Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Χαρμόσυνα χτυπούσαν οι καμπάνες σήμερα 21 Μαϊου συνεορτάζοντας τους αγίους Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Ελένη. Ο Κωνσταντίνος είναι ο μετέπειτα Αυτοκράτορας το Βυζαντίου ο Μέγας Κωνσταντίνος,όπως μας είναι γνωστός,του οποίου το όνομα έμεινε στην Ιστορία γιατί μετέφερε την Πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους από την Παλαιά Ρώμη στη Νέα Ρώμη,στο Βόσπορο,στη σημερινή Κωνσταντινούπολη.Γιατί υπέγραψε το διάταγμα του Μεδιολάνου, το οποίο απαγόρευε τους διωγμούς των Χριστιανών και γιατί επέτρεψε την ανεξιθρησκεία. Να λατρεύει ο κάθε άνθρωπος ,όποιον Θεόν ηρέσκετο.
Η μητέρα του η Ελένη υπήρξε σύζυγος του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου Α του Χλωρού,ο οποίος ήταν ο πατέρας του Μ. Κωνσταντίνου.Αγίασε με τους διωγμούς του Διοκλητιανού την αρχή και αργότερα του Γαλερίου.Είναι η αγία Ελένη που ανέδειξε  τον Τίμιο Σταυρό.Σε μεγάλη ηλικία επεθύμησε να βρεθεί στους τόπους,στους αγίους τόπους,όπου γεννήθηκε,έζησε και μαρτύρησε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός.Περιηγήθηκε,ανέσκαψε και έκτισε την εκκλησία της Αναστάσεως στο σημείο που βρέθηκε ο Σταυρός. Ήταν ήδη διαζευγμένη με τον Αυτοκράτορα σύζυγον της ο οποίος είχε παντρευτεί την αρχόντισσα Θεοδώρα,όταν ξεκίνησε με την επιθυμία της ευρέσεως του Τιμίου ξύλου,του Τιμίου Σταυρού. Η μνήμη και των δύο αγίων εορτάζεται την ίδια ημέρα στις 21 Μαϊου.Ως εκ τούτου ονομάστηκαν Ισαπόστολοι.Μόνον ο Μέγας Κωνσταντίνος απεβίωσε κατ  αυτήν την ημερομηνίαν.
Χρόνια μας Πολλά και του χρόνου με Υγεία
Σήμερα  21  Μαϊου 2012  ανήμερα της   εορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης άρχισαν οι Πανελλαδικές εξετάσεις με εναρκτήριο μάθημα,όπως κάθε χρόνο, το μάθημα της Νεοελληνικής  Γλώσσας.
Η Εξεταστική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας έθεσε στους υποψηφίους να εκθέσουν τις απόψεις τους  και να αναλύσουν ένα απόσπασμα κειμένου από το βιβλίο της ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ "Πολιτισμός Ελληνισμός - Προσέγγιση".Το θέμα αναφέρεται στην Τέχνη. Το απόσπασμα του κειμένου είναι το παρακάτω.
"Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο.Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με Πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις Παγκόσμιες,θα έλεγα,σχεδόν εξωχρονικές.
Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης  του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα.
Το Ελληνικό Πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα του νου και της καρδιάς,αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στο Θεό,αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο".

Εύκολο θέμα για όλα τα παιδιά καλή επιτυχία και καλή συνέχεια παιδιά.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

                                        Η  Κυριακή   Προσευχή

                             Πάτερ  ημών  ο  εν  τοις  ουρανοίς,
                             αγιασθήτω  το  όνομα  σου
                             ελθέτω  η  βασιλεία  σου
                             γεννηθήτω  το  θέλημα  σου,
                             ως  εν  ουρανώ  και  επί  της γης
                             τον  άρτον  ημών  τον  επιούσιον 
                             δος  ημίν  σήμερον
                             και  άφες  ημίν  τα  οφειλήματα  ημών,
                             ως  και  ημείς  αφίεμεν  τοις  οφειλέταις  ημών
                             και  μη  εισενέγκης  ημάς  εις  πειρασμόν,
                             αλλά  ρύσαι  ημάς  από  του  πονηρού.

Ότι  σού  εστιν  η  βασιλεία  και  η  δύναμις  και   η  δόξα,του πατρός  και  του  Υιού  και  του  Αγίου  Πνεύματος  νυν και  αεί  και  εις  τους  αιώνας των αιώνων.Αμήν.

Λίγα  λόγια  για  να  κατανοήσουμε  την Προσευχή.
Ονομάζεται  Κυριακή  Προσευχή  γιατί  ψάλλεται στις Χριστιανικές Εκκλησίες, στη  λειτουργία  κάθε  Κυριακής.
Η  Κυριακή  είναι  η  ημέρα  η αφιερωμένη  στον  Κύριο  Ημών  Ιησού  Χριστόν.
Προς  τιμήν  του  ονομάζεται  η  ημέρα  Κυριακή.
Είναι μία από τις ωραιότερες προσευχές που ακούμε  την  Κυριακή  στην  Εκλησσία  και  σε  όλες  τις  λειτουργίες. Είναι η πιο  εύκολη  προσευχή  και  η  πιο  συνηθισμένη  για  να  την  αποστηθίσουν  ακόμη  και  τα  μικρά  παιδιά,να τη μάθουν  και  να   λένε  τα  λόγια  της  απέξω  ψελιστά  ή  απομέσα  τους, κρυφά,με  τη  σκέψη  τους. Είναι η βραδυνή  προσευχή  μας  πριν  κοιμηθούμε.

       Η  μετάφραση  της Κυριακής   Προσευχής

               Επουράνιε  Πατέρα  μας,
               να αγιασθεί  το  όνομα  σου
               να  έλθει  η βασιλεία  σου
               να πραγματοποιηθεί  το  θέλημα  σου,
               όπως  στον  ουρανό  το  ίδιο και  στην  γη
               δος  μας  το  καθημερινό  ψωμάκι  μας
               και  συγχώρεσε  τα αμαρτήματα  μας,
               όπως  και  μεις  συγχωρούμε αυτούς
               που αμαρτάνουν εναντίον μας
               και   μη  μας  βάζεις  σε  πειρασμό,
               αλλά  σώσε  μας  από  τις  πονηριές του  διαβόλου.
                           
                            

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σήμερα 18 Μαίου η ημέρα είναι γιορταστική καθώς έχει καθιερωθεί ως  η παγκόσμιος ημέρα των Μουσείων.Τα Μουσεία είναι σήμερα ανοιχτά όλη την ημέρα. Η  είσοδος είναι ελεύθερη μόνο που στο Εθνικό αρχαιολογικό οι ώρες λειτουργίας είναι οι ίδιες,όπως και τις άλλες ημέρες.
Να επισκεφθούμε τα μουσεία.Εναι ευκαιρία σήμερα που η είσοδος είναι δωρεάν να επισκεφθούμε τα μουσεία μικροί και μεγάλοι,κυρίως οι μαθητές.Να  επισκεφθούν το Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο.Εκεί βρίσκονται οι φορολογικοί κατάλογοι των μελών της Αθηναϊκής συμμαχίας,από το 443 προ Χριστού,σε μια σειρά επιγραφών.Οι συμμαχικές πόλεις είναι χωρισμένες σε πέντε περιφέρειες ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή τους. Έτσι έχουμε τις επιγραφές με τους Ιωνικούς φόρους,όπου αναφέρεται ότι τον υψηλότερο φόρο πλήρωσαν οι Κυμαίοι με δώδεκα τάλαντα. Οι Ελλησπόντιοι φόροι,όπου τον υψηλότερο φόρο πλήρωσαν οι Χερρονησίται με δεκαοκτώ τάλαντα.Τον Θρακικό φόρο με υψηλότερο φόρο των Μενδαίων με εννέα τάλαντα. Τον Καρικό φόρο με υψηλότερη φορολογία των Κώων με πέντα τάλαντα. Τον Νησιώτικο φόρο με υψηλότερη φορολογία των Αιγινητών με φόρο τριάντα ταλάντων.Η Αίγινα την αρχαία αυτή εποχή πλήρωσε τον υψηλότερο φόρο. Η εισφορά των συμμαχικών πόλεων ποίκιλλε κατά περιόδους ανάλογα με τις εσωτερικές οικονομικές τους μεταβολές και ανάλογα με τις ανάγκες της συμμαχίας. Οι επιγραφές αυτές που σώθηκαν και βρίσκονται στο αρχαιολογικό μας μουσείο αποτελούν σημαντική συμβολή  στη μελέτη της εξέλλιξης του αθηναϊκού κράτους αυτή την αρχαία ελληνική εποχή. Να επισκεφτούμε τα μουσεία μας,να είμαστε προσεκτικοί να μην κάνουμε ζημιές και να τα προφυλάξουμε από τις επιδρομές των ληστών.Είναι η κληρονομιά μας,η κληρονομιά που μας  άφησαν οι αρχαίοι μας προγόνοι. Έχουμε χρέος να  διαφυλάξουμε αυτήν την σημαντική  κληρονομιά ως "κόρην  οφθαλμού",ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Να σοβαρέψουμε τώρα και να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την υπόθεση με τις φυλακισμένες ιερόδουλες που άρπαξαν το Έιτζ.
Πώς να διαχειριστούμε το θέμα για να προστατεύσουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Αυτή η ασθένεια,το Έιτζ,είναι η μια μεγάλη συμφορά,που ενέσκυψε στην κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια του εικοστού αιώνα και συνεχίζεται και στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος μαστίζεται από αφροδίσιες και δερματικές αρρώστιες.Πρώτα ήταν η λέπρα,μετά  η σύφιλη και τώρα τροποποιημένες και καλά θρεμένες και οι δυο ασθένειες μαζί,επανήλθαν και μεταδόθηκαν  στους  εξασθενημένους ανθρώπινους οργανισμούς.Γίνονται περισσότερο επικίνδυνες στις γυναίκες που ασκούν το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου,που είναι οι ιερόδουλες ή όπως τις ονομάζει ο λαός πιο απλά,πουτάνες. Η ονομασία ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ προέρχεται απο την Αρχαία εποχή. Ήταν οι δούλες,ήταν oι  ιέρειες οι αφιερωμένες στους  ναούς των αρχαίων Θεών,του θεού Απόλλωνα,της θεάς Άρτεμης.Στην κυριολεξία όμως ιερόδουλες ονομαζόταν οι ιέρειες του ναού της αρχαίας ειδωλολατρικής θεάς Αφροδίτης,της θεάς του Έρωτα.Από τότε,από τους αρχαίους χρόνους επικρατεί η ονομασία μέχρι και σήμερα,γι αυτό και το ονομάζουν " το αρχαιότερο επάγγελμα".
Δεν θα ασχοληθούμε  με το "πώς" και το "γιατί" οι ιερόδουλες ασχολούνται με το επάγγελμα αυτό.
Τα αίτια μπορεί να είναι περισσότερο  η ανέχεια,η  φτώχεια,η ορφάνια και λιγότερο η κληρονομικότητα.Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα να ασχοληθούμε είναι πώς θα μπορέσουμε να τις θεραπεύσουμε ή να περιορίσουμε την μετάδοση.Η αρρώστια αυτή,το Έιτζ,επιτίθεται σε εξασθενημένους οργανισμούς,που δεν μπορούν να αμυνθούν,με αποτέλεσμα να καταβάλλει τον οργανισμό τους και να επιφέρει την  καταβολή των δυνάμεων τους.
Χρειάζονται τώρα εκεί στις φυλακές όπου κλείστηκαν,καλή και πολλή τροφή.Τα φάρμακα που παίρνουν χρειάζονται πολύ φαγητό για να μπορέσει ο άρρωστος οργανισμός τους να αντεπεξέλθη στην αρρώστια. Ευτυχώς που βρέθηκαν στη χώρα μας,η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα.Αυτά τα δύο είδη διατροφής χρειάζεται περισσότερο ο οργανισμος τους για να ξεπεράσει το κακό.
Η βιταμίνη που χρειάζονται περισσότερο είναι η βιταμίνη C. Είναι η βιταμίνη που ενισχύει περισσότερο το ανοσοβιολογικό μας σύστημα. Μπορούμε να την πάρουμε από τον χυμό των πορτοκαλιών.Κάθε ένας άνθρωπος,μικρός και μεγάλος χρειάζεται την ημερήσια δόση του σε βιταμίνη C.Πίνουμε χυμό από ένα κιλό πορτοκάλια,οι μεγάλοι, κάθε μέρα ή τρώμε ολόκληρα πορτοκάλια,ένα κιλό,αφού τα ξεφλουδίσουμε.Οι άρρωστες αυτές γυναίκες χρειάζονται οπωσδήποτε,ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ ΔΙΣΚΙΑ.ΧΗΜΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ.Και ξεκούραση,πολλή ξεκούραση, χρειάζεται ο καταπονημένος οργανισμός τους.Εκεί μέσα στις φυλακές μόνο μπορούν να ξεκουραστούν,οι φυλακές γιαυτές είναι η προστασία τους. Η πολιτεία τις υποστηρίζει.Εκεί έχουν ένα πιάτο ζεστό και φρέσκο φαγητό.Δεν χρειάζονται ακριβά φαγητά   για να γιατρευτούν και να επιβιώσουν είναι αρκετές οι βασικές τροφές: τα ΖΥΜΑΡΙΚΑ,τα ΟΣΠΡΙΑ,οι ΠΑΤΑΤΕΣ,το ΡΥΖΙ,τα ΨΑΡΙΑ,το ΨΩΜΙ και λιγότερο το κρέας.
Οι γυναίκες αυτές, οι ιερόδουλες είναι  ηρωϊδες και συγχρόνως θύματα εκμετάλλευσης.


                                 Σαν  φυλακή
             Σαν φυλακή
             τα δυο σου χέρια γίναν φυλακή
             και η αγάπη δυνατή
             με τύλιξε σε μια βραδιά
             γλυκειά αγκαλιά μούδωσες τη χαρά.

             Ανεμοστρόβιλος η αγάπη σου
                                           με τύλιξε
             σε άλλους κόσμους μακρυνούς
                                          με γύρισε

            Σαν φυλακή
            τα δυο σου χέρια γίναν φυλακή
            Κι εγώ να φύγω τώρα δεν μπορώ
            γιατί ακόμη πιο πολύ σε αγαπώ.

            Ανεμοστρόβιλος η αγάπη σου
                                           με τύλιξε
           σε άλλους κόσμους μακρυνούς
                                          με γύρισε

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

                    To Ροζάκι στα φιλεί
                    τα ολόγλυκα σου χείλια
                    και ξανά απ'την αρχή,
                    μάτια,μύτη και αυτιά,
                    μαγουλάκια στρουμπουλά

                    Ω! τι όμορφα λαιμά,
                    πιο κάτω δυο βουνά,
                    ένα δακτυλίδι,
                    παρακάτω ένα δάσος
                    με δυο όμορφα δεντρά.

                    Στέκονται και περιμένουν
                    τη βροχή να τα δροσίσει,
                    τη βροχή να τα ποτίσει,
                    να πυκνώσει το δασί
                    και να το κορφολογίσει.

                    Το Ροζάκι στα φιλεί
                    τα ολόγλυκα σου χείλια
                    και ξανά απ'την αρχή.
                    μάτια,μύτη και μαλλιά,
                    μαγουλάκια στρογγυλά

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.
Σήμερα 13 Μαϊου είναι η γιορτή της Μητέρας.Η ημερομηνία δεν είναι σταθερή,είναι όμως η χρονολογία.Κάθε χρόνο πάντοτε Κυριακή και πάντοτε Μάης. Τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη καθιερώθηκε ΔΙΕΘΝΩΣ "Η Γιορτή της Μητέρας". Της γυναίκας που με τόση αφοσίωση,φροντίδα και στοργή μεγαλώνει τα παιδιά της, παραμερίζοντας πολλές φορές τη φροντίδα για τον ίδιο τον εαυτό της,που βάζει σε δεύτερη μοίρα,προκειμένου να προλάβει το σπουδαιότερο γι αυτήν που είναι η καλή ανατροφή των παιδιών της για  να προσφέρει στην πατρίδα της άξιους αυριανούς πολίτες,άνδρες και γυναίκες.
" Μάνα κράζει το παιδάκι
Μάνα ο νιος και μάνα ο γέρος
Μάνα ακούς σε κάθε μέρος
Ω! τι όνομα γλυκό"
Είναι ο πρώτος στίχος από το παραδοσιακό ποίημα "Η Μάνα" του ποιητή Γεωργίου Μαρτινέλλη.
Ο γέρος φωνάζει τη μάνα του στις δύσκολες ώρες της ζωής του,την αναζητά και προσμένει την βοήθεια της από τους ουρανούς,όπου βρίσκεται ξεχνώντας πως η επουράνια Μητέρα, η πραγματική  Μητέρα όλων των ανθρώπων μικρών μα και μεγάλων,είναι η Παναγία μας,στην οποία προσευχόμαστε και προστρέχουμε,όταν αντιμετωπίζουμε  δύσκολες καταστάσεις  στη ζωής μας.Περισσότερο οι  άνθρωποι των οποίων η φυσική μητέρα δεν υπάρχει στη ζωή ,προστρέχουν στην Παναγία,η οποία εορτάζεται πολλές φορές το χρόνο στην χώρα μας, με τα διάφορα προσωνύμια που κατά τόπους έχουν δοθεί και που σημειώνουν τις σημαντικές στιγμές του βίου της. Να αναφέρουμε δύο από τις  γιορτές Της ,που προσελκύουν πολλούς πιστούς στις Εκκλησίες τις αφιερωμένες στο όνομα Της αυτό.Είναι ο "Ευαγγελισμός" Της,είναι η "Κοίμηση" Της.Άλλες γιορτές Της είναι  το" Γεννέσιον" Της,τα"Εισόδια"Της. Ή σημαίνουν  τη θαυματουργή Της ιδιότητα σε ένα σημαντικό γεγονός,όπως είναι η γέννα. Η "Γοργοεπίτοκος"είναι η Παναγία που βοηθάει και επισπεύδει  τον τοκετό.Βοηθάει τις ετοιμόγεννες γυναίκες να γεννήσουν γρήγορα."Με έναν πόνο",όπως λέει ο λαός.
Στην μυθολογική μας παράδοση είναι η Γαία,η Γη.Αργότερα στην Ελληνορωμαϊκή παράδοση είναι η Θεά Κυβέλη.Ποτέ η ανθρωπότητα δεν στηριζόταν στις δικές της δυνάμεις μόνο. Παρακαλούσε με πίστη την, σε κάθε εποχή,καθιερωμένη θεότητα,την οποίαν θεωρούσε Μητέρα,προστάτιδα αγία ή Θεά, των Μητέρων μας και όλου του κόσμου. Με μια ανθοδέσμη λουλούδια.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

                                              Σαχλοτράγουδα

                                            Κουνέλι   Στιφάδο
Η λεπτομέρεια έγκειται στο καθάρισμα των κρεμμυδιών, τα βάζουμε  2-3 λεπτά σε ζεματιστό νερό για να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα.Η άλλη λεπτομέρεια είναι το κόψιμο του ζώου.Βγάζουμε τα έντερα και τη συκωταριά του,κόβουμε τα ποδαράκια του,κόβουμε το κορμάκι του σε δύο τεμάχια κάθετα και σε άλλα δύο οριζόντια,έτσι συνολικά τα τεμάχια είναι οκτώ.Η κατσαρόλα που χρησιμοποιούμε είναι η επωνομαζόμενη "πλασωτέ",είναι κοντή και φαρδιά.
Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ή μιάμιση ώρα,ανάλογα με το μέγεθος που έχει το κουνέλι.
Τα Υλικά: Ένα κουνέλι περίπου 2 κιλά
Ενάμιση κιλό κρεμμυδάκια κατάλληλα για στιφάδο
Σκόρδο όσες σκελίδες θέλουμε
Κανέλλα  δύο  ξυλάκια
Μπαχάρι  σε μικρούς  κόκκους καμια δεκαριά,αν οι κόκκοι είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος τότε βάζουμε λιγότερους.
Δύο φύλλα δάφνη
Μερικά καρφάκια γαρύφαλλο
Μία  κούπα  του τσαγιού λάδι
Δύο  κούπες του τσαγιού νερό
Μερικές κουταλιές σούπας κρασί ή ξύδι.Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ξύδι,προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη,ένα κουταλάκι του γλυκού.
Αλάτι και πιπέρι
Τοματοπελτέ ένα κουταλάκι διαλυμένο σε λίγο νερό
Και Καλή σας Όρεξη.



Σήμερα 11 Μαϊου έχει τα γενέθλια της μια ιστορική φυσιογνωμία της χώρας μας.Είναι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα- Πινότση.
Η αγωνίστρια,η πατριώτισσα,η γενναία γυναίκα που δόξασε την πατρίδα της μα που η ίδια έμελλε να έχει ένα άδοξο τέλος χτυπημένη μπαμπέσικα,σε μια οικογενειακή συμπλοκή,από το βόλι που έφαγε κατακούτελα από κάποιον που παραμένει άγνωστος.Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τον δράστη.
Ήταν τώρα φτωχή,αφού όλη την  περιουσία της διέθεσε για πατριωτικούς σκοπούς.Ωστόσο ο μικρότερος γιος της από τον πρώτο γάμο της, ερωτεύτηκε μια πλούσια κοπέλα από την οικογένεια των Κουτσαίων των Σπετσών.
Οι γονείς της κοπέλας δεν ήθελαν αυτόν τον γάμο γιατί είχαν βρει πλουσιότερο γαμβρό για την κόρη τους.
Τα παιδιά κλέφτηκαν και κατέφυγαν στο σπίτι του πρώτου άνδρα της για να κρυφτούν.
Εκεί τους ανακάλυψαν.Η Μπουμπουλίνα έσπευσε στο σπίτι για να πληροφορηθεί τα συμβαίνοντα.Οι οικογένειες ήρθαν στα χέρια με αποτέλεσμα τον μπαμπέσικο θάνατο  της Μπουμπουλίνας,η οποία έφαγε κατακούτελα ένα βόλι από κάποιον που παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα,στις 25 Μαϊου 1825.
Γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνστατινούπολης,στις 11 Μαϊου 1771 ή 1773.
Η μητέρα της,που ονομαζόταν Σκεύω,πήγε να επισκεφτεί τον άνδρα της,που εκρατείτο στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης,τον Σταυριανό Πινότση.
Εκεί γέννησε ένα κοριτσάκι,την μελλοντική γενναία πατριώτισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.
Ο πατέρας της λίγες ημέρες μετά την γέννηση της απεβίωσε,έτσι η μητέρα της με το νεογέννητο επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους την Ύδρα
Η μητέρα της παντρεύεται δεύτερη φορά έναν Σπετσιώτη καπετάνιο και ως εκ τούτου αναγκάζονται να εγκατασταθούν στις Σπέτσες,πατρίδα του Ορλώφ,όπως κοροϊδευτικά αποκαλούν τον δεύτερο άνδρα της μητέρας,ήταν το παρατσούκλι του,γιατί είχε λάβει μέρος στα Ορλωφικά.
Η Λασκαρίνα ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας της παντρεύεται επίσης δυο φορές.Μια πρώτη φορά στα δεκαεπτά της χρόνια με τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτρη Γιάννουζα και μετά το θάνατο του σε ναυμαχία με πειρατές,παντρεύεται έναν άλλον Σπετσιώτη καπετάνιο τον Δημήτρη Μπούμπουλη από τον οποίον έλαβε την γνωστή μας προσωνυμία "Μπουμπουλίνα",ο οποίος είχε την ίδια τύχη με τον προηγούμενο, έπεσε μαχόμενος σε ναυμαχία με τους πειρατές.
Η Μπουμπουλίνα απέκτησε πολλά υπάρχοντα ιδιαίτερα από τον δεύτερο σύζυγο της,τόσο σε γη,σε καράβια,σε χρήμα,όσο και, μέχρι τα σαράντα της χρόνια,ευτύχησε να γεννήσει επτά παιδιά.
Τα χρήματα της τα αβγάτισε με την καλή διαχείρηση τους και με την ενασχόληση της με το εμπόριο.Το πρώτο και μεγαλύτερο καράβι που τέθηκε στην υπηρεσία της πατρίδας ήταν δικό της.Ήταν το επωνομαζόμενο "Αγαμέμνων" προς τιμήν του βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα του αρχηγού του Τρωϊκού πολέμου.

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Την ελπιδοφόρα πρωϊνή διαδρομή μας  προς τις κάλπες ,σκίασε η κακή είδηση του θανάτου της κυρίας Μαρίκας,της κυρίας Μαρίκας Μητσοτάκη.
Μια άψογη,εξαιρετική,δραστήρια  παρουσία στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο,έλαμψε επί πολλές δεκαετίες στο πλευρό του συζύγου της κυρίου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πρώην Πρωθυπουργού της χώρας  μας και νυν Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Εξήντα χρόνια δεν είναι λίγα στο πλευρό πολιτικού άνδρα με τόσες διακυμάνσεις στην πολιτική ζωή τους,όσο και στην προσωπική με παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.
Μια ζωή πλήρης.
Σε αυτές  τις στιγμές,σκέφτεται κανείς, πως ο θάνατος είναι άδικος, δεν χωράει σε ιδιαίτερες,δυναμικές  προσωπικότητες,που πολλές φορές έχουν πάρει στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου και τα έχουν βγάλλει πέρα,παλληκαρίσια.Η κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν πολύ αγαπητή στους Έλληνες,φαντάζομαι και στο εξωτερικό.Με τις συμβουλές της προς τις νέες γυναίκες για έναν επιτυχημένο  συζυγικό  βίο.Με τις συμβουλές της σε θέματα της κουζίνας,σε θέματα μαγειρικής.Με τις παραδοσιακές συνταγές της, με κυρίαρχη συνταγή τα περιβόητα ντολμαδάκια της.Καθε φορά που παρασκευάζουμε ντολμαδάκια θυμόμαστε την πληθωρική παρουσία της γεμάτη ζωντάνια,που απολαμβάναμε με πολύ ενθουσιασμό.
Ο Θάνατος είναι ολέθριος και ο Χρόνος αμείλικτος.
Ο Θάνατος καταστρέφει το σώμα.
Η Ψυχή, αναλλοίωτη,μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.
Αιωνία η μνήμη της.

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

 Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και εν ταις μνήμας η ζωή
 χαρισάμενος.

                                          Κυριακή  Προσευχή
Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς,αγιασθήτω το θέλημα σου ελθέτω η βασιλεία σου
γεννηθήτω το θέλημα σου,ως εν ουρανώ και επί της γης,τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών,ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν,αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.
Ότι σου εστιν η βασιλεία και η δύμαμις και η δόξα,του Πατρός  και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.Αμήν

                                     Σαχλοτράγουδα

                        Κι'ήταν τα μάτια της φωτιά 
                                        σαν με κοιτούσαν
                        Κι'ήταν τα χείλη της γλυκά
                                        σαν με φιλούσαν
                        Κι'ήταν τα χέρια της κισσός
                                            και με τυλίγαν,
                        πού να πήγαν πού να πήγαν.

                        Γιατί Θεέ μου να την πάρεις μακριά
                        αγάπη και χαρά μες τη ζωή δεν έχω πια.

                       Ήτανε μία και μοναδική
                       μες στην καρδιά μου αφέντρα ήταν αυτή.
                       Μα τώρα τίποτε δε μούμεινε να πω
                       παρά μονάχα,την αγαπώ,την αγαπώ,
                                                  μα τι μ'αυτό.

                      Αφού δεν είσαι πια κοντά μου
                      και να μ'ακούσεις δεν μπορείς
                      εσύ όνειρο μου και ελπίδα στη ζωή,
                      δεν αντέχω άλλο πια
                      να έρθω κοντά σου θέλω μια βραδιά.

                     Γιατί Θεέ μου να την πάρεις μακριά
                     αγάπη και χαρά μες τη ζωή δεν έχω πια.
                     

                       

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η 1η Μαϊου του έτους 1886 απετέλεσε ορόσημο και σηματοδότησε ένα εργατικό κίνημα.Την Πρωτομαγιά αυτού του έτους,1886,στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ,η εργατιά που την αποτελούσαν,περίπου,μισό εκατομμύριο άνθρωποι,παράτησαν τις δουλειές τους και βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας ένα πιο ανθρώπινο ωράριο εργασίας,διεκδικούσαν την μείωση των ωρών εργασίας.
Η απεργία των εργατών στο Σικάγο της Πρωτομαγιάς του 1886,παρέμεινε στην ιστορία ως η επιβλητική,η μεγάλη,η κορυφαία, η κινητοποίηση,όπου περίπου 90.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα αιτήματα τους,τα οποία ήταν: Η ημιαργία  του Σαββάτου,η αργία της Κυριακής και το σπουδαιότερο η μείωση του εξοντωτικού 12ώρου ωραρίου εργασίας σε 8ωρο.
Αποτέλεσμα της απεργίας της Πρωτομαγιάς του 1886 ήταν η καθιέρωση του 8ώρου εργασίας ,το οποίο εφαρμόστηκε από 185.000 εργάτες.
Οι εργάτες με τις αποφασιστικές κινητοποιήσεις τους και με τις θυσίες τους, ακόμα και με τη ζωή τους, κατάφεραν να εισακουσθούν και στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα ζητούμενα τους. Οι κατακτήσεις τους συνέβαλαν να καθιερωθεί η Πρωτομαγιά ως η Παγκόσμια Ημέρα της Εργατιάς.Των συμπαθητικών αυτών ανθρώπων που δούλευαν  σε τόσο βαριά επαγγέλματα, εν έτει 1886 και πιο μπροστά,χωρίς να παίρνουν ανάσα, με αυτό το καταπιεστικό ωράριο,το οποίο κατόρθωσαν να μειώσουν με την επιμονή,με το πείσμα τους και με αιματοχυσίες ακόμα.Γιατί τίποτε δεν διεκδικείται με αθώο τρόπο.Η Ιστορία αυτό μας διδάσκει.Επειδή,εν έτει 2012 του 21ου αιώνα,οι διεκδικήσεις σε όλους τους τομείς έχουν συντελεστεί από τους προγόνους μας,αυτό που μένει σε μας είναι να τις διατηρήσουμε στη μνήμη μας και να γιορτάζουμε ειρηνικά,όπως οι σημερινές πορείες,το γεγονός που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι εργάτες την ημέρα της  Πρωτομαγιάς,του έτους 1886,στο Σικάγο,στις ΗΠΑ.
Ναι,χαρείτε του χρόνου τη νιότη,
άνδρες,γέροι,γυναίκες,παιδιά.
                      Διονύσιος Σολωμός
                                    Ήρθε ήρθε ο Μάης
                                    ήρθε η Πρωτομαγιά
                                    στο λόφο εκεί ψηλά
                                    στεφάνια πλέκουν
                                    τα παιδιά με ρόδα
                                    στα κλαδιά,με ρόδινη
                                    καρδιά,τριανταφυλλένια.

                        Καλό Μήνα Μεγάλα και Μικρά Παιδιά