμελής  φοιτήτρια ακούστηκε μία φωνή από τα πίσω έδρανα.
-Αυτό θα το διαπιστώσω στην  πορεία των ημερών,παιδιά,πόσο καλοί φοιτητές θα αποδειχθεί ότι είστε όλοι όχι μονάχα η δεσποινίς Χαρή.
-Κύριε καθηγητά,η ερώτηση μου οφείλεται στο γεγονός της μακραίωνης παράδοσης που συνδέει τις χώρες μας από τα Βυζαντινά χρόνια.
-Ναι,γνωρίζω,δεσποινίς.Θέλετε να πείτε για τον Στέφανο Δουσάν,τον αυτοκράτορα.
-Ακριβώς,κύριε καθηγητά.
Εστέφθη  αυτοκράτορας της Σερβίας και της Ελλάδας συγχρόνως.Εκείνη την εποχή οι χώρες μας ήταν αλληλένδετες. Προσαρτημένες στην Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
-Μάθημα ιστορίας κάνουμε? είπε θυμωμένος ένας μικρόσωμος φοιτητής.
-Ηρέμησε, συνάδελφε.
-Τις χώρες μας συνδέει η  οροσειρά της Ροδόπης,η οποία φθάνει μέχρι την Πελοπόννησο και ένα μέρος της αποτελεί τον Ταϋγετο.
-Τι είναι αυτό,Άννα?
-Είναι όρος συνάδελφε.
-Τι είναι όρος,Άννα?
-Είναι berg,είναι βουνό,συνάδελφε.
-Να πάμε για πεζοπορία και ανάβαση.
-Είναι μακριά,συνάδελφε,το καλοκαιρι.
- Άννα,μάθημα  Γεωγραφίας κάνουμε?
-Αφήσετε,παιδιά τη δεσποινίδα Χαρή να πεί αυτά που θέλει δεν μας βλάπτει η ιστορία.
-Ευχαριστώ,κύριε καθηγητά.Η Πελοπόννησος είναι η νήσος του Πέλοπα
Όπου Πέλοπας είναι  ο πρωτότοκος γιος του Τάνταλου,που ήταν γιος του Δία και της Πλουτώς.
Η Πλουτώ είναι η αφθονία και ως γιος της  αφθονίας βρέθηκε να είναι φίλος και ομοτράπεζος με τους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου.Ο Τάνταλος ήταν άπληστος και από την απληστία του έκλεψε το Νέκταρ,ένα εξαιρετικό ποτό από χυμούς λουλουδιών και την Αμβροσία,την εξαιρετική τροφή των Θεών,που πίστευαν οι αρχαίοι  Έλληνες,ότι οι τροφές αυτές  έκαναν τους Θεούς αθάνατους.
Τις τροφές αυτές έφερε στο ανάκτορό του για να κατακτήσει την αθανασία.
Μία ανίερη πράξη,στην οποία προέβη, χαρακτήρισε τον Τάνταλο πατροκτόνο.Θέλοντας να διαπιστώσει,αν οι Θεοί ήταν ευκολόπιστοι,σκότωσε το παιδί του,τεμάχισε το κορμάκι του και το πρόσφερε γεύμα στους Θεούς,οι οποιοι αρνήθηκαν να γευματίσουν.Η Θεά Δήμητρα δοκίμασε, αφηρημένη καθώς ήταν, από τη θλίψη της, από την κάθοδο της κόρης της Περσεφόνης στον Άδη. Δοκίμασε ένα μέρος από τον βραχίονα του παιδιού.Οι άλλοι Θεοί αντιλήφθηκαν το ανοσιούργημα του Τάνταλου,ανάστησαν τον Πέλοπα και συγκόλλησαν το ακρωτηριασμένο χέρι του παιδιού και τιμώρησαν τον Τάνταλο σε αιώνια καταδίκη.Από τον Όμηρο,τον πρώτο συγγραφέα ποιημάτων στην ιστορική αρχαία Ελλάδα,δεν ήταν ακριβώς συγγραφέας,γιατί ήταν τυφλός.Τα επικά ποιήματα, η Οδύσσεια και η Ιλιάδα του Ομήρου,δεν εγράφησαν από τον Όμηρο.
-Χάνουμε ώρα,κύριε  καθηγητά. Αρχίσετε το μάθημα σας.Την Άννα την  κατέλαβε  πατριωτικός οίστρος.
 -Ο  Όμηρος ήταν ένας τυφλός ποιητής  Τα έπη του Ομήρου,η Οδύσσεια και η Ιλιάδα έφτασαν μέχρι τη δική μας εποχή από την προφορική παράδοση,από τη διάδοση από στόμα σε στόμα.Αργότερα καταγράφηκαν.Από τον Όμηρο μαθαίνουμε και για τη θεία καταδίκη με την οποία οι Θεοί τιμώρησαν  τον Τάνταλο.
Ο Δίας,ο  πατέρας των  Θεών με ένα κεραυνό που έστειλε πάνω του θανάτωσε τον Τάνταλο και τον κατέβασε στον Άδη.Ο Τάνταλος με εντολή των Θεών ρίχτηκε μέσα σε ένα λάκκο γεμάτο με νερό,που βρισκόταν ακριβώς κάτω από κλαδιά δένδρων που είχαν αφθονία από πολλών ειδών καρπούς. Ο Τάνταλος πεινούσε και διψούσε αβάσταχτα μόλις όμως άπλωνε το χέρι του να κόψει καρπούς  από τα κλαδιά των δένδρων,αυτά ανέβαιναν ψηλά,όταν έσκυβε να πιει  νερό,το νερό εξαφανιζόταν.Η θεία αυτή τιμωρία καταγράφηκε στην ιστορία ως η Τιμωρία του Ταντάλου.
-Όλα αυτά τα  ωραία παραμύθια,γιατί μας τα είπατε,δεσποινίς Χαρή?
-Δεν ξέρω ούτε κι εγώ,κύριε καθηγητά.
- Η Άννα κύριε, όταν  καταλαμβάνεται από πατριωτικό οίστρο  είναι ικανή να μας μιλάει για την πατρίδα της από το πρωί μέχρι το βράδυ.
- Ναι, είναι αλήθεια,και σας ζητώ συγγνώμη κύριε καθηγητά
και από εσάς κύριοι συνάδελφοι.
-Ευτυχώς,Αννα,το παρατράβηξες.
-Έχεις δίκιο συνάδελφε,συγγνώμη.
-Συνεχίστε κύριε καθηγητά την παράδοση.
-Ευχαριστώ,δεσποινίς Χαρή.

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου

               Το θέατρο
Δεν ξέρω πώς να σου το πω
μα ο δρόμος χθες το βράδυ
μες τη σταχτιά του συννεφιά
σαν  θέατρο είχε γίνει.
Μόλις φαινόταν η σκηνή
στο ανάριο το σκοτάδι
και σαν σκιές φαινότανε
μακριά μου οι θεατρίνοι.
Τα σπίτια πέρα και οι αυλές
και τα κλωνάρια  έλεγες
ήταν σκηνικά  παλιά
 παλιά και ξεβαμμένα.
Κι εκείνοι έβγαιναν και έπαιζαν
το αλλόκοτο τους δράμα.
κι άκουγες και βόγγους κι άκουγες
και γέλια ευτυχισμένα.
Εγώ δεν ξέρω,εβγαίνανε
κι εσμίγανε και πηγαίνανε
και ήταν μια παράσταση
και θλιβερή και ωραία
κι έβγαινε Θεέ μου η νυχτιά
καθώς επαρασταίναν
κι έβγαινε Θεέ μου  κι έριχνε
τη μαύρη της αυλαία.

Λάμπρος Πορφύρας
Έλληνας Λυρικός Ποιητής
            (1879-1932)

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ουδέν καλόν αμιγές κακού
Ο πύρινος άνεμος δυνάμωσε τη φωτιά που γρήγορα από μια μικρή  εστία απλώθηκε  και έκαψε πολλές εκτάσεις  στις δασικές περιοχές στη χώρα μας,οι οποίες έχουν κυρίως πεύκα.
Τα πευκοδάση γίνονται εύκολα παρανάλωμα του πυρός,γιατί το ξύλο των πεύκων καίγεται γρήγορα.Αν στη θέση των πεύκων υπήρχαν ελιές,που το ξύλο τους δεν καίγεται εύκολα ίσως να μη γινόταν τόση μεγάλη καταστροφή.
Τα φλογισμένα κουκουνάρια των πεύκων με τη βοήθεια του ανέμου πετιούνται και ανάβουν πιο πέρα άλλες εστίες φωτιάς,που δεν έχουν τελειωμό,αν δεν προλάβεις να ρίξεις νερό.Δεν είναι αυτό η μοναδική αιτία της πυρκαϊάς που ξεσπά πάντοτε τον Αύγουστο με τους εποχιακούς ανέμους με πολλά μποφόρ.Είναι και οι αγροτικές εργασίες που συνηθίζονται αυτό το μήνα.Το ξεχορτάριασμα των ξερών χόρτων για λόγους  καλλιέπειας στον περιβάλλοντα χώρο.Για  να ετοιμάσουν τα χωράφια τους οι γεωργοί για το όργωμα και την καινούργια σπορά των δημητριακών τους το Φθινόπωρο.Για την  εργασία αυτή οι έμπειροι  αγρότες έχουν τον τρόπο τους για να μην απλωθεί η φωτιά.
Τα ελαιόδενδρα δεν είναι τόσο καλλωπιστικά,τόσο διακοσμητικά όσο είναι τα πεύκα,αλλά είναι περισσότερο παραγωγικά.
Δεν είναι τυχαία η έκφραση που αποδίδουν στο λάδι,που  ονομάζουν ρευστό χρυσάφι. Είναι σωτήριο δένδρο για τη χώρα μας,όπως και όλα τα δένδρα,που μας δίδουν οξυγόνο. Οι ελιές.
δεν καίγονται εύκολα και δεν   χρειάζονται  αρκετό νερό για να αναπτυχθούν.Το νερό της βροχής είναι αρκετό για να αναπτυχθούν και λίγο λίπασμα χρειάζονται. Αν οι δασονόμοι της κάθε περιοχής γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιήσουν και δεν το παρασύρει το νερό της βροχής,θα έχουμε μία αρκετά μεγάλη σοδειά και για εξαγωγή ελαιολάδου.Στις περιοχές που οι βροχοπτώσεις είναι μεγάλες.Για το λιομάζωμα  χρειάζονται αρκετά εργατικά χέρια για να γίνει,που αμέσως γίνονται θέσεις εργασίας για εποχικούς εργάτες.
Το πεύκο είναι περισσότερο διακοσμητικό δένδρο με το ανοιχτόχρωμο πράσινο χρώμα που έχουν  τα λεπτά σαν βελόνες  φύλλα  του.Τα ελαιόδενδρα είναι περισσότερο σκοτεινά  με το χρώμα τους το βαθύ πράσινο.
Δάσος με ελιές θα είναι ένα πρωτότυπο  δάσος.
Τα δάση στη χώρα μας  αποτελούνται συνήθως από πεύκα,που ονομάζονται και κωνοφόρα δένδρα στην επιστημονική ονομασία τους,από οξιές,από λεύκες,από  καστανιές και από χαμηλά δένδρα και θάμνους.
Η παραγωγή  από τα πεύκα προέρχεται από τον κορμό τον πεύκων,που χρησιμεύουν ως καύσιμο υλικό στα τζάκια μας το χειμώνα και στις  ξυλουργικές κατασκευές.Από τον κορμό του πεύκου  ρέει η ρητίνη,ένα υγρό,που συλλέγεται και χρησιμοποιείται στην παρασκευή του Τερεβινθελαίου και μετά   με απόσταξη παράγουν το νέφτι,που καθαρίζει τις μπογιές στα ρούχα και στα οικιακά σκεύη. Το νέφτι είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία  έχει και οικιακή χρήση.Είναι όμως δηλητήριο για τον ανθρώπινο οργανισμό και δημιουργεί βλάβες στα μάτια,στο δέρμα,στους πνεύμονες,στο συκώτι και στα νεφρά,αν εκτίθεσαι στην ουσία αυτή περισσότερες ώρες και σε περισσότερη ποσότητα από όσο επιτρέπεται.Το νέφτι προέρχεται από την επεξεργασία της τερεβινθίνης,που προέρχεται από την ρητίνη του πεύκου γι αυτό από μία μικρή άποψη το κάψιμο των πεύκων δεν είναι και τόσο επιζήμιο.Επιζήμιοι είναι οι κίνδυνοι από την πυρκαϊά και την μη έγκαιρη κινητοποίηση για την κατάσβεση της φωτιάς.



Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Μάθημα Γραμματiκής
Το μάθημα μας σήμερα περιστρέφεται γύρω από
Τα Ανώμαλα Επίθετα
Όσο και αν δεν  αρέσει σε μερικούς η λέξη ανώμαλος,που είναι και αυτή επίθετο με τρία γένη:ο ανώμαλος-η ανώμαλη-το ανώμαλο,είναι θέμα της γραμματικής και με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα.Τα Ανώμαλα Επίθετα ονομάζονται κατ'αυτόν τον τρόπο,γιατί είναι επίθετα,που ξεφεύγουν από τους κανόνες ,που ορίζουν τα επίθετα στο μάθημα της γραμματικής.
Ανώμαλα Επίθετα είναι;
α) Τα επίθετα σε -ύς -ή -ύ,όπως το επίθετο ο πολύς,η πολλή,το πολύ.
β) Τα Επίθετα σε -ής -ής -ές,όπως ο συνεχής-η συνεχής-το  συνεχές.Όμοια κλείνονται τα επίθετα, ο επιεικής,ο ακριβής,ο διεθνής και άλλα.
Τα επίθετα αυτά  έχουν σχεδόν τους ίδιους τύπους στο αρσενικό και στο θηλυκό γένος και τονίζονται στη γενική Πληθυντικού,όπως τα παροξύτονα επίθετα,π.χ.ο ελώδης-των ελωδών.
Τα επίθετα συγγενής και ευγενής  στο αρσενικό γένος σχηματίζουν τη γενική τους ,του συγγενή,του ευγενή.
Πώς κλίνονται τα Ανώμαλα Επίθετα
                     Ενικός Αριθμός
                     Αρσενικό        Θηλυκό          Ουδέτερο
Ονομαστική   ο πολύς       η πολλή          το πολύ
Γενική            δεν έχει       της πολλής      δεν έχει
Αιτιατική       τον πολύ     την   πολλή        το πολύ
Κλητική          δεν έχει         δεν έχει          δεν έχει  

                     Πληθυντικός Αριθμός
                      Αρσενικό          Θηλυκό        Ουδέτερο
Ονομαστική   οι πολλοί       οι πολλές       τα πολλά
Γενική            των πολλών    των πολλών  των πολλών
Αιτιατική        τους πολλούς  τις πολλές     τα πολλά
Κλητική                    πολλοί         πολλές          πολλά

Το επίθετο πολύς γράφεται στον ενικό αριθμό στο αρσενικό γένος στην ονομαστική και στην αιτιατική με ένα λ και υ,παντού αλλού γράφεται με δύο λ .

Τα επιθετα σε -ης -ης -ες όπως  ο συνεχής -η συνεχής -το συνεχές
                                 Ενικός Αριθμός
                       Αρσενικό          Θηλυκό              Ουδέτερο
Ονομαστική   ο συνεχής         η συνεχής          το συνεχές
Γενική         ( του συνεχούς)  (της συνεχούς)   ( του συνεχούς)
Αιτιατική       το συνεχή         τη    συνεχή          το συνεχές
Κλητική              συνεχής                συνεχής            συνεχές

                               Πληθυντικός Αριθμός
                          Αρσενικό           Θηλυκό              Ουδέτερο
Ονομαστική      οι συνεχείς        οι συνεχείς          τα συνεχή
Γενική               των συνεχών      των συνεχών      των συνεχών
Αιτιατική         τους συνεχείς       τους συνεχείς    τα συνεχή
Κλητική                     συνεχείς               συνεχείς        συνεχή

  

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Το Πάσχα του Καλοκαιριού
Με τη σημερινή εορτή της Κοίμησης της  Θεοτόκου τελειώνουν οι δεκαπέντε μέρες προσευχής και νηστείας προς τιμήν της Παναγίας.Τελειώνει ο Δεκαπενταύγουστος  με γιορτές και πανηγύρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,όπου υπάρχει ιερός ναός αφιερωμένος στο όνομα Της. Από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τα απόμακρα μοναστήρια, όπου ο κόσμος προσέρχεται για  να προσευχηθεί  προς  τη μητέρα όλων των χριστιανών να συντρέξει,να βοηθήσει σε ζητήματα υγείας,να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του βίου τους.
Είναι η Παναγία θαυματουργή με τις εκατοντάδες  τα ονόματα της Θεοτόκου.με τα οποία την  χαρακτηρίζουν οι χριστιανοί,τα οποία εκφράζουν την συναισθηματική σχέση που έχουν με τη Μαρία,όπως είναι το όνομα της ,ως μητέρας του Θεού που ήλθε στον κόσμο σαν άνθρωπος να θυσιαστεί προς χάριν του ανθρωπίνου γένους για να το σώσει από τη φθορά του θανάτου.Αυτή είναι η σημασία της σημερινής εορτής. Η Παναγία,η Θεοτόκος,μετέστη,αναλήφθηκε στους ουρανούς, στον Θεό,όπως και ο Ιησούς Χριστός. 
Γλυκοφιλούσα,ελεούσα,παντάνασσα,Μεγαλόχαρη,Θεοτόκος,ανάλογα με την παρουσία της στην αγιογραφία ή στην τοποθεσία,όπου ευρίσκεται ο φερώνυμος ναός Της ή  ακόμη και στην ιδιότητα,η οποία την χαρακτηρίζει και αφορά τη βοήθεια που έχει προσφέρει με θαυματουργό τρόπο,όπως Παναγία η γιάτρισσα,Παναγία η  βοήθεια  και πολλά άλλα. 
Η σημασία της σημερινής εορτής,όπως γράφει  ένας θεολόγος,ότι  η Παναγία Θεοτόκος με τη μετάσταση της γίνεται απόδειξη, ότι τίποτε δεν πρόκειται να χαθεί από τον Κόσμο,που  δημιούργησε ο Θεός και ότι η Παναγία με τη μετάσταση της έγινε το απόλυτο σύμβολο ανθρώπου,που μας κατευθύνει και μας προτρέπει  να αγαπάμε σε όλη μας τη ζωή το Θεό. Χρόνια Πολλά

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ο! porca miseria
Πώς είναι δυνατόν να πλαστoγραφήσεις  την δική σου υπογραφή.Έτσι είπε ο ανακριτής,ότι πλαστογράφησε την υπογραφή του. Να σου κλέψει τη σφραγίδα κάποιος επιδέξιος και να μιμηθεί  επακριβώς  την υπογραφή σου,το καταλαβαίνω.Δε μπορώ να καταλάβω την έκφραση στη κατηγορία αυτή,ότι τον μήνυσαν και είναι υπόδικος,τον έστειλαν στο δικαστήριο να δικαστεί με την κατηγορία, ότι υπέπεσε σε κακούργημα.Ότι η πράξη αυτή είναι κακούργημα.Ότι πλαστογράφησε την ίδια του την υπογραφή.
Αυτό συνέβη στον σύζυγο μίας επιστήθιας φίλης μου,η οποία με τον άνδρα της έχουν δημιουργήσει οικογένεια,είναι πολύτεκνοι.Είναι άνθρωποι εργατικοί  και σχεδόν υποχονδριακοί σε μεγάλο βαθμό σχολαστικοί,τουλάχιστον σχολαστικοί μέχρι τον καιρό που έγινε αυτό το αχαρακτήριστο περιστατικό.Αλλά και τώρα περισσότερο σε ό,τι αφορά την εργασία,το σπίτι,τα παιδιά και τις κοινωνικές τους σχέσεις.Το μόνο ελάττωμα του συζύγου  της,ο οποίος είναι τακτικός και άνθρωπος του καθηκοντος, είναι ότι είναι προσηνής,πλησιάζει εύκολα τους ανθρώπους και εύκολα συνάπτει σχέσεις. Είναι γιατρός  και  αυτό έχει σαν συνέπεια να έρχεται καθημερινά σε συνδιαλλαγή με πολύ κόσμο,ουρές ολόκληρες,μου είπε η φίλη μου, ερχόταν στα ιατρεία   να τον επισκεφτούν,να διαγνώσει την ασθένεια τους και να δώσει την ανάλογη θεραπεία,να δώσει συνταγή  με τα φάρμακα,που αρμόζουν στη περίπτωση του καθένα και που αγοράζουν  από τον φαρμακοποιό τους.Κάποιος επιτήδειος από τους εργαζόμενους στο ίδρυμα ασφαλίσεως,που καθημερινά  συναντούσε,όπως  κάποιος υπάλληλος ή ένας οποιοσδήποτε άλλος,που τον είχε ο γιατρός εμπιστευτεί και του έκανε την απατεωνιά,γιατί ίσως ζήλευε το γιατρό και ήθελε να τον εκθέσει.Κακός κάκιστος άνθρωπος αυτός
που εν καιρώ οικονομικής κρίσης που βρισκόταν στο απόγειο  της  και είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και την είχε καταβάλει,αφού και ο ίδιος ο ασφαλιστικός οργανισμός είναι υπερχρεωμένος πολλών εκατομμυρίων προς το δημόσιο ταμείο.Χρωστούσε  πολλά χρήματα.Εν μέσω τώρα αυτής της οικτρής οικονομικής  κατάστασης βρέθηκε κάποιος ανόητος να κάνει λοβιτούρες.
Η φίλη μου υποψιάζεται ότι αυτός ο κάποιος έκλεψε τη σφραγίδα από το συρτάρι του συζύγου της,μιμήθηκε και την υπογραφή του και εξαργύρωνε συνταγές στα φαρμακεία εν αγνοία των φαρμακοποιών,που και αυτοί ήταν αθώοι.Οι φαρμακοποιοί αθωώθηκαν με το πρώτο.Ο γιατρός,ο σύζυγος της φίλης μου,απαλλάχθηκε από την κατηγορία της "πλαστογράφησης"
καθώς οι γραφολόγοι απόδειξαν ότι η υπογραφή πάνω στη σφραγίδα του δεν ήταν η δική του υπογραφή.Περιμένουν τώρα να εκδικαστεί η υπόθεση,να αποδειχθεί η αθωότητα του συζύγου της για να επιστραφούν τα χρήματα,που έδωσε ως εγγύηση.Το δικαστήριο είχε ανάγκη από ρευστό χρήμα.Ο! PORKA MISERIA  και ανάγκασε το γιατρό  μέσα σε προθεσμία τριών ημερών να φέρει τα χρήματα.
Έτρεξε στο παρακαταθηκών,αλλά ήταν αδύνατον τα χρήματα να δοθούν σε τρεις ημέρες λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ο Γιατρός απευθύνθηκε στους φίλους του,οι οποίοι πρόθυμα τον εξυπηρέτησαν.Έτσι το δικαστήριο πήρε την εγγύηση  και θα την επιστρέψει μετά την αθώωση του.Τα χρήματα θα διανεμηθούν στους φίλους και δανειστές του γιατρού.
Εγώ σκέφτηκα,αλλά δεν το είπα στη φίλη μου,ότι όλο αυτό το σενάριο έγινε για να γράψει κάποιος συγγραφέας,ίσως δικός τους άνθρωπος,συνήθως  φίλοι των ψυχιάτρων είναι οι περισσότεροι συγγραφείς. Από τις κοινωνικές ιστορίες των πελατών τους εμπνέονται για τη συγγραφή του έργου τους. Η έμπνευση στη περίπτωση αυτή είναι να γράψει  ένα δοκίμιο ή ένα διήγημα με θέμα Το Εξιλαστήριο Θύμα.Υπάρχει βιβλίο με αυτό το θέμα και κυκλοφορεί  στη χώρα μας από τον Απρίλιο του 1991 σε μετάφραση Κωστή Παπαγεωργίου από τον εκδοτικό οίκο Εξάντας.
Το βιβλίο έγραψε το 1970 ο Γάλλος συγγραφέας Ρενέ Ζιράρ.
Περιληπτικά το βιβλίο γράφει τη θεωρία του συγγραφέα Ζιράρ Ρενέ για τις μιμητικές εκδηλώσεις,τις επιθυμίες και  πληροφορεί μία μέθοδο αντιμετώπισης πολιτιστικών φαινομένων,υποβάλοντας σε  κριτική την  αρχαία τραγωδία,κάποιες πρωτόγονες κοινωνίες,το οιδιπόδοιο σύμπλεγμα και γενικά την ορθολογική άποψη για την ηθική.Ο τίτλος του βιβλίου στα Γαλλικά είναι: La Violenvce et le Sacre.

Η  Παναγία η Άφθορος, η Παναγία η Βοηθός μας,η μητέρα όλων μας,η Παναγία η Βλέπουσα,που γιορτάζουμε και τιμούμε αύριο,να  δει την αδικία και να φωτίσει τους δικαστές να κρίνουν δίκαια την υπόθεση αυτή,στην οποία δικάζεται ένας τίμιος και εργατικός επιστήμονας,εν έτει 2017 μετά Χριστόν.

Στις 14 Αυγούστου 1932 τερματίστηκαν οι δέκατοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών,που κινδύνευσαν να αναβληθούν λόγω του Κραχ το έτος 1929 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Τελικά  οι αγώνες έγιναν,αλλά με μειωμένη συμμετοχή αθλητών.
και σε περιορισμένο αριθμό αγωνιστικών  ημερών,από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου,16 μέρες.
Αγωνίστηκαν  1.331 αθλητές και 127 αθλήτριες από 37 διαφορετικές χώρες.Η διεξαγωγή τους  εφοδίασε  τα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα οποία παρείχε  υψηλό ποσοστό ειδήσεων,που καταγράφηκε και έμεινε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης  καταγράφηκε η εφαρμογή της αυτόματης καταμέτρησης και η απονομή των μεταλλίων μέσα στο στάδιο.
Καλή Εβδομάδα
Δευτέρα σήμερα 14 Αυγούστου 2017 και διανύουμε τη δέκατη τέταρτη ημέρα της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου,νηστεία προς τιμήν της Παναγίας.Την Θεομητορική της εορτή γιορτάζει   αύριο 15  Αυγούστου η Ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία με τιμές και πανηγύρια σε όλα τα μέρη της Ελλάδας σε μικρά χωριά και στις πόλεις όπου υπάρχει ιερός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανοσύνης. Ονομάζεται και το "Πάσχα του Καλοκαιριού".Στον εσπερινό της παραμονής,σήμερα το απόγευμα στις ορθόδοξες Εκκλησίες ψέλνονται τα Εγκώμια της Παναγίας και γίνεται η περιφορά του στολισμένου επιταφίου της.Η αυστηρή νηστεία και αυτής της χρονικής περιόδου των δεκαπέντε ημερών τερματίζεται σήμερα.
Είναι αυστηρή νηστεία,γιατί όσοι πιστοί χριστιανοί έχουν τη χάρη να αντέχουν την ακολουθούν και στις δεκαπέντε αυτές ημέρες νηστεύουν και το λάδι με εξαίρεση τα δύο Σαββατοκύριακα που επιτρέπεται.Ίσως το έθιμο εφαρμόζεται αυστηρά στους μοναχούς και στους ιερείς. Οι υπόλοιποι χριστιανοί νηστεύουν το λάδι,ως συνήθως την Τετάρτη και την Παρασκευή και οπωσδήποτε την παραμονή της εορτής,εάν προτίθενται να λάβουν την αγία δωρεά.
Καλοκαίρι είναι και η ζέστη μας επιβάλλει να γευματίσουμε με μία Δροσερή Σούπα,όπως είναι η Τοματόσουπα και η Αγγουρόσουπα
Η συνταγή για τις δύο αυτές καλοκαιρινές σούπες,περιέχει απλά υλικά πολύ ωφέλημα στον οργανισμό μας.Στην Τοματόσουπα χρησιμοποιούμε Νερό,χυμό τομάτας,ρύζι,αλάτι και πιπέρι. Η Τομάτα περιέχει την σημαντική,αντιοξειδωτική ουσία Λυκοπένιο,που θεωρείται αντικαρκινικό,περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β,περιέχει κάλιο  σε μεγάλη ποσότητα,βιταμίνη C,λίγες πρωτεϊνες και καθόλου χοληστερίνη.Γεμίζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό κατά προτίμηση εμφιαλωμένο για να μην έχει γεύση χλωρίου,το αφήνουμε να πάρει βράση και διαλύουμε  μία γεμάτη κουταλιά τοματοπελτέ αναδεύοντας το κουτάλι στην επιφάνεια του ζεστού νερού μέχρι να διαλυθεί ο πελτές.Αν προτιμούμε φρέσκες τομάτες, πολτοποιούμε  στο μπλέντερ 5-6 τομάτες μέτριες ,τις προσθέτουμε στο νερό,όταν  αρχίσει να βράζει,προσθέτουμε ένα κύβο λαχανικών ή σπιτικό ζωμό λαχανικών,που ετοιμάζουμε με πατάτα,κρεμμύδι,πράσο,πιπεριές,μαϊντανό και ό,τι άλλο λαχανικό βρίσκεται στο ψυγείο μας,προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι,αν βάλουμε κύβο λαχανικών,γιατί ο κύβος περιέχει  την ανάλογη ποσότητα.Περιμένουμε να πάρουν βράση όλα αυτά τα υλικά και μόλις πάρουν  βράση ρίχνουμε το ρύζι,σε αναλογία,μία χούφτα ρύζι ανά άτομο ή  μία κούπα ρύζι. Το ρύζι το έχουμε πλύνει καλά με άφθονο νερό κάτω από τη βρύση και περιμένουμε να βράσει, σε είκοσι λεπτά της ώρας είναι έτοιμο.Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ελιές και ψωμί φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν.
Η Αγγουρόσουπα είναι πιο εύκολη συνταγή,είναι δροσιστική και πολύ ευεργετική στο δέρμα μας,που το φρεσκάρει και το αναζωογονεί,στα μαλλιά μας,στα νύχια μας και ακόμα στις αρθρώσεις μας.δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Ψιλοκόβουμε μέσα σε μία σουπιέρα τα αγγούρια,τρία αγγούρια,αν είναι μικρά ή ένα μεγάλο,ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι,λίγο άνηθο,αλάτι και πιπέρι,το νερό που αναλογεί σε κάθε άτομο, αναδεύουμε  τα υλικά και τοποθετούμε τη σουπιέρα στο ψυγείο,στη ψύξη,  μία ώρα μέχρι να κρυώσει τόσο,ώστε να μπορούμε να τη γευτούμε.Σερβίρουμε στα πιάτα με ελιές χωρίς το κουκούτσι,κομμένες σε ροδέλες και Καλή Όρεξη.Ελαφριά φαγητά,που προετοιμάζουν το στομάχι να δεχτεί την επόμενη ημέρα  το γεύμα με ζωϊκές πρωτεϊνες,που έλειψαν από τον οργανισμό μας αυτές τις δεκαπέντε ημέρες της νηστείας προς τιμήν της Παναγίας.
Και του χρόνου με υγεία

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017


       Χρόνια Πολλά
Δύο μερόνυχτα μας μένουν
από τη γιορτή της Παναγιάς
απέχουμε και πάλι από το κρέας
και  τα λίπη τα πολλά που
κούραση γεμίζουν
τους μυς και την καρδιά.
Τιμήσαμε δεόντως
υδατάνθρακες, λαχανικά
αγαπήσαμε πατάτες και
 με ρύζι γεμιστά
 όλο ενέργεια  γεμάτα
και αυτά.
Φρούτα του καλοκαιριού
 και ψωμάκι ζυμωτό
ασπίδα  στον οργανισμό και
καμία βιταμίνη αν δεν
τρώμε φαγητό.
Νόστιμες και οι σαλατίτσες
με το λαδολεμονοξυδάκι
μουλιάζουμε μέσα το ψωμάκι
 να ευφρανθεί το στομαχάκι.
Ανεβήκαμε στα όρη και
 από εκεί ψηλά
αναπνεύσαμε βαθιά
 οξυγόνο και λουίζα,θυμάρι
και πολλά   μυριστικά,
στο γιαλό πριν κατεβούμε
για την πρώτη μας βουτιά.
 Δύο μερόνυχτα μας μένουν
να τιμήσουμε την Παναγιά και
μετά στο πρωϊνό μας
 να γευτούμε και αυγό
που είναι ενέργεια γεμάτο και αυτό
γαλατάκι μυρωδάτο
πλουτισμένο με κακάο
και τοστάκια με ζαμπόνια
αν δεν έχουμε κιλά
 και  μια προσευχή  να πούμε
προς την Παναγιά
 να μας βοηθά και κείνη
από τον  ουρανό ψηλά.
Βοήθα μας κυρία Παναγιά και
Χρόνια μας Πολλά.

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

To Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
Χαίρομαι,Άλαν,που σου αρέσει.Χαίρομαι,που έμαθες τι είναι το κλειδί του σολ.Άλλο τόσο ωραίος είναι και ο ήχος της νότας,που πήρε το όνομα του.
-Άκουσε τον ήχο Άλαν.
-Πολύ ωραίος και ο ήχος της νότας σολ,Άννα.Πολύ ψηλός ήχος.
-Ναι,Άλαν,χαίρομαι που σου αρέσει.Οι υψηλοί αυτοί ήχοι παριστάνονται με αυτά τα μικρά σημαδάκια,που είναι οι νότες.Άκου Άλαν τον ήχο τους,ξεχωριστός σε κάθε νότα.Ντο,ρε,μι,φα,σολ,λα,σι,ντο.
Άλαν,σχεδίασε κι εσύ ένα κλειδί του σολ στο τετράδιο. Αρχίζουμε με ένα ημικύκλιο προς τα δεξιά από τη δεύτερη γραμμή του πενταγράμμου,δίπλα του είναι ο φθόγγος,η νότα σολ,που πήρε την ονομασία της από το κλειδί σολ,ανεβαίνουμε με μία νωχελική γραμμή προς τα πάνω δεξιά,κατεβαίνουμε με μία ευθεία γραμμή και καμπυλώνουμε αριστερά. Πολύ ωραία, σχεδίασες , Άλαν,το κλειδί του σολ.
-Ευχαριστώ,Άννα,μου εξήγησες και κατάλαβα τι είναι το κλειδί του σολ.Σε ευχαριστώ,Άννα,είπε και τη φίλησε στα μάγουλα.
-Άλαν,πήγαινε για ύπνο.Αύριο έχεις σχολείο.
-Ναι,Άννα,ευχαριστώ.
Η Νίνα συνόδευσε τον Άλαν μέχρι την πόρτα.Άλαν,πρόσεχε,μην ξυπνήσεις τη μητέρα  σου.
-Η μαμά,κυρία Νίνα,είναι στη γιαγιά μου.
-Άλαν,η γιαγιά σου είναι πολύ άρρωστη?
-Ναι,κυρία Νίνα,είπε ο Άλαν στενοχωρημένος.
-Θέλεις να σε ξυπνήσω?
-Ευχαριστώ,κυρία Νίνα,θα με ξυπνήσει ο μπαμπάς  μου. Έχει hachtschicht απόψε στον εκδοτικό οίκο.Όταν έρθει το πρωί θα με
ξυπνήσει.
-Όπως θέλεις,Άλαν.
-Ευχαριστώ,κυρία Νίνα,είσαι πολύ καλή.
Το επόμενο πρωί στο σπίτι του Ερρίκου το τηλέφωνο κουδούνιζε συνεχώς.Οι συμφοιτητές του Δημήτρη,ο ένας μετά τον άλλον έπαιρναν συνέχεια να μάθουν,γιατί απουσίαζε από τα μαθήματα και  αν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Δόκτορας Αρμπέϊτερ.
Ο Δημήτρης  εξήγησε στον καθένα χωριστά,τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι του καθηγητή τους.Ο Δόκτορ Ράμπλιν,φανερά ανήσυχος,κάλεσε στο τηλέφωνο την Άννα,η οποία  ζήτησε συγγνώμη από τον καθηγητή της που δεν παρευρέθηκε σε μία προγραμματισμένη επέμβαση. Η παρουσία της Άννας ήταν καθοριστική  στο χειρουργείο,δίπλα στον  καθηγητή της,ο οποίος ήταν φανερά εκνευρισμένος από την απουσία της. Ο εκνευρισμός,  που αποκάλυπτε η φωνή του,όταν μιλούσε στην  Άννα,οφειλόταν στο γεγονός,ότι αναγκάστηκε να καλέσει μία αδελφή νοσοκόμα να τον βοηθήσει στο χειρουργείο,με αποτέλεσμα ο Δόκτορ  Ράμπλιν  να  χάσει τον συντονισμό  του στη συχνότητα  των επεμβάσεων αυτής της ημέρας ,που είχε σαν  συνέπεια  την καθυστέρηση των ασθενών που περίμεναν τη σειρά τους και των συγγενών τους,οι οποίοι τους συνόδευαν και από τους οποίους δέχτηκε αιφνιδιαστικά έναν καταιγισμό  από παράπονα και παρατηρήσεις που δεν τον ενθουσίασαν,αντίθετα τον απογοήτευσαν. Έκανε παρατηρήσεις στην Άννα σε αρκετά έντονο ύφος. Παρακάλεσε  την Άννα  και της ζήτησε να μην  το επαναλάβει.Πρόκειται για ζωτικής σημασίας επεμβάσεις,της είπε. Πρόκειται για την υγεία ανθρώπων, δεσποινίς Χαρή,είπε. Η Άννα εξουθενωμένη από τις παρατηρήσεις του Δόκτορα Ράμπλιν  θύμωσε και τα έβαλε με τον Δημήτρη,που  με την επιμονή του την απέσπασε από τα καθήκοντα της.Με την επιμονή του να θέλει να βρίσκεται μαζί του στην επίσκεψη στο σπίτι του Δόκτορα Αρμπέϊτερ.
Με τη σειρά του ο Δημήτρης ζήτησε συγγνώμη από την Άννα και της υποσχέθηκε,ότι άλλη φορά δεν θα επιμένει,ότι άλλη φορά θα κανονίζει τις κοινωνικές του συναντήσεις με βάση το δικό της ωράριο και τις δικές της υποχρεώσεις,αφού πρόκειται περί ζητημάτων υγείας,που δεν επιδέχονται καθυστέρηση.
-Ευχαριστώ,Δημήτρη μου,που με κατανοείς,είπε η Άννα.
Η Νίνα βγήκε από την κουζίνα και  χαρούμενη που δεν συνέβη εντονότερος διαπληκτισμός, τους φώναξε,τέλος καλό όλα καλά,που λέει και ο κύριος μου.

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου
             Το βούνευρο
Μια στάλα στην ακρογιαλιά νερό
από τα σύννεφα,που ξεχειλίζουν
και η καρδούλα γίνεται  βαριά
από τα δάκρυα που πλημμυρίζουν
τα σωθικά,που σχίζονται
μαχαίρι δίκοπο τα δύο σου χέρια.
Το αίμα γίνεται νερό να
ξεδιψάσουν οι διψασμένοι
νερό, αγίασμα,οι μιαροί
-κι εσύ ανόσιος σαν κι αυτούς-
που κάποτε έγραφε
ο Μικέλης Άβλιχος
με το φραγγέλιο
-τω όντι αναρχικός-
απαγγείλαμε εμείς
να τιθασεύσουμε τον καύσωνα
στην όσια πηγή.
"Στη φάτνη των κτηνών
Χριστός γεννάται
χωρίς της επιστήμης συμβολή
η θεία φύση κάνει τη μαμή
κι ο δράκος σαν αρνί-Θεός
κοιμάται,αύριο άντρας
νέα του κόσμου θέλει οικοδομή.
Σταυρό του δίνει ο Νόμος πληρωμή
πλην άγιο Φως στον τάφο του πλανάται.
Διάκοι του Βάαλ,δεν είναι δικός σας
αυτός της φάτνης ο μικρός Χριστός
που κήρυξε για νόμο του τη χάρη.
Εσάς τιμή σας μόνη το στιχάρι
πομπές, το ιδανικό σας
και εν΄ο θεός σας,σαν και σας ,μιαρός".





.

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Καλό Μήνα
Το φυσικό κλιματιστικό τέθηκε σε λειτουργία σήμερα 1 Αυγούστου.
 Τα μελτέμια,οι εποχιακοί άνεμοι,με το που μπήκε ο μήνας,έδειξαν την ευεργετική παρουσία τους.
Πνέουν με ισχυρή ένταση και διώχνουν τη θερμότητα και τους ιδρώτες των περασμένων ημερών.
Το εποχιακό αυτό,καιρικό  φαινόμενο,τα μελτέμια,προέρχονται από ένα μεγάλο θερμικό ελάχιστο πίεσης.
Το χαμηλό αυτό
σύστημα πίεσης,όσο και να φαίνεται περίεργο,προέρχεται
από μεγάλα θερμικά ρεύματα από την Ινδία,που μεγαλώνουν και απλώνονται,μέχρι την ανατολική Μεσόγειο.
Το όνομα Αύγουστος πήρε ο μήνας από το όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου,όπως τον αποκαλούσαν.
Aουγκούστους-Augustus=σεβαστός.
Προς τιμήν του Αυγούστου,γιατί αυτό το μήνα ο Οκταβιανός Αύγουστος ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα και σημείωσε αρκετές επιτυχίες στο στρατιωτικό και στο πολιτικό επίπεδο.
Τερμάτισε τον εμφύλιο πόλεμο,κατέλαβε την Αίγυπτο και πέτυχε και πολλά άλλα σημαντικά.
Η ονομασία Αύγουστος δόθηκε το 8 π.Χ.Τα παλαιότερα χρόνια ονομαζόταν sextillis,όταν ήταν ο έκτος μήνας στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο που είχε δέκα μήνες.
Αργότερα προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο και έγινε ο όγδοος μήνας,όπως και σήμερα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος το  6 π.Χ.πρόσθεσε μία ημέρα στον Αύγουστο που πήρε από τον Φεβρουάριο,  έτσι οι ημέρες έγιναν 31,όπως και στο μήνα Ιούλιο,που πήρε αυτό το όνομα προς τιμήν  του Ιουλίου Καίσαρα.
Στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία γιορτάζουμε αυτό το μήνα μεγάλες εορτές,όπως την Κοίμηση της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, ο Δεκαπενταύγοιστος, με νηστεία και προσευχή.
Αύγουστε καλέ μου μήνα,να ήσουν δύο φορές το χρόνο.Είναι ο καλύτερος μήνας,γιατί στο τραπέζι μας έχουμε  άφθονα όλα τα φρούτα του καλοκαιριού με  πρώτο και καλύτερο το βασιλιά των φρούτων το καρπούζι και μετά έρχονται όλα τα άλλα, το πεπόνι,τα βερίκοκα,τα ροδάκινα,τα κεράσια,τα μούσμουλα,τα κορόμηλα,τα σταφύλια,τα σύκα,τα αχλάδια,οι φράουλες,τα νεκταρίνια,οι γιαρμάδες τα δαμάσκηνα.Όλα τα φρούτα στο πιάτο μας.Καλό Μήνα
Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες που εορτάζουν την ονομαστική τους εορτή τον Αύγουστο
Να τα εκατοστίσουν όλοι και όλες που έχουν γενέθλια αυτό το μήνα.Χρόνια Πολλά