Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Μάθημα Γραμματικής
Τα  ε λ λ ε ι π τ ι κ ά  Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά
Τα Ουσιαστικά,που συνήθως βρίσκονται στην Ονομαστική και στην Αιτιατική Ενικού και Πληθυντικού λέγονται Ελλειπτικά Ουσιαστικά και τα συναντάμε σε ορισμένες φράσεις.
Ελλειπτικά Ουσιαστικά είναι
το δείλι,οι άλλες πτώσεις συμ[ληρώνονται από το δειλινό
τα ήπατα,στη φράση μου κόπηκαν τα ήπατα
πρωϊ,οι άλλες φράσεις συμπληρώνονται  από το πρωϊνό,το  σέβας  έχει πληθυντικό τα σένη και  τα σεβάσματα
το  σέλας στη φράση το βόρειο σέλας ,τα σύγκαλα στη φράση ήρθε στα σύγκαλα του  
Στη γενική συνηθίζονται οι λέξεις
του κάκου,του θανατά  στη φράση έπεσε του θανατά
λογής στη φράση τι λογής,λογιών,πολλών λογιών,λογιών λογιών.

.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017


Η  Συνέχεια στα Άκλιτα Ουσιαστικά
δ)Το Πάσχα δεν κλίνεται,όπως δεν κλίνονται και οι ξενικές τοπωνυμίες Ιερουσαλήμ,Σινά,Θαβώρ,Γιβρατάλ κ.ά.
Δεν κλίνονται τα  ξενικά θρησκευτικά ονόματα ,Αδάμ,Δαβίδ,Μωάμεθ,Νώε και άλλα.
ε)Τα επώνυμα γυναικών,που σχηματίζονται από τη γενική του αρσενικού.Η κυρία Μελά,εννοεί η κυρία του κυρίου Μελά.Η Γενική σχηματίζεται της κυρίας Μελά.
στ) Δεν κλίνονται πολλά  οικογενειακά ονόματα Ελλήνων σε πτώση Γενική,όπως Παπαναστασίου,Παπαϊωάννου,Γεωργίου,Νικολάου και άλλα.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Μάθημα   Γραμματικής
Τα Α ν ώ μ α λ α   Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά
Ο νομάζονται ανώμαλα,γιατί ξεφεύγουν από τους κανόνες,που ακολουθούν οι τρεις κλίσεις.Τα ανάμαλα ουσιαστικά είναι άκλιτα,είνα ελλειπτικά,είναι ιδιόκλιτα,είναι διπλόκλιτα,είναι  διπλόμορφα,είναι διπλοκατάληκτα.
Τ α ΄Α κ λ ι τ α
Μερικά Ουσιαστικά  έχουν σε όλες τις πτώσεις την ίδια κατάληξη.Την πτώση διακρίνουμε από το άρθρο,που τη συνοδεύει.
Παράδειγμα: η μάχη του Κιλκίς
Άκλιτα Oυσιαστικά είναι  α) οι λέξεις ξένης καταγωγή,όπως το ζενίθ,το ναδίο ,το μάννα,το ρεκόρ.
β) τα γράμματα της αλφαβήτας, άλφα,βήτα,γάμα,δέλτα,έψιλον,ζήτα,ήτα θήτα,ιώτα,κάπα,λάμβδα,μι,νι,ξι,όμικρον,πι,ρο,σίγμα,ταύ,ύψιλον,φι,χι,ψι,ωμέγα.
γ) τα  προτακτικά Αγια-,Αϊ-,γερο-,μαστρο-, μπαρμπα-,καπετάν,κυρ,πάτερ,που μπαίνουν πριν από κύρια ή κοινά ονόματα,  της Αγιας-Βαρβάρας,την Αγια-Σωτήρα,του Αϊ-Δημήτρη, γερο-λύκος,του γερο-λύκου,της κυρα-Ρήνης,ο μαστρο-Πέτρος,ο καπετάν  Κωνσταντής,του κυρ- Γιώργη,ο πάτερ Ιωσήφ,του πάτερ Σωφρόνιου.όπως βλέπουμε τα προτακτικά γράφονται χωρίς τόνο και παίρνουν ενωτικό.Γράφονται με τόνο και χωρίς ενωτικό το καπετάν και το πάτερ.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το Μυθιστόρημα
Είναι ένα πεζό Λογοτεχνικό είδος,μεγαλύτερο σε έκταση από το διήγημα και από τη νουβέλλα,που είαι μικρότερη σε έκταση από τα άλλα δύο λογοτεχνικά είδη. Το Μυθιστόρημα,το λέει και η λέξη είναι μύθος και ιστορία.Οι χαρακτήρες και η δράση του  είναι φανταστική,που μοιάζει να είναι  σαν πραγματική. Από τους κριτικούς της λογοτεχνίας αποδόθηκε ως Μυθιστόρημα το λογοτεχνικό είδος,που επιχειρεί να αποδώσει την ποαγματικότητα στη φυσική της παρουσίαση,γι αυτό και περιγράφει γεγονότα,που μοιάζουν να είναι αληθινά,αλλά η πλοκή και η περιγραφή των χαρακτήρων ακολουθεί τη φύση.Το μυθιστόρημα του δυτικού κόσμου διαμορφώθηκε σε ένα είδος,που  αποτυπώνει φευγαλέες ψυχολογικές καταστάσεις ενός ατόμου ή και ομάδας ατόμων,που αποτελούν ένα κοινωνικό  όλον.Έτσι στο Μυθιστόρημα προβάλλονται οι πλέον ενδόμυχες πλευρές της ζωής του κάθε ατόμου και συγχρόνως απεικονίζεται και μία κοινωνική ομάδα χωρίς να παραβλέπει τη σχέση  που έχει το άτομο με την ομάδα.Το  ιστορικό μυθιστόρημα ξεχωρίζει από το απλό μυθιστόρημα στο ότι πολύ συχνά το απλό μυθιστόρημα, ξεφεύγει από  τους περιορισμούς των πραγματικών καταστάσεων και τόσο  η πλοκή ,όσο και οι χαρακτήρες παρουσιάζονται ως απίθανα. Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.Το περιπετειώδες  μυθιστόρημα,το ψυχολογικό μυθιστόρημα και το κοινωνικό μυθιστόρημα.Στο περιπετειώδες μυθιστόρημα,με την έννοια,που αποδίδουν στο είδος αυτό οι κριτικοί,ο ήρωας εμπλέκεται σε μία σειρά από φανταστικές περιπέτειες.Το ψυχολογικό  μυθιστόρημα παρουσιάζει την εσωτερική ζωή ενός χαρακτήρα ή τους χαρακτήρες μίας μικρής ομάδας ανθρώπων.Το κοινωνικό μυθιστόρημα απεικονίζει τη δράση μίας ολόκληρης κοινωνίας. Η διαφορά μεταξύ του ψυχολογικού και του κοινωνικού μυθιστορήματος μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε αυτή τη διαφορά,που παρουσιάζει ο ψυχογραφικός χαρακτήρας του εσωτερικού μονόλογου από το μυθιστόρημα,που προβάλλει τους χαρακτήρες μίας ολόκληρης κοινωνίας.Η αφηγηματική λογοτεχνία,που προέρχεται από τον αρχαίο κόσμο,έχει στο θέμα της το μυθικό στοιχείο με διδακτικό ή ψυχαγωγικό σκοπό.Οι διηγήσεις της αρχαιότητας αποτελούν παράδειγμα ψυχαγωγικών αναγνωσμάτων με ιδιαίτερη σημασία,γιατί αποδεικνύουν,ότι η αφηγηματική λογοτεχνία είναι τόσο παλαιά όσο και ο πολιτισμός και ότι η γοητεία  του μυθικού και του ρομαντικού στοιχείου είναι συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση.Η γοητεία,που ασκεί το μυθώδες στο ανθρώπινο πνεύμα,όπως είπε ο Βάκων, συνίσταται εις το ότι  "δύναται να ικανοποιεί το πνεύμα με τη σκιά των πραγμάτων,όταν η ουσία δεν δύναται να κατακτηθεί". Η επανασύνδεση των εραστών, οι ήρωες που θριαμβεύουν,παρέχουν μία ευχάριστη εξιλέωση,έστω και σαν υποκατάστατο,που η πραγματικότητα δεν αποδέχεται.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου
25  Μαρτίου 1821
Ωρέ!,υψώστε τη σημαία
τ'άγέρι τον κυματισμό της
να δεχτεί
να διώξουμε του εχθρού μας
 τη φοβέρα
να ανασάνουν όλοι οι άνθρωποι
στη γη.
Ωρέ! υψώστε τη σημαία
στης Λαύρας τη μονή
γέροι,γριές,νέοι και νιές
όλοι μαζί με μια ψυχή
να δείξουμε
ηρωϊσμό  και λεβεντιά
για της πατρίδας μας
τη λευτεριά.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017


Μάθημα  Ιστορίας
Η Μακεδονία
Μετά την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους και μετά την προσάρτηση της το 146 π.Χ στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,
από τότε και μετά  η περιοχή της Μακεδονίας διεδραμάτισε ένα σπουδαίο ρόλο στον οικονομικό και τον πολιτιστικό τομέα  και η στρατηγική  θέση της συνέβαλε  σε μεγάλο βαθμό στην εξέλλιξη της περιοχής.
Η πρωτεύουσα της,η Θεσσαλονίκη,την  οποία ίδρυσε ο Κάσσανδρος .ο οποίος ήταν ένας από τους Επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο οποίος είχε πρωταγωνιστική θέση στους πολέμους των Διαδόχων.Είχε παντρευτεί την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου,την Θεσσαλονίκη,προς τιμήν της οποίας ονόμασε την πόλη που ίδρυσε,όταν ήταν βασιλιάς του Μακεδονικού κράτους.Η Θεσσαλονίκη ήταν θυγατέρα του βασιλιά Φίλιππου Β΄και της  πέμπτης γυναίκας του,της Θεσσαλής πριγκήπισσας  Νικησίπολης.
Μετά τη Ρωμαϊκή επικράτηση,η Μακεδονία ανακηρύχθηκε σε επαρχία Ρωμαϊκή,η Provincia Macedonia,η οποία είχε πραίτωρα με έδρα και πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Περιελάμβανε τέσσερεις διοικητικές περιφέρειες και η έκταση της ήταν από  την περιοχή του  Στρυμόνα μέχρι τον Αξιό.
Η Θεσσαλονίκη,όπως και ολόκληρη η Μακεδονία,απόλαυσαν μεγάλη περίοδο ευημερίας με την περιώνυμη  Ρωμαϊκή ειρήνη,την  Pax Romana.
Σε λιγότερο από ένα αιώνα η Θεσσαλονίκη αποτελούσε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο ερχομός του Απόστολου Παύλου στη Μακεδονία  για τις διδασκαλικές του δραστηριότητες αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σπουδαιότητα,που είχε η περιοχή τότε.
Αργότερα η στρατηγική θέση της Μακεδονίας απετέλεσε τον στόχο σε μία σειρά εισβολείς βαρβάρων φυλών,οι οποίοι  ήθελαν να περάσουν στην ελληνική χερσόνησο με κύριο σκοπό την απομόνωση της Κωνσταντινούπολης
Από τους αγώνες αυτούς για την κατάκτηση της Μακεδονίας,σπουδαιότερη  ιστορική σημασία έχουν οι εκστρατείες του Βασιλείου  Β'
Στους νεότερους χρόνους στη Μακεδονία με  κέντρο τη Θεσσαλονίκη  ήκμασε μία μεγάλη σχολή της Βυζαντινής ζωγραφικής,η οποία συνδύαζε τη τεχνοτροπία της σχολής της Κωνσταντινούπολης με νέα στοιχεία ρεαλισμού,τα οποία εμφανίστηκαν αργότερα στη τέχνη της Ιταλικης Αναγέννησης.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μάθημα Γταμματικής
Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά   Ο υ δ ε τ έ ρ ο υ  γ έ ν ο υ ς,που λήγουν σε -ας,όπως το κρέας.
Ενικός αριθμός                            Πληθυντικός αριθμός
Ονομαστική  το κρέας                         τα κρέατα
Γενική             του κρέατος                 των κρεάτων
Αθτιατική        το κρέας                       τα κρέατα
Κλητική                κρέας                           κρέατα
Οπως  κλίνεται το κρέας κλίνονται το πέρας και το τέρας.
Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά   Ο υ δ ε τ έ ρ ο υ   γ έ ν ο υ ς,που λήγουν σε -ως,όπως το φως.
Ενικός αριθμός                          Πληθυντικός  αριθμός
Ονομαστική    το φως                          τα φώτα
Γενική             του  φωτός                    των φώτων
Αιτιατική          το φως                          τα φώτα
Κλητική                 φως                                φώτα
Όπως κλίνεται το φως  όμοια σχηματζεται το καθεστώς με τη διαφορά,ότι τονίζεται  στην παραλήγουσα,στη Γενική Ενικού.
το καθεστώς- του καθεστώτος

Mάθημα Ιστορίας
Η Μακεδονία
Η Μακεδονία είναι ένα από τα πρώτα μέρη στην Ευρώπη,όπου  υπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες και στοιχεία από την εξέλλιξη της στη διάρκεια των αιώνων.
Από τη μετάβαση  της από την παλαιολιθική εποχή στην νεολιθική εξέλλιξη της οικονομίας της από την καλλιέγεια της γης.
Η βιβλιογραφία  για την σπουδαία αυτή περιοχή και οι έρευνες των επιστημόνων είναι πολλές.
Ξένοι και Έλληνες επιστήμονες ιστορικοί ασχολήθηκαν με την έρευνα για να εξάγουν τις πληροφορίες και τα συμπεράσματα τους τόσο στον πολιτισμό και τις τέχνες της,όσο και στην οικονομία και την ιστορία της περιοχής εκείνης,όπου  στις αρχές της ιστορικής περιόδου, εγκατεσταθηκαν στην περιοχή  φυλετικές ομάδες ανθρώπων,οι οποίοι ομιλούσαν μία διάλεκτο συγγενική προς την δωρική διάλεκτο.
Πέρασαν αρκετοί αιώνες σκληρών πολεμικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια αυτών των φυλών να υποτάξουν τους γηγενείς κατοίκους και να κυριαρχήσουν στην περιοχή μέχρι να αφομοιωθούν μαζί τους.
Έτσι βρέθηκαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο  και η απομόνωση αυτή  ήταν υποχρεωτική για την διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων ,ωσότου αποκτήσουν την εδαφική κυριαρχία.
Η Μακεδονία  άρχισε να επανέρχεται στον ελληνικό τρόπο ζωής τον 5ο π.Χ αιώνα,όταν ο βασιλιάς της ο Αλέξανδρος ο Α΄άρχισε να υποστηρίζει τους Έλληνες.
 Με κάθε δυνατό μέσο  βοηθούσε τους Έλληνες  να αντισταθούν στις επιθέσεις των κατακτητών,που εκείνη την εποχή ήταν οι Πέρσες εκ των έξωθεν.
Ο Αλέξανδρος ο Α΄έλαβε ενεργό μέρος και  στον Πελοποννησιακό πόλεμο,όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Περδίκας  από το 438 μέχρι το 413 και όταν ήταν βασιλιάς ο Αρχέλαος από το 413 μέχρι το 319,όπότε ακολούθησε ο βασιλιάς της Μακεδονίας ο  Φίλιππος ο Β΄,ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,ο οποίος το 338 νίκησε στη Χαιρώνεια τις δυνάμεις των Αθηναίων  και των Θηβαίων και ένωσε τους Έλληνες υπό Μακεδονική ηγεσία και άρχισε να προετοιμάζει ,την εναντίον των Περσών,εκστρατεία.
Την εκστρατεία αυτή πραγματοποίησε ο υιός του ο Μέγας Αλέξανδρος,ο μαθητής του Αριστοτέλη,ο οποίος ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων σοφών Ελλήνων,καλλιτεχνών και ποιητών,πήγε στη Μακεδονία έπειτα από βασιλική πρόσκληση, έτσι ιδρύθηκε από τα ερείπια των περσικών καταστροφών,ο ελληνιστικός πολιτισμός.
Το Μακεδονικό κράτος,το οποίο σχηματίσθηκε μετά από τους  αγώνες των Επιγόνων διήρκεσε μέχρι τη μάχη στην Πύδνα,οπότε ηττήθηκε ο τελευταίος βασιλιάς του Μακεδονικού κράτους των Επιγόνων,της δυναστείας των Αντιγονιδών,ο Περσέας,
Το κράτος του Περσέα κατελύθη από τους Ρωμαίους οι οποίοι το 146 π.Χ.το προσάρτησαν στην αυτοκρατορία τους. 

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

 Μάθημα Γραμματικής
Τα  Ο υ δ έ τ ε ρ α   Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά   σε-σιμο, -ξιμο,-ψιμο.
Όλα τα  Ουδέτερα  Ουσιαστικά,που λήγουν σε -σιμο,-ξιμο,-ψιμο,είναι προπαροξύτονα.
Τονίζονται στη προπαραλήγουσα..
Πολλά Ουδέτερα  αφηρημένα Ουσιαστικά έχει η γλώσσα μας,τα οποία λήγουν σε-σιμο,-ξιμο,-ψιμο,που παράγονται από ρήματα και κλείνονται όλα με όμοιο τρόπο.
Τα Ουδέτερα Ουσιαστικά που  έχουν κατάληξη σε -σιμο.,όπως δέσιμο,γνέσιμο,κλείσιμο,ντύσιμο,φέρσιμο και  άλλα.
Τα Ουδέτερα Ουσιαστικά,που λήγουν σε -ξιμο,όπως  πλέξιμο,τρέξιμο,τάξιμο, φταίξιμο και άλλα.
Τα Ουδέτερα Ουσιαστικά,που λήγουν σε -ψιμο,όπως βάψιμο,γράψιμο και άλλα.
Όλα τα Ουδέτερα Ουσιαστικά τονίζονται στην παραλήγουσα,στη Γενική του Πληθυντικού αριθμού,στη σπάνια περίπτωση,που σχηματίζουν Γενική Πληθυντικού.
Να κλίνουμε ένα Ουδέτερο Ουσιαστικό σε -σιμο,που σχηματίζει Γενική στον Πληθυντικό αριθμό.
       Ενικός αριθμός                         Πληθυντικός αριθμός
Ονομαστική  το   δέσιμο                  τα δεσίματα 
Γενική          του δεσίματος              των δεσιμάτων
Αιτιατική      το δέσιμο                     τα δεσίματα
Κλητική             δέσιμο                          δεσίματα

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Μάθημα Ιστορίας
Μία καλή ευκαιρία παιδιά  είναι να  ασχοληθούμε με την Ιστορία.Τώρα,που επανήλθε το θέμα της Μακεδονίας στο προσκήνιο.
Δεν αμφισβητεί κανένας την  ελληνικότητα του χώρου  και  οι Σκοπιανοί θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες,από υπερηφάνεια και μόνο.
Στα Βυζαντινά χρόνια,η Μακεδονία έφθανε μέχρις εκεί,στα όρια της τα γεωγραφικά.
Μακεδονία,η Ιστορία της,η Τέχνη και ο Πολιτισμός της.
Θα μιλήσουμε για μία χρονική περίοδο,η οποία περιλαμβάνει μισό αιώνα και σαράντα χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού,αφού έτσι είναι καθορισμένη η χρονολογία από τους ιστορικούς επιστήμονες.
Στα χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού,που ονομάζονται Αρχαία χρόνια ,τα οποία περιλαμβάνουν την Αρχαία Ελληνική Ιστορία,τη Ρωμαϊκή Ιστορία και τους Ελληνιστικούς χρόνους
Οι χρονολογίες  αυτών των χρόνων,σημειώνονται με τη συντομογραφία π.Χ.(προ Χριστού) .
Βρισκόμαστε,΄λοιπόν παιδιά,στο 540 ( πεντακόσια χρόνια και σαράντα χρόνια,πριν από τη γέννηση του Χριστού).
Την εποχή αυτή βασιλιάς στη Μακεδονία ήταν ο Αμύντας ο Α' (ο πρώτος  κατά σειρά,με το όνομα αυτό) και ήταν γιος του βασιλιά Αλκέτα.
Δεν αμφισβητούμε,ότι και τα δύο ονόματα είναι Ελληνικά.
Για να το αποδείξουμε,προχωρούμε στην ετυμολογία των ονομάτων αυτών
Στο έτυμον των λέξεων αυτών.
Ανατρέχουμε στο παρελθόν τους και αναζητάμε τις ρίζες των λέξεων.
Από πού αρχίζουν και σε ποίο βαθμό γλωσσικής εξέλλιξης έρχονται.
Το όνομα Αλκέτας,είναι ξεκάθαρο,ότι προέρχεται από το επίθετο ο ἀλκήεις-η ἀλκήεσσα-το ἀλκῆεν= ο γενναίος-η γενναία -το γενναίον,ο πολεμικός,ο ανθεκτικός,ο ισχυρός,ο στιβαρός.
Όλες αυτές οι ικανότητες χαρακτηρίζουν έναν βασιλιά.
Η λέξη αλκή,σημαίνει σωματική δύναμη,ευρωστία,ευψυχία,ανδρεία,υπεράσπιση,υποστήριξη,η ορμή στη μάχη,η  μάχη,ο αγώνας,η συμπλοκή .
Αν δεν θυμάστε όλες τις έννοιες δεν πειράζει.
Είναι αρκετό  να θυμάστε μερικές από αυτές.
Αργότερα θα τις θυμηθείτε όλες τις έννοιες.
Το όνομα Αμύντας  προέρχεται από την αρχαία ελληνική  λέξη ο αμύντωρ του αμύντορος,που σημαίνει ο βοηθός,ο επίκουρος, ο αποκρούων,ο εκδικητής.
Οι λέξεις είναι ελληνικότατες και δεν υπάρχει αμφιβολία.
Τη Μακεδονία,με το όνομα αυτό,πρώτη φορά,την αναφέρει ο Ηρόδοτος,ο Πατέρας της Ιστορίας.
Η έκταση της Μακεδονίας ήταν διαφορετική από εποχή σε εποχή.
Η Αρχαία Μακεδονία δεν έφθανε μέχρι τον Θερμαϊκό Κόλπο,όπου έφθασε αργότερα,αλλά περιοριζόταν στις χώρες του Άνω Αλιάκμονα και του Άνω Εριγώνα.
Ο Εριγώνας ήταν παραπόταμος  του Αξιού,στη Δυτική Μακεδονία.
Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
Ο Άλαν χτύπησε το κουδούνι της πόρτας.Η Νίνα έτρεξε να ανοίξει.Ήταν μόνη στο σπίτι.Όλοι ήταν έξω.Άνοιξε την πόρτα και
-Άλαν,εσύ είσαι,αγόρι μου.Έλα πέρασε. Πώς από δω?έχω μέρες να σε δω.
-Τα μαθήματα,το σχολείο,κυρία Νίνα,δεν μου αφίνουν ελεύθερο χρόνο, Τώρα με τράβηξε στην πόρτα σου η μυρωδιά από το κέίκ.Από την είσοδο μυρίζει η βανίλια.
-Ναι,μόλις τώρα το έβγαλα από το φούρνο.Σε δέκα λεπτά θα είναι έτοιμο να το δοκιμάσουμε.
-Η Άννα,είναι εδώ?
-Όχι,Άλαν.Η Άννα,είχε μία πολύ σοβαρή δουλειά,σήμερα   στην πανεπιστημιακή κλινική .Τι θα ήθελες?
-Θέλω να με βοηθήσει στο πιάνο.Να μου δώσει  μερικές συμβουλές σαν αρχή.Γνωρίζω πόσο καλές γνώσεις έχει αποκτήσει. Έχω ακούσει να παίζει πιάνο και μου άρεσε πολύ.Το λέει και ο κύριος Ερρίκος.
-Ο κύριος μου?Ναι,Άλαν,θαυμάζει πολύ την Άννα,όταν παίζει πιάνο.Την παρακινεί πολλές φορές να παίξει τις αγαπημένες του μελωδίες. Έλα Άλαν να σε οδηγήσω στο δωμάτιο της Σημέτας.Εκεί βρίσκεται το πιάνο.Έλα να παίξεις με τα πλήκτρα μέχρι να επιστρέψει η Άννα και μέχρι το γευστικό κέϊκ μου να ετοιμαστεί.
Ο Άλαν πέρασε στο δωμάτιο της Σημέτας.Έριξε μία ματιά θαυμασμού γύρω του και κάθισε στο σκαμπουδάκι μπροστά στο πιάνο.Τα λεπτά του δάκτυλα ακούμπησαν απαλά τα πλήκτρα,αλλά δεν άκουσε  κανένα  ήχο. Ο Άλαν πήγε στην κουζίνα.
-Το πιάνο είναι χαλασμένο,κυρία Νίνα,είπε.
-Δε γνωρίζω από αυτό το μουσικό όργανο,αγόρι μου.Να περιμένουμε να επιστρέψει ο άνδρας μου.
-Πού είναι ο κύριος Τόμας?
-Πήγε στον φούρνο για τα μπρέτσελ του κυρίου μου.
Σε λίγο ο Τόμας επέστρεψε με μία μεγάλη χάρτινη σακκούλα γεμέτη μπρέτσελ,τη νοστιμιά του Ερρίκου.
-Άλαν,εδώ είσαι?Καιρό έχω να σε δω.Τι κάνουν οι γονείς σου?
-Καλά είναι.Ο μπαμπάς είναι στη δουλειά του και η μαμά είναι στη μητέρα της.Εγώ επέστρεφα τώρα από το σχολείο και μύρισα το νόστιμο κέϊκ της κυρίας Νίνας.
-Τόμας,ο Άλαν θέλει την Άννα να του πει λίγα πράγματα για το πιάνο.Η Άννα δεν έχει επιστρέψει.
-Κύριε Τόμας το πιάνο της Σημέτας είναι χαλασμένο.
Ω! Άλαν,τι ξεχασιάρης που είμαι..Το απόγευμα ασχολήθηκα με την καθαριότητα στο δωμάτιο της Σημέτας.Έβγαλα την πρίζα από το πιάνο για να το ξεσκονίσω και φεύγοντας ξέχασα να βάλω την πρίζα στη θέση της. Πάω να βάλω την πρίζα στη θέση της 
Σε λίγο η  Άννα επέστρεψε εξουθενωμένη από τη σημερινή της προσπάθεια να καταφέρει την Τζιάννα να της αποκαλύψει το μυστικό της.
-Νίνα,ο κύριος Ερρίκος είναι εδώ?Ο Δημήτρης? επέστρεψε?
-Άννα,κανείς δεν είναι εδώ.Ο Άλαν σε περιμένει.Θέλει λίγη βοήθεια στο πιάνο.Αύριο έχουν στο σχολείο το πρώτο μάθημα μουσικής και θέλει τη βοήθεια σου.Είσαι κουρασμένη σε βλέπω.
-Δε με πειράζει Νίνα,είμαι κουρασμένη,πολύ κουρασμένη.Η μουσική με βοηθάιει πάντοτε και μου χαλαρώνει τα νεύρα. Έλα Άλαν.Έλα να κάνουμε μία πρώτη αρχή.Κάθισε,Άλαν  και κοίταξε τα δάκτυλα μου. πάνω στα πλήκτρα.Ντο,ρε,μι,φα,σολ,λα,σι,ντο και ξανά από την αρχή.Έλα,αν δεν μπορείς μόνος σου.ακούμπησε τα δάκτυλά σου πάνω στα δικά μου.Έλα μην ντρέπεσαι.Άκου τους ήχους.Κάθε νότα έχει τον δικό της ήχο.Είναι,όπως η αλφαβήτα.Κάθε γράμμα έχει την δική του φωνή.Έλα επανέλαβε μόνος σου.Ντο,ρε,μι,φα,σολ,λα,σι,ντο και πάλι από την αρχή.Κατάλαβες Άλαν?
-Ναι,Άννα και σ'ευχαριστώ πολύ
.΄-Έλα δώσε μου ένα φιλί στο μάγουλό μου.
-Πάρε δύο φιλιά,Άννα και στα δύο μάγουλα.Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Ο Άλαν πέρασε από την κουζίνα,καληνύχτησε την Νίνα και τον άνδρα της και τους ευχαρίστησε για το πιάτο με το κέίκ,που του έδωσαν να κρατάει και στην μαμά του
-Καληνύχτα σας,τους είπε.Φεύγω,να ρίξω μία ματιά και  στα υπόλοιπα μαθήματα και να πέσω για ύπνο.Αυριο έχω σχολείο.
-Καλό ύπνο,αγόρι μου και φιλιά στη μαμά σου,είπε η Νίνα.
Σε λίγο,ένας-ένας μαζεύονταν στο σπίτι.Πρώτος επέστρεψε ο Δημήτρης,που είδε την Άννα τόσο κουρασμένη,που απόρησε.
-Πολύ δύσκολος άνθρωπος η Τζιάννα,Δημήτρη μου.
-Τα κατάφερες,Αννούλα?της απόσπασες το μυστικό της?
-Δημήτρη μου,σου φαίνεται αστείο,αλλά εγώ μόνο ξέρω τι υπέφερα.Σφίγγα η Gianna,αγάπη μου.
-Τι εννοείς,Άννα μου,σφίκα τσίμπησε τη Gianna?
-Αγάπη μου,εσύ είσαι ποιό κουρασμένος από μένα.Σφίγγα,η Gianna,αγάπη μου,σφίγγα με γυναικείο πρόσωπο και λιονταρίσια  καρδιά.Να προστατεύσει και το έμβρυο που έχασε και τον αγαπημένο της.
-Επιτέλους έμαθες περί τίνος πρόκειται?Αννα μου?
-Να έρθει και ο Ερρίκος και θα τα πούμε όλα όσα μπόρεσε να μου εκμυστηρευτεί η Gianna ή εγώ να της αποσπάσω την ομολογία.
Σε λίγο έφθασε και ο Ερρίκος.Είδε την Άννα αρκετά κουρασμένη και κατάλαβε.
-Άννα τα κατάφερες.Το καταλαβαίνω.Κατόρθωσες αυτό,που τόσες ημέρες  προσπαθούσαμε να πετύχουμε όλοι.Γρήγορα λέγε.Η γυναίκα μου περιμένει και είναι γεμάτη αγωνία.
Έλα,Άννα,σε ακούμε.Νίνα,μην στέκεσαι να ακούσεις.Θα τα μάθεις αργότερα.Ετοίμασε εσύ τα σερβίτσια για τη σούπα,φέρε και τα μπέρκερ.
-Τόμας,έλα  στην κουζίνα να πάρεις τη σουπιέρα. Είναι όλοι τόσο πεινασμένοι,που θα φάνε και μας.Έλα να τους σερβίρεις.Τα νέα θα τα ακούσουμε συγχρόνως.
-Έλα,Άννα,πες μας τι έμαθες.
-Ακούστε με.Την Gianna την προσέγγισα το πρωί και κατάφερα να συζητήσω μαζί της πολλές ώρες.Η συζήτηση το έφερνε και το έφερνε και όλο πλησιάζαμε στο επίμαχο θέμα και όλο μου απομακρυνόταν.Στη συζήτηση που είχαμε μου αράδιασε αρκετά ονόματα.Τελικά μου είπε τόσα,που και η ίδια, η Gianna, εξουθενώθηκε και έδειχνε να κάππτεται η αντίσταση της στο να κρύψει ην αλήθεια.Σε κάποια στιγμή,το κατάλαβα πολύ καλά,θέλησε να αρχίσει τις εξομολογήσεις,δεν μπορούσε να κρύβεται άλλο.Υπέφερε.
Άρχισε να μου μιλά για τον διευθυντή του ιδρύματος,για τους υπαλλήλους,που εργάζονται στο ίδρυμα,για τον Όττο.
-Για τον Όττο?γνωρίζεται με τον Όττο?
-Το ίδιο έκπληκτη έμεινα και εγώ,όταν το άκουσα.
Μου είπε τα καλύτερα λόγια για τον κύριο Όττο,όπως τον  αποκαλεί.Είναι ένας αξιοπρεπής κύριος και στοργικός πατέρας.
-Μα πώς γνωρίζει τον Όττο.Η Helga μου είπε,ότι κάτι μουρμούριζε και ο Όττο για την Gianna,όταν οι αστυνομικοί την ανέκριναν στο σπιτάκι του κήπου.
-Ο Όττο προμηθεύει το ίδρυμα με φρούτα και λαχανικά από το κτήμα . Τώρα και ψάρια του γλυκού νερού,που καλλιεργεί.Πηγαίνει τακτικά στο ίδρυμα ή μάλλον πήγαινε πριν το σοβαρό ατύχημα,που έπαθε.΄Πήγαινε από το κτήμα στο ίδρυμα με τη συντροφιά του μεγάλου παιδιού του.Η Gianna τον αποκαλεί στοργικό πατέρα γιατί δεν αφίνει τον γιο του να σηκώνει τα μεγάλα κιβώτια με τα τρόφημα,που μετέφερε από το κτήμα.
-Το παιδί του είναι μικρό.Είναι αυτό που ήταν μαζί του στο γεωργικό του όχημα,όταν έγινε το ατύχημα?
-Ναι,αυτό ήταν.Ο Θεός προστάτευσε το παιδί.
-Το έχει μαζί του πάντοτε για συντροφιά δεν θέλει να του προσφέρει εξυπηρετήσεις το παιδί.
-Δε γνώριζα,ότι ο Όττο προμηθεύει το ίδρυμα και αμφιβάλλω,αν το γνωρίζει και η Helga.
-Άννα,για ποιά άλλα πρόσωπα σου μίλησε η Gianna.
-Κύριε Ερρίκο,μου μιλησε για τον μάγειρα του ιδτύματος,για τους βοηθούς του,για τις λαντζέρες,για τις πλύντριες,για τον ιερέα του ιδρύματος.
-Υπάρχει ιερέας στο ίδρυμα?
-Ναι,κύριε Ερρίκο.Στο όδρυμα υπάρχει παρεκκλήσσι,όπου λειτουργεί στις μεγάλες εορτές και στις επετείους ένας ορθόδοξος ιερέας.ο πατέρας Ιερεμίας,ο οποίος έχει ως βοηθό  του,τον ανεψιό του διευθυντή του ιδρύματος,τον Franz,o οποίος χειρίζεται με δεξιοτεχνία το αρμόνιο στην εκκλησία......Αυτός είναι ο αγαπημένος της Giannas.
-Ω! τι ωραία έκπληξη,είπαν όλοι.Επιτέλους απομακρυνθήκαμε από κάθε άλλη υποψία.Τρέχω να το πω στη Helga.
-Κύριε  Ερρίκο,μη βιάζεσαι.Δεν τελειώσαμε.Ο νεαρός Franz τις ίδιες ημέρες που η Gianna βρήκε εργασία στη μητέρα της Helga,τις ίδιες ημέρες αναχωρούσε για την Βιέννη,όπου θα τελειοποιούσε τις σπουδές του,όπως γνωρίζεται το Ωδείο στο Μόναχο έκλεισε με το ξέσπασμα του πολέμου και μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό.
Και η δική μου η προσπάθεια,όπως γνωρίζετε,απέτυχε,είπε η Άννα, με την αλλαγή πλεύσης μου προς τις ιατρικές σπουδές.
-Έλα,Άννα,μη μας κρατάς άλλο σε αγωνία.Τι έγινε παρακάτω.
-Τα παιδιά,ο Franz και η Gianna, λίγες ημέρες πριν τον χωρισμό τους,πριν ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.Η Gianna στο κτήμα τηςHelga, στην Άνω Βαυαρία  και ο Franz στη Βιέννη,συνευρέθησαν σε μία ύψιστης στιγμής,κορύφωσης της αγάπης τους και συνάμα της θλίψης που ένοιωσαν για τον αποχωρισμό.Μία στιγμή ννεανικής τρέλλας και συγχρόνως μία ρομαντική στιγμή αγαπησιάρικης παρόρμησης έφερε αυτό το ερωτικό σμίξιμο,που κανένας από τους δύο δεν γνώριζε το αποτέλεσμα.Μία κυοφορία,που έμελλε να έχει την ατυχή εξέλλιξη,που όλοι γνωρίζουμε.
-Ο Φράντς γνωρίζει την περιπέτεια της υγείας της Giannas? Την επισκέφτηκε στην πανεπιστημιακή κλινική?
-Κανένας από το ίδρυμα δε γνωρίζει την περιπέτεια της Giannas,oύτε ο ιερέας,που θα ειδοποιούσε τον βοηθό του να επιστρέψει από τη Βιέννη.
-Κύριε Ερρίκο,υποχρεούσαι αύριο το πρωϊ να αφήσεις κάθε άλλη εργασία και να τρέξεις στο ίδρυμα να συναντήσεις τον ιερέα Ιερεμία θα του εξηγήσεις με απλά λόγια και τα υπόλοιπα άφισε τα  στη δική του υπευθυνότητα.Να ειδοποιήσει τον Φράντς.
-Ναι,Άννα,σ'ευχαριστώ,κορίτσι μου,Κι εγώ τώρα τρέχω να τηλεφωνήσω στη γυναίκα μου.Δε θέλω να την κρατώ σε αγωνία.Περιμένει τηλέφωνο.
-Τέλος καλό,όλα καλά.Δε θα το πείς,κύριε?
-Όχι,Νίνα,δε θα το πω.

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου

Νοσταλγίες
Νοστάλγησα το τσάϊ Κεϋλάνης
που έκανα 'παπάρα',όταν ήμουν παιδί.
Η μαμά μου ήταν πιστή.
Μία ημέρα,που ,ήταν νηστεία
καλή  ώρα,όπως και τώρα
μου ετοίμαζε το γάλα
είπα με στόμφο πολύ
"μαμά,θέλω να πιώ τσάϊ
που πίνεις κι εσύ."
Γέμισα την κούπα με ψωμί
κι έκανα μία γευματάρα φανταστική.
Έφαγα,θυμάμαι,εκείνη την ημέρα
και ξύλο πολύ.
Δεν ξέρω γιατί.
Δεν το έχω σκεφτεί.
Ίσως για να μη γίνω παιδί παχύ.

'

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Μάθημα Γραμματικής
Τα Ο υ δ έ τ ε ρ α   Α ν ι σ ο σ ύ λ λ β α  Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά
Τα Ουδέτερα Ανισοσύλλαβα Ουσιαστικά  σχηματίζουν την Γενική του Ενικού,όπως και  όλο τον Πληθυντικό με μία συλλαβή  περισσότερη.
Παράδειγμα
Ενικός Αριθμός                        Πληθυντικός Αριθμός
Ονομαστική  το κύμα               τα κύματα
Γενική           του κύματος        των κυμάτων

 Τα  Ο υ δ έ τ ε ρ α   Ο υ σ ι α σ τ ι κά  σε -μα,όπως το κύμα,όπως το όνομα.
Είναι παροξύτονα και προπαροξύτονα.
Τα  Ο υ δ έ τ ε ρα  Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά  σε -μα κατεβάζουν τον τόνο στην παραλήγουσα  στη Γενική του Πληθυντικού.
                                  Ενκός Αριθμός 
Ονομαστική  το κύμα                 το     όνομα
Γενική           του κύματος          του   ονόματος
Αιτιατική       το κύμα                 το    όνομα
Κλητική              κύμα                         όνομα


                             Πληθυντικός Αριθμός
Ονομαστική     τα  κύματα            τα ονόματα
Γενική              των κυμάτων        των ονομάτων
Αιτιατική          τα κύματα             τα ονόματα
Κλητική                  κύματα                ονόματα
Όπως κλίνεται το Ουδέτερο Ουσιαστικό  το  κύμα κλίνονται και άλλα Ουδέτερα Ουσιαστικά,όπως το βήμα,το χώμα,το γράμμα,το χρώμα,το χρήμα,το σώμα,το τάγμα,το τάμα και άλλα. Όμοια κλίνεται και το γάλα.
Όπως κλίνεται  το Ουδέτερο Ουσιαστικό   το όνομα όμοια κλίνεται το  μάθημα,το πρόβλημα,το ζήτημα,το διάλειμμα,το στοίχημα, το ύφασμα  και άλλα.

Μερικά Ουδέτερα  αφηρημένα  Ουσιαστικά σε -μα τα συναντάμε μόνο στον Πληθυντικό Αριθμό,όπως  τα άρματα,τα γεράματα,τα τρεχάματα,τα χαράματα,τα χαιρετίσματα και άλλα.

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
Ο Ερρίκος  μετά από το   ελαφρύ   δείπνο  που ετοίμασε η Νίνα,με το τσάϊ του βουνού και τα βουτήματα που έφερε ο άνδρας της από τον Ζάκχερ πέρασε στο γραφείο του.  Θέλησε  να κοιτάξει τις ελληνικές εφημερίδες,που οι εργασιακές του απασχολήσεις δεν του  άφησαν ελεύθερο χρόνο να τους ρίξει  μία ματιά.Άνοιξε το ντουλάπι και έβγαλε την κούτα,όπου τις είχε τοποθετήσει.Ήταν  το χάρτινο κουτί με τις εφημερίδες αυτής της χρονιάς,που  σε λίγες ημέρε θα έδινε τη θέση της στην καινούρια χρονιά,όταν χτύπησε το τηλέφωνο.Ήταν η Helga.-Αγάπη μου,τι κάνεις?-Καλά είμαι,αγάπη μου.Η μητέρα σου τι κάνει?Καλά είναι,αγάπη μου.Η Άννα είναι εκεί?-Ναι,εδώ είναι,αγάπη μου. Καθυστέρησε να επιστρέψει και είχε ένα  μικροκαυγαδάκι με τον Δημήτρη.Τώρα έχουν ηρεμήσει .Κάθονται στο σαλόνι.Βλέπουν ένα φιλμ στην τηλεόραση.  -Αγάπη μου,γιατί ρωτάς? Τι συμβαίνει?
Ερρίκο  μου,μην τρομάξεις,αγάπη μου.Σημερα μας επισκέφτηκε μία ομάδα αστυνομικών από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής που βρίσκεται το γραφείο σου της εργατικής συνομοσπονδίας.Ζητούσαν πληροφορίες για την Τζιάννα,σχετικές με το επεισόδιο που την έστειλε στο νοσοκομείο.Πήγαν και στο πλησιέστερο, προς το κτήμα,αστυνομικό τμήμα,αλλά δεν γνώριζαν κάτι σχετικό,πέρα από το ότι δήλωσε τον ερχομό της ,όταν ήλθε να εργαστεί  στην υπηρεσία της μαμάς.Ερρίκο μου σε ξάφνιασα?Το ίδιο έπαθα κι εγώ,όταν τους είδα.
-Στο ατυνομικό τμήμα της περιοχής ,όπου βρίσκεται το γραφείο μου της συνομοσπονδίας έμαθα,ότι ήλθε ένας καινούριος διοικητής .Μελέτησε το φάκελλο,τον σχετικό με την υπόθεση της Τζιάννας,με τις ανακρίσεις που υπεβαλαν σε μένα με  τα σχετικά και τους έστειλε να  ερευνήσουν την υπόθεση.
-Η μητέρα σου,αντιλήφθηκε κάτι?
-Όχι,ευτυχώς,αγάπη μου,ήλθαν το πρωί.Η μαμά κοιμόταν.Όχι δεν τους πέρασα στο σπίτι.Στο σπιτάκι για τους ξένους,στον κήπο,εκεί τους δέχτηκα.Εκεί αναρρώνει και ο Όττο,που έλεγε κάτι,κατά τη διάρκεια της ανάκρισης,αλλά δεν κατάλαβα τι έλεγε.Έχει ακόμα τις γάζες στο πρόσωπο του.Ναι,αγάπη μου,στο σπιτάκι του κήπου,για να μην στενοχωρούμε τη μαμά.
-Την Άννα,τι την θέλεις,αγάπη μου?
-Αγάπη μου,θέλω αύριο να βρει την Τζιάννα,να μιλήσει μαζί της. Είναι έξυπνη η Άννα.Έχει την ικανότητα της πειθούς και πιστεύω ,ότι θα τα καταφέρει να  εκμυστηρευτεί στην Άννα το μυστικό της.
-Πολύ καλή  η σκέψη σου,αγάπη μου.Σου στέλνω φιλιά.Πάω να βρω την Άννα να της πω.
Ο Ερρίκος πήγε στο σαλόνι. Η Άννα και  ο Δημήτρης είχαν κλείσει την τηλεόραση και συζητούσαν ήρεμα.Ο Δημήτρης έλεγε  στην Άννα,την επιθυμία του καθηγητή του,Δόκτορα Αρμπέϊτερ,να μετακομίσει στο σπίτι του λίγο καιρό, ώστε να έχει την επίβλεψη του  για την καλύτερη  δυνατή απόδοση  στη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας του.
-Πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, είπε η Άννα.
-Αγάπη μου,ο καθηγητής μου,έχει ένα πρόβλημα  με την υγεία  της γυναίκας του Αναγκάζεται μετά το μάθημα,να επιστρέφει στο σπίτι,να  μετρά την αρτηριακή της πίεση ,πριν πάρει το πρωίνό της.
-Τι μου λες?αλήθεια μου λες?
Ναι,αγάπη μου,αλήθεια.
Ο Ερρίκος βιαστικά μπήκε στο σαλόνι.
-Άννα,είπε,αύριο,οπωσδήποτε να βρεις τη Τζιάννα.Να μιλήσεις μαζί της και να προσπαθήσεις να αποσπάσεις το μυστικό της Τζιάννας.Έχω εμπιστοσύνη στη πειθώ σου.Να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση.Αρκετά μας ταλαιπωρεί.Μίλησα στο τηλέφωνο με τη Helga.Σήμερα το πρωί πήγε μία ομάδα αστυνομικών στο σπίτι και  υπέβαλαν τη  γυναίκα μου σε  ανάκριση.Σε παρακαλεί και η Helga.Άννα,αύριο το πρωϊ,οπωσδήποτε.
-Μείνε ήσυχος,κύριε Ερρίκο,αύριο το  πρωϊ,οπωσδήποτε,θα προσπαθήσω να αποσπάσω από τη Τζιάννα το μυστικό της.
-Όπως βλέπεις,Δημήτρη μου,αύριο με περιμένει πολύ δουλειά και δεν
γνωρίζω,αν μπορέσω να φέρω σε πέρας,την εντολή,που μου αναθέτουν ο Ερρίκος και η Helga.
Καλά,αγάπη μου,θα μιλήσω με τον καθηγητή μου σχετικά  με την αναβολή της υποχρέωσης,που θεωρεί,ότι έχει σε μένα.
Μη ξεχνάς,αγάπη μου,ότι χρειαζόμαστε και την έγκριση από τον Ερρίκο.
Ναι,έχεις δίκιο,αγάπη μου,δεν το σκέφτηκα.

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Το Ποίημα τιυ Σαββατόβραδου

                   Όλοι
Από τη Μακεδονία ως την Κρήτη
και από τη Θράκη ως το Μοριά
από την Κύπρο ως του Αιγαίου τα νησιά
όλοι πολεμήσαν για την ελευθεριά
 κι εγώ,μα την ανάσταση
θα κάνω επανάσταση
για τη δικη μου λευθεριά
τα λόγια που μου είπες
με πλήγωσαν βαθιά.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μάθημα Γραμματικής
Τα Ουδέτερα Ουσιαστικά  σε -ος
Τα Ο υ δ έ τ ε ρ α  Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά σε -ος είναι παροξύτονα και οξύτονα.Τονίζονται στην παραλήγουσα και στη λήγουσα.Να κλίνουμε το  Ουδέτερο Ουσιαστκό  το γένος.
Ενικός αριθμός                               Πληθυντικός αριθμός
Ονομαστική  το γένος                     τα γένη
Γενική           του γένους                  των γενών
Αιτιατική        το γένος                      τα γένη
Κλητική            γένος                            γένη
Όπως κλίνεται το γένος κλίνεται το έθνος,το κράτος και άλλα.

Όπως βλέπουμε , τα Ουδέτερα Ουσιαστικά, στη Γενική Πληθυντικού γίνονται  οξύτονα. Κατεβάζουν τον τόνο στη λήγουσα
Να κλίνουμε και ένα  Ουδέτερο Ουσιαστικό προπαροξύτονο  το μέγεθος
Ενικός αριθμός                          Πληθυντικός αριθμός     
Ονομαστική   το μέγεθος             τα μεγέθη
Γενική            του μεγέθους        των μεγεθών
Αιτιατική        το μέγεθος              τα μεγέθη
Κήτική                  μέγεθος                   μεγέθη
Όπως  βλέπουμε  στη Γενική Ενικού γίνεται παροξύτονο .Ο τόνος κατεβαίνει  στην παραλήγουσα.
Στην Ονομαστική,Αιτιατική,Κλητική του Πληθυντικού ο τόνος κατεβαίνει στην παραλήγουσα  γίνεται παροξύτονο.
Στη Γενική Πληθυντικού γίνεται οξύτονο.Ο τόνος κατεβαίνει στη λήγουσα.
Όπως κλίνεται  το μέγεθος κλίνεται  το στέλεχος και άλλα.
Το Ουδέτερο Ουσιαστικό  το πέλαγος κλίνεται και χωρίς το τελικό ς. Ονομαστική το πέλαγο-  Γενική  του πελάγου ή πέλαγου.
Πληθυντικός αριθμός Ονομαστική  τα πέλαγα.
Μερικά Ουδέτερα αφηρημένα  Ουσιαστικά  δεν σχηματίζουν Πληθυντικό,όπως το κόστος,όπως το θάρρος.
Στο θάρρος,ο λαός ,στη λαϊκή  διάλλεκτο,λέει τα θάρρη ή τα θάρρητα.
Αφηρημένα Ουσιαστικά λέγονται στη γλώσσα μας,αλλά και σε άλλες γλώσσες,τα ουσιαστικά,που έχουν  έννοιες αφηρημένες,όπως στα προτερήματα η λέξη ανδρεία,όπως στα ελαττώματα, η υποκρισία.Στα συναισθήματα,όπως ο θαυμασμός.Στις φιλοσοφικές έννοιες,όπωςν η συγκίνηση.Στις επιστημονικές και μαθηματικές έννοιες,όπως παρατήρηση,εξίσωση.Έννοιες,που σχετίζονται με την τέχνη ,αρμονία,καλαισθησία
Ουσιακά,που έχουν μία ειδική χρήση στην καθημερινή ομιλία,όπως λέμε αγάπη μου και όχι αγαπημένε μου ή αγαπημένη μου.Όπως λέμε λεβεντιά μου  και όχι λεβέντη μου.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η συνέχεια  στο
Μάθημα   Γραμματικής
Όμοια κλίνονται τα υποκοριστικά σε -άκι,σε -ούλι,όπως το αρνάκι,όπως το μικρούλι και άλλα.
Αυτά τα υποκοριστικά σε -άκι σε -ούλι, δεν σχηματίζουν συνήθως γενική.
Δεν θα πούμε  το γατάκι  του γατακιού.Θα πούμε  του γατιού,από το γατί. Δεν θα πούμε το μικρούλι  του μικρουλιού.Θα πούμε του μικρού,από το μικρό.

Όλα τα Ουδέτερα Ουσιαστικά σε -ι τονίζονται στη λήγουσα στη γενική του Ενικού και του Πληθυντικού  αριθμού
του τραγουδιού -των τραγουδιών
Όλα τα Ουδέτερα  σε -ι γράφονται με  ι (γιώτα).Τα Ουδέτερα Ουσιαστικά,που αποτελούν εξαίρεση και γράφονται με υ ( ύψιλον)είναι τα ουσιαστικά
το βράδυ,το δάκρυ,το δόρυ,το οξύ,το δίχτυ,το στάχυ.
Το Ουδέτερο Ουσιαστικό
το βράδυ γράφεται με ι  στη γενική του Ενικού αριθμού και σε όλες τις πτώσεις του Πληθυντικού  αριθμού 
       Ενικός αριθμός                    Πληθυντικός ατιθμός
Ονομαστική  το βράδυ                      τα βράδια
Γενική           του βραδιού                των  βραδιών
Αιτιατική       το βράδυ                     τα βράδια
Κλητική              βράδυ                         βράδια

Μάθημα Γραμματικής
Ουσιαστικά Ουδετέρου Γένους που λήγουν σε -ι.
Τα Ουδέτερα Ουσιαστικά είναι οξύτονα και παροξύτονα.Τονίζονται στη λήγουσα και στην παραλήγουσα,όπως το παιδί,όπως το τραγούδι.
                             Ενικός αριθμός                                       Πληθυντικός  αριθμός
Ονομαστική  το παιδί            το τραγούδι                  τα παιδιά            τα τραγούδια
Γενική          του παιδιού      του τραγουδιού                 των παιδιών       των τραγουδιών
Αιτιατική      το παιδί            το τργούδι                       τα παιδιά            τα τραγούδια
Κλητική            παιδί                 τραγούδι                          παιδιά                 τραγούδια
Όπως κλίνεται το παιδί κλίνονται το αρνί,το τυρί,το ψωμί και άλλα ουδέτερα Ουσιαστικά σε -ι.
Όοως κλίνεται το τραγούδι κλίνονται  το  θυμάρι, το χελιδόνι και άλλα.
Τα παράγωγα σε -αδι,-ιδι,-αρι,όπως το ασπράδι,το γρασίδι,το βλαστάρι.

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Καλή Εβδομάδα
Η   Κυριακή της Ορθοδοξίας
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιόρτασαν χθες Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 οι Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες σε όλη την οικουμένη,
Όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης νηστείας,της νηστείας της Σαρακοστής.
Από τα βάθη των αιώνων προέρχεται η χριστιανική  μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας.
Από την εποχή των Βυζαντινών Αυτοικτρατόρων γιορτάζεται μέχρι σήμερα η ανάμνηση της οριστικής  αναστήλωσης των ιερών εικόνων,η οποία έδωσε τέλος στη διαμάχη μεταξύ των εινονολατρών και των εικονομάχων.
Ο εικονομάχος Βυζαντινός Αυτοκράτορας ο Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος προσπάθησε να επηρεάσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανό,να αφαιρέσουν τις εικόνες από τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίς ή να τις τοποθετήσουν ψηλά,ώστε οι εκκλησιαζόμενοι να μην φτάνουν να ασπαστούν τις εικόνες με τα αμαρτωλά τους χείλη,είπε ο Αυτοκράτορας,ο οποίος θεωρούσε τη λατρεία των εικόνων ειδωλολατρεία και τους ανθρώπους ,που ασπάζονταν τις εικόνες τους θεωρούσε ειδωλολάτρες.
Η διαμάχη μεταξύ των εικονομάχων και των εικονολατρών ξεκίνησε  ένα αιώνα και περισσότερο πριν τον οριστικό τερματισμό της.
 Οι έριδες διήρκεσαν όλον σχεδόν τον όγδοο αιώνα μέχρι το πρώτο ήμισυ του ένατου αιώνα.Συγκεκριμένα άρχισαν το 726 με την ήπια συμπεριφορά ως προς το θέμα αυτό του Αυτοκράτορα Λέοντα Ισαύρου.Μετά το θάνατο του το 741 ο διάδοχος υιός του Κωνσταντίνος Ε'  έντατικοποίησε τον αγώνα και  με περισσότερη ορμή επιτίθετο κατά των εικονολατρών και της εικονολατρείας,όπως και οι επόμενοι Αυτοκράτορες. Μέχρις ότου η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα μετά το θάνατο του συζύγου της Αυτοκράτορα Θεόφιλου  και ο Πατριάρχης Μεθόδιος  έδωσαν την οριστική λύση στο επίμαχο αυτό θρησκευτικό θέμα.
Υπέγραψαν το 843 το  διάταγμα,το οποίο καθιέρωνε την οριστική αναστήλωση των εικόνων στις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες.
Ακολούθησαν λαμπροί πανηγυρισμοί και λιτανίες εκείνη την ημέρα,που η Α΄Κυριακή των νηστειών του έτους 843 ήταν 11 Φεβρουαρίου.
Το τέλος της διαμάχης για τις εικόνες έδωσε  και το τέλος στις οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι Αυτοκράτορες στις Εκκλησίες και στα μοναστήρια. Ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος ήταν πολέμιος των μοναστηριών και είχε διατάξει το κλείσιμο τους.Η  Ζ΄Οικουμενική Σύνοδος της οποίας τις αποφάσεις επανεπροσδιόρισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα  ξαναέδωσε  στην Εκκλησία τα προνόμια  της. Χρόνια Πολλά.

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Το Ποίημα του Σαββατόβραδου

       Ο "Καλός"
Ο  Πρίγκηπας ο Υψηλάντης
 ο Αλέξανδρος
αν και το χέρι το δεξί του
στη μάχη  έχασε της Δρέσδης
ούτε  επί ελάχιστον πτοήθηκε
 με ορμή και ενθουσιασμό
προχωρεί
τον Τίμιο Αγώνα οδηγεί.
Στη Μολδαβία 
τη σημαία
 της  Επανάστασης υψώνει
το ίδιο και στο Βουκουρέστι
κατά το νοητόν
ως αρχηγός της Φιλικής 
ορκίζεται                                                        .
κατά το τυπικόν.
 Ονειροπόλος  με ενθουσιασμό 
 θυσία και ηρωίσμό
 σαν  άλλος Σωκράτης
σαν άλλος Μεγαλέξανδρος
σαν άλλος Χριστός.
Τη  γνώμη  του εκφέρει
 στο συνέδριο της Βιέννης
ως ειδικός
 ότι το εθνικό το ζήτημα
το ελληνικό
είναι ζήτημα χριστιανικό
 και ανθρωπιστικό
το χρέος του να κάνει
 είναι σωστό
με φλογερό ενθουσιασμό.
Στο κάλεσμα του  σπεύσανε
 άπαντες
οι φίλοι των Ελλήνων
στρατεύματα ευρωπαϊκά
και στο πυροβολικό
  ο Βουτιέ ο Ολιβιέ
 και  πεντακόσιοι σπουδαστές
 όλοι  τους εθελοντές
τον Ιερό τον Λόχο
απαρτίσαν
με πατριωτισμό επολεμήσαν
και Έλληνες ναυτικοί 
πολεμικά τα  πλοία
  εξοπλίσαν.
Ο Υψηλάντης στο Βουκουρέστι
 επαναστατική σημαία
 υψώνει
 τους  Πασάδες  ανταμώνει.
Το ζήτημα της Ελλάδας
το εθνικό
γίνεται  στον Υψηλάντη
ζήτημα προσωπικό
για της Ελλάδας την Ανάσταση
σήκωσαν τη  σημαία, Επανάσταση.
Τα  έντονα
τα μελαγχολικά του μάτια
μιαν ελεύθερη Ελλάδα
θορρούν
δίχως την απελπισιά
και την πίκρα της σκλαβιάς. 

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Μάθημα  Γραμματικής
Τα Ουσιαστικά   Ουδετέρου  Γένους
Τα  Ο υ δ έ τ ε ρ α   Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά    χωρίζονται σε  ι σ ο σ ύ λ λ α β α  και α ν ι σ ο σ ύ λ λ α β α
Τα Ο υ δ έ τ ε ρ α  ι σ ο σ ύ λ λ α β α  Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά
τελειώνουν ή λήγουν  στην Ονομαστική του Ενικού αριθμού 
σε -ο, όπως  το βουνό
σε-ι,  όπως το παιδί
σε -ος, όπως το βάρος
Τα  Ο υ δ έ τ ε ρ α    ι σ ο σ ύ λ λ α β α   Ο υ σ ι α σ τ ι κ ά  σε -ο  είναι  οξύτονα,παροξύτονα και προπαροξύτονα.
Οξύτονα: το βουνό
Παροξύτονα: το πεύκο
Προπαροξύτονα: το σίδερο,
                           Ενικός  αριθμός
Ονομαστική  το βουνό          το  πεύκο        το σίδερο
Γενική           του βουνού      του πεύκου      του σίδερου
Αιτιατική       το βουνό            το πεύκο         το σίδερο
Κλητική            βουνό                 πεύκο             σίδερο
  
                        Πληθυντικός  αριθμός
Ονομαστική   τα βουνά           τα πεύκα             τα σίδερα
Γενική             των βουνών      των πεύκων        των σίδερων
Αιτιατική           τα βουνά        τα πεύκα              τα σίδερα
Κλητική                 βουνά              πεύκα                   σίδερα

Όπως κλίνεται το βουνό   κλίνονται το νερό,το ποσό,το φτερό,το μαγειρειό,το νοικοκυριό και άλλα.
Όπως κλίνεται το πεύκο  κλίνονται  το δέντρο,το βιβλίο,το θηρίο,το  υπουργείο,το αστεροσκοπείο και άλλα.
Όπως κλίνεται το  σίδερο  κλίνονται το αμύγδαλο, το δάχτυλο,το σέλινο,το σύννεφο,το τριαντάφυλλο και άλλα. 
Στο  προπαροξύτονο Ουδέτερο Ουσιαστικό το πρόσωπο
 κατεβαίνει  ο τόνος  στη Γενική Ενικού και Πληθυντικού αριθμού και  έτσι στις πτώσεις αυτές γίνεται  παροξύτονο
         Ενικός αριθμός                             Πληθυντικός αριθμός
Ονομαστική   το πρόσωπο                          τα πρόσωπα
Γενική          του προσώπου                       των προσώπων
Αιτιατική       το πρόσωπο                           τα πρόσωπα
Κλητική              πρόσωπο                                 πρόσωπα

Όπως κλίνεται  το πρόσωπο  κλίνονται  το μέτωπο,το  άλογο,
το άτομο,το κύπελλο,το έπιπλο,το θέατρο,το όργανο και άλλα.

Τα Ουδέτερα Ουσιαστικά  προπαροξύτονα,όπως  το πρόβατο, το βούτυρο,το γόνατο, το ατμόπλοιο, στη Γενική Ενικού και Πληθυντικού γίνονται παροξύτονα ή παραμένουν προπαροξύτονα.Δηλαδή τονίζονται στην παραλήγουσα ή παραμένει ο τονισμός στην προπαραλήγουσα.
Παραδείγματος χάριν
Ενικός αριθμός
Ονομαστική   το βούτυρο
Γενική            του βούτυρου ή του βουτύρου
Αιτιατική       το βούτυρο
Κλητική         βούτυρο

Πληθυντικός  αριθμός
Ονομαστική  τα βούτυρα
Γενική           των βουτύρων ή των βούτυρων
Αιτιατική      τα βούτυρα
Κλητική              βούτυρα

                                   

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Καλό Μήνα
'Ηρθε ο Μάρτης , ο πρώτος μήνας της Άνοιξης του 2017 με συννεφιά,όμως με τη θερμοκρασία ανεβασμένη στους 17 βαθμούς.
Το κρύο και η βροχή δεν θα λείψουν και αυτόν τον  μήνα.
Το λέει και ο λαός  στην παροιμία "Αν βρέξει ο Μάρτης δύο νερά και ο Απρίλης άλλο  ένα, χαρά στον γεωργό που έχει πολλά σπαρμένα."
Ο Μάρτης έχει μία από τις σπουδαίες και σημαντικές θρησκευτικές εορτές.
Στις 25 του μηνός εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και συγχρόνως την ανάμνηση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τις τριήμερες γιορταστικές εκδηλώσεις,παρελάσεις και την ευκαιρία να εκδράμουμε στα κοντινά μας  παραθαλάσσια χωριά και στα νησιά.
Να απολαύσουμε τον παραδοσιακό  παστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά, με  παντζάρια  και με ταραμοκεφτέδες.
Αλλά είναι ενωρίς να μιλάμε για ψάρι,από τώρα.
Σήμερα είναι Τετάρτη και νηστεύουμε και το λάδι.
Καλό κάνει στην υγεία μας η νηστεία.
Σήμερα το μεσημέρι που μέτρησα την πίεσή μου ήταν αρκετά πεσμένη.βρήκα τη συστολική,που είναι η μεγάλη,στο 9,5 και τη διαστολική,που είναι η μικρή,στο 5,5. Πολύ καλά είναι και αν ήταν και λίγο πιο πάνω,στο 10 ή στο 11 θα ήταν καλύτερα.
Στη διάρκεια της ημέρας κάπου εκεί θα φτάσει.
Πολλές  ευχές στους εορτάζοντες την ονομαστική τους εορτή και στους έχοντες γενέθλια το μήνα Μάρτιο. Να τα εκατοστίσουν.